Victor Ponta despre "marele plan", conspiratia anti-PSD din PSD, stapani si misiuni. "PNL nu a vrut alegeri in doua tururi, Orban a avut armata lui" Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 07:11
29583 citiri
Victor Ponta despre "marele plan", conspiratia anti-PSD din PSD, stapani si misiuni. "PNL nu a vrut alegeri in doua tururi, Orban a avut armata lui" Interviu video
Foto: Ziare.com

Cred ca exista o intelegere si ma pregatesc pentru alegeri locale si parlamentare, pe 14 cel tarziu 21 iunie va fi marea batalie. Nu cred ca CCR se va pune impotriva deciziilor luate in mod consensual de politic, afirma presedintele Pro Romania, Victor Ponta.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Victor Ponta sustine ca anticipatele sunt planul lui Klaus Iohannis pe care Ludovic Orban nu l-ar fi dorit si ar fi incercat sa-l saboteze. Victor Ponta considera ca Ludovic Orban nu va mai fi desemnat premier dupa alegeri.

Totodata, Victor Ponta afirma ca in PSD exista o conspiratie anti-PSD care urmareste sa tina partidul sub 30%, o misiune data "de cei care i-au plimbat prin toate partidele si i-au adus inapoi la PSD".

Suspiciunea la ordinea zilei este blat intre PSD si PNL. La motiunea de cenzura, chiar dvs spuneati ca nu vreti sa va bagati in blatul dintre cele doua. Este sau nu este blat pentru anticipate?

Eu cred ca este o intelegere. Nu am fost de fata la discutii, pot sa-mi spun doar o opinie. Bine, sa avem alegeri locale si parlamentare impreuna, cat mai repede! Dar nu inteleg doua lucruri.

Primul: de ce nu le-au facut in noiembrie. I-am spus dlui Orban atunci ca eu nu-l votez pentru ca nu cred ca e in stare sa guverneze cu 20%, fara echipa, fara program si mai bine facem alegeri locale cu parlamentare. Si dl Orban mi-a spus atunci ca tara, stabilitate, bla-bla.

Tara n-avea buget.

Si acum are? N-are. Acest buget e facut pe o minciuna. Au luat ce a umflat Teodorovici si au mai umflat si ei inca o data.

N-aveam rectificare bugetara si nu se puteau plati salarii si pensii.

Era problema PSD si a dnei Dancila sa rezolve. Dar momentul e trecut oricum. Eu cred ca aceste 3 luni sunt pierdute pentru politica, pentru guvernare, pentru lucruri care ar fi trebuit facute din noiembrie.

S-a amanat tratamentul bolii bugetare, in care Romania era deja in noiembrie, si ea se duce intr-o boala economica si sociala. Si tratamentul va fi amanat pana in iunie, iulie, Dumnezeu stie cat.

A doua chestiune la care nimeni nu stie sa-mi raspunda: si dupa anticipate o sa aveti bani, aveti un program, ce faceti cu pensiile, salariile, alocatiile, fondurile europene, sanatatea, educatia? Raspunsul meu e ca nu au, cum nu au avut nici in noiembrie.

Dupa alegeri isi pot asuma taierile necesare, fara riscuri electorale.

Simpla taiere nu e suficienta, cum s-a dovedit in 2010. Trebuie sa ai si alte tipuri de politici.

Deci cred ca exista o intelegere si ca vom avea alegeri anticipate. Noi le-am propus in noiembrie. Nu-mi convine ca nu sunt alegeri in doua tururi si ca presedintii de CJ au ramas alesi nominal, e clar ca acolo a fost o intelegere intre PSD si PNL ca sa elimine USR de pe dreapta si Pro Romania de pe stanga.

Acum sunteti in parteneriat cu dl Ciolacu, ati propus impreuna un premier. V-a confirmat Marcel Ciolacu intelegerea? Ce v-a spus "Victore, este!" sau "Victore, nu este!"?

Nu mi-a spus si nici nu ma astept sa-mi spuna.

Nici nu l-ati intrebat?

Nu, pentru ca nu ma astept sa-mi faca confidente, nu suntem intr-o asemenea relatie. Cand mi-a zis de Remus Pricopie - a fost ideea lui, nu a fost a mea - mi s-a parut foarte buna.

Partea tragi-comica e ca Guvernul Orban n-a fost dat jos de PSD si de Pro Romania. Uitati-va la cifre! Fara cele 30 de voturi UDMR nu putea fi dat jos Guvernul. Iar acum aflu ca Orban negociaza cu UDMR. E noaptea mintii!

Nu ati fost invitat la negocieri?

Nu si nici nu avea rost. Fac politica de mult timp, am intalnit tot felul de personaje, categoric cu dl Orban nu poti sa discuti, pentru ca orice discutie nu are nicio valoare.

Dvs nu sunteti in politica de ieri, dupa cum spuneti, nici sfios din fire nu pareti. Mi-e greu sa cred ca ati intrat in parteneriatul acesta cu Marcel Ciolacu fara sa va fie clar in ce intrati, de fapt. Chiar la motiune ati spus "nu ma bag in blatul vostru".

Daca nu dadea cele 25 de OUG, nici nu votam motiunea.

Si acum ati intrat in blatul lor?

Nu, dar nici nu-l pot opri, indiferent ce face Pro Romania sau PMP.... Stiu bine in ce am intrat si ma pregatesc pentru alegeri locale si parlamentare in iunie. Le-am si spus colegilor mei de saptamana trecuta sa se pregateasca: pe 14, cel tarziu 21 iunie, va fi marea batalie.

Pentru noi e sa luam peste 5% si la parlamentare, si in consiliile locale si judetene. Nu eu am stabilit conditiile, nu-mi convin mai ales in privinta alegerilor intr-un tur, dar ma asteptam ca PSD si PNL sa se inteleaga, pentru ca aveau tot interesul: PNL sa omoare USR, PSD sa reduca amenintarea dinspre Pro Romania. Au facut ce e bine pentru ei.

Dar daca mai exista macar un om in tara asta care sa creada ca PNL a vrut alegeri in doua tururi, sa fim seriosi! Nu stiu ce vor face la Bucuresti, acolo va fi interesant.

Am inteles ce castiga PNL din anticipate, dar ce castiga PSD?

La PSD nu prea e problema de a castiga, ci cat de mult pierd. Si cum isi fac ei socotelile, in ce varianta pierd mai putin, asta sa v-o spuna ei..

Si de ce s-au mai dus la CCR?

Erau obligati de restul partidului, de parlamentari. Doua treimi dintre ei nu vor mai fi alesi si atunci nervozitatea trebuie gestionata. Pe mine m-a ajutat PNL fara sa vrea. Mi-au luat 6 parlamentari, mai suntem doar 24. Daca e scorul de la europarlamentare, 6,5%, o sa avem 40 de parlamentari.

In schimb, PSD are cu siguranta aceasta problema si cred ca o are si PNL, care s-a umflat cu toata lumea, si cu cei plecati de la Pro Romania, si cu ALDE, si de la PMP. Nu stiu unde ii va pune pe toti. Iar USR are problema sa-i bage pe cei de la PLUS.

Imi spuneti ca si CCR ar face parte din intelegere?

Eu nu cred ca CCR se va pune impotriva deciziilor luate in mod consensual de politic. Daca sunt doua tabere in politic, ei merg intr-o directie sau alta. Dar daca vad ca cele doua mari tabere merg in aceeasi directie, nu-i vad oprind ceva. Vom vedea cat de curand.

Daca tot s-au inteles, de ce nu o fac transparent, explicand unii ce castiga, altii ca pierd mai putin?

Dupa ce singurul tau slogan este Moarte PSD!, ca nu spun nimic din ce ar trebui sa spuna un partid care vrea sa guverneze 4 ani, cum sa spui ca ai o intelegere cu PSD? PSD, la fel. Dar oamenii isi vor da seama. Nu stiu in ce directie va merge sanctiunea.

Vad insa un gen de opacitate la cei care voteaza PNL. Intreb: voua vi se pare normal sa dea 25 de OUG-uri? Nu, dar a dat si PSD. Vi se pare normal sa faca ce fac cu sanatatea? Nu, dar a facut si PSD.

Asta a intrat foarte tare in mintea oamenilor si vor trece ani pana se vor trezi ca a scuza pe cineva pentru ceva rau pentru ca l-a facut si altcineva e cea mai stupida scuza. Ura fata de PSD e suficienta ca si combustie pentru a acoperi orice rau facut de guvernul PNL. Dar asta se deconteaza inevitabil in timp.

Deci de la CCR nu va asteptati la surprize impotriva anticipatelor?

In mod logic, CCR ar trebui sa ii ceara presedintelui Iohannis sa propuna un premier, care chiar sa incerce sa formeze o majoritate. Acesta e sensul Constitutiei. Dar nu cred ca pe dl Iohannis il intereseaza Constitutia pentru ca altfel o citea in acest sens.

Pe Orban poti sa-l propui chiar daca a cazut o data. Asta s-a mai intamplat cu Boc. Nu poti sa-l propui in mod manifest sa nu treaca. E ca si cum mi-as trimite copilul la scoala ca sa nu invete.

Ati vorbit despre cele 25 de OUG....

...daca le dadea Guvernul Ponta ne aresta DNA pe toti si faceau esafod in Piata Victoriei.

CCR a decis ca DNA nu mai poate ancheta oportunitatea unei OUG.

Daca Banicioiu lucra la un spital privat si dadea un ordin prin care doar acel spital beneficia, puteau sa-l ridice si chiar ar fi trebuit sa-l ridice.

Nu e vorba despre un singur spital privat in OUG.

Ordinul cu un singur angiograf, nu doua, se aplica doar pentru Polisano, unde lucreaza dl ministru. Restul au cate doua angiografe. Polisano e in insolventa sub conducerea inteleapta a lui Remus Borza, consilierul tuturor premierilor, intai Dancila, acum Orban.

Pana la urma, principial vorbind, eu nu inteleg ce e atat de rau in faptul ca banii pe care-i plateste asiguratul, desi nationalizati de Guvernul Nastase, il urmeaza acolo unde vrea sa se trateze?

Nu-l urmeaza. Si eu ma duc la privat. Dar sistemele private se adreseza la maximum 10-15% din populatie, cu venituri peste medie. Ceilalti raman la sistemul public pe care incerci sa-l imbunatatesti. Ideea de a distruge sistemul public nu a cerut-o nici sistemul privat.

Nu asta v-am intrebat eu.

In momentul in care de la 2.000 de euro o operatie pe cord o duci la 10.000 fara sa maresti contribuiile de sanatate de 5 ori, in loc de 5.000 de operatii faci doar 1.000. Restul de 4.000 mor acasa. Daca spui apendicita la stat e 2.000, apendicita la privat e 2.000 plus 5.000 din buzunar ...

Lasati apendicita pentru ca OUG se refera la programele nationale de sanatate: cardiologie, oncologie, TBC etc

Banii raman aceiasi, doar ca-i imparti si la spitale publice si la spitale private, iar la cele private intri doar daca ai capacitatea sa platesti diferenta.

Si aici s-a incurcat Guvernul: a interzis coplata. De aceea, nici spitalele private nu mai vor: ori coplata, ori mariti tariful! Si daca maresti tariful, in loc de 5 bolnavi vei trata doar unul. Iar ceilalti 4 ori au bani sa plateasca, ori mor.

De ce nu ar fi corect sa existe un standard de cost decontabil in orice spital, iar ceea ce depaseste acest standard la privat sa fie coplata pentru cei care aleg varianta privata?

Asta s-a intamplat pana acum. Nu se mai intampla asa pentru ca Guvernul Orban, cred dintr-o prostie, a scos coplata. Deci nu mai pot sa dau 2.000 de la stat si diferenta de 7.000 din buzunar, ci toti 9.000 din buzunar.

Spitalele private nu vor mai accepta formula cu decontarea celor 2.000 de la stat pentru ca atunci nu vor mai putea lua diferenta de 7.000 de la pacient.

Daca dl Costache mareste toate tarifele si la stat, si la privat, nu vor mai fi bani pentru toti bolnavii, daca nu cumva nu vor fi marite si contributiile de sanatate. Iar medicii se vor muta la privat.

Dar cu un lucru sper ca e toata lumea de acord: nu poti sa faci asemenea reforma intr-un asemenea sistem marti seara la ora 21, pentru ca a doua zi pica Guvernul. Pentru Obama Care s-au certat 4 ani. Asta e hotie pe fata. Si sistemul de sanatate chiar priveste pe toata lumea, si pe cei din diaspora care au parintii aici.

Poate ca nu am eu dreptate, poate au Orban si Costache. Dar explica, vino, prezinta, spune un calendar de implementare, discuta cu medicii si cu pacientii!

Revenind, ce se va intampla cu cele 25 de OUG?

Se intampla sa uitam de statul de drept. Consiliul Legislativ e prevazut de Constitutie. Din punctul meu de vedere, Monitorul Oficial ar trebui sa le respinga. Mie nu mi-ar fi publicat asa ceva.

Au dreptul sa refuze?

Daca nu ai toate avizele, da. Monitorul Oficial face verificare birocratica. Dar cred ca le vor publica.

De ce credeti asta?

Pentru ca e din planul mare.

Monitorul Oficial e la Camera Deputatilor, deci le vor publica cu acceptul lui Marcel Ciolacu?

Probabil ca da. Apoi Avocatul Poporului le va ataca, dupa cum a anuntat public. La CCR va fi 9-0, ca sunt prevederi clare in Constitutie referitoare la avize si la urgenta necesara. Nu poti spune ca mureau oamenii si ordonanta pe sanatate i-a salvat.

Dar daca toate vor pica la CCR, ce facem cu OUG privind alegerile? Daca ea pica, dispare si reducerea de termene pentru anticipate de la 90 de zile la 50 de zile, si ajungem cu ele in iulie catre august, nu 14 iunie cum spuneati dvs.

Eu cred ca Orban nu a crezut marti ca pica la motiune. El si-a facut armata lui separata de cea "penelista iohannista" si a adus de la Pro Romania, de la ALDE, de la PMP si a crezut ca va echilibra cu ea batalia. Dupa care am anuntat eu ca votez motiunea de cenzura.

Si marti a intrat in trepidatie si a facut toate aceste greseli mari, pe care nu va putea nimeni sa le acopere in totalitate. Asta e cand te duci la deal cu boii mici.

E o fisura intre dl Iohannis si dl Orban?

Evidenta. Dl Orban vrea sa ramana in functie pana in decembrie, sa-si puna oamenii, prietenii, sa imparateasca Romania.

Adica dl Iohannis incearca sa impuna anticipate impotriva dlui Orban?

Evident, pentru mine. Si bine face. Azi, cand vorbim, mai rau decat Orban nu se poate.

Va asteptati ca dl Iohannis va desemna dupa alegeri alt premier?

Da. Cu Orban duci tara in dezastru.

Deci daca exista o intelegere, ea ar fi intre dl Iohannis si dl Ciolacu fara dl Orban?

Cu siguranta, Orban nu-si dorea aceste alegeri. Orban a sabotat anticipatele cat a putut si nici nu-i va iesi, pentru ca e jucator politic slab.

La alegeri faceti alianta cu PSD sau mergeti singuri?

Mergem singuri. Nu spun ca n-as face, dar nu cred ca se poate in conditiile actuale si nu cred ca dl Ciolacu rezista la presiunile interne ale celor care sunt in jurul lui cu ideea ca PSD sa nu treaca de 20%-25%, ca sa nu conteze.

De ce?

Pentru ca oamenii au aceasta misiune, sa tina PSD sub 25%.

Misiune data de cine?

De cei care i-au plimbat prin toate partidele si i-au adus inapoi la PSD.

Cine?

Sefii lor.

Exista o conspiratie interna in PSD antiPSD?

Da, pentru ca PSD sa nu sara de 30% si nu are nicio sansa sa sara fara o alianta de stanga. Nu inseamna ca ea ar avea guvernarea, dar poate sa obtina un scor peste PNL.

Are 47% in sondaje.

Nu va fi acolo la alegeri. Fara alianta, PSD va face cu doi in fata. Sunt destui in afara PSD si cativa in interior care vor ca PSD sa ramana actor secundar.

Dvs sunteti acuzat ca ati facut jocul statului paralel si acum invocati statul paralel?

Dar nu vorbesc de stat paralel, ci de oameni politici. Nu cred ca e interesul SIE sau SRI si nu exista stat paralel. Uitati-va cine il impinge pe Ciolacu sa faca anticipate, sa se certe cu Pro Romania! Ei au interesul ca PSD sa ramana mic.

Tot nu inteleg la cine va referiti.

Sunt doua tendinte in PSD: una sa ne schimbam, sa ne reformam, sa refacem stanga si sa ne batem, si alta sa ramana la 20%. Vedem care primeaza. Deocamdata Ciolacu e si cu unii, si cu altii, dupa congres va trebui sa aleaga.

Dar problema Romaniei nu e ce se intampla in PSD. Problema Romaniei e ca dupa alegeri PNL va trebui sa guverneze. Si in astea 3 luni nu au guvernat sau au facut-o ca PSD.

Erau minoritari.

Sa fim seriosi, ce nu le-a trecut? N-au putut sa schimbe prostii si pilele PSD cu prostii si pilele PNL? Ba da!

N-au putut alegeri in doua tururi.

Nici n-au vrut.

N-au putut corecta OUG 114. Numai ce a aparut legea de respingere a corectarii.

Va jucati cu mine! OUG de corectare e in vigoare, daca legea de respingere nu are la Camera majoritate absoluta, se amana pentru sesiunea urmatoare care va fi cu alt Parlamant.

Nu i-a oprit nimeni in niciun fel. Au facut fix ce facea PSD, dar au scuza ca ei au voie. Dar asta ne va costa si ii va costa pe cei fericiti ca nu e PSD. Foarte bine ca nu e PSD Dragnea, dar PNL-ul lui Orban e la fel, nicio diferenta de competenta, de politici publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Ponta PSD alegeri anticipate , #guvern