Primul congres al Pro Romania. Ponta, singurul candidat, a castigat sefia partidului. Robert Negoita, printre invitati

Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 13:42
7706 citiri
Primul congres al Pro Romania. Ponta, singurul candidat, a castigat sefia partidului. Robert Negoita, printre invitati
Foto: Facebook/Pro Romania

Pro Romania s-a reunit, duminica, in primul Congres national, acesta fiind precedat de mai multe dezbateri cu societatea civila, parteneri sociali si mediul academic.

UPDATE 15:28 - Victor Ponta a castigat sefia partidului, fiind insa singurul candidat. Nu a fost competetie nici pentru cele trei functii de vicepresedinte, existand, de asemena, doar trei candidati: Daniel Constantin, Sorin Cimpeanu si Nicolae Banicioiu.

Ponta a anuntat ca va candida la europarlamentare insa isi va ceda locul si ca nici la Cotroceni nu vrea sa mearga.

"Voi fi chiar locul 1 pe lista la europarlamentare, insa doar ca sa incurajez colegii. Eu voi ramane in Bucuresti, pentru ca proiectul meu este sa merg la Iasi, Craiova si alte orase pentru a construi la nivel national", a declarat Ponta, intr-o interventie pentru Romania TV, la finalul Congresului.

Intrebat daca va candida la alegerile prezidentiale, Victor Ponta a raspuns: "Nu. Pe mine nu. O sa luam asa serios toata aceasta constructie, dar vom avea un candidat cu care eu, Victor Ponta, ma voi mandri si daca PSD ramane in situatia actuala, cred ca vom intra in turul doi. Candidatul va fi un om competent si mult mai activ decat presedintele actual".

Negoita il sfideaza pe Dragnea si-l felicita pe Ponta pentru curaj

La inceputul congresului au fost invitati si au tinut cate un discurs Florin Jianu, fost ministru in Guvernul Grindeanu, si primarul Sectorului 3, Robert Negoita.

"Vreau sa ii multumesc fostului si actualului meu prieten Victor Ponta ca m-a invitat la acest congres. De cand mi-a facut aceasta propunere cred ca a durat doua secunde sa ma gandesc. Am venit aici sa va felicit pentru curaj din mai multe puncte de vedere. (...) Astazi, intr-o Romanie in care foarte multi sunt contra, suntem tara lui Gica-contra, adica nu conteaza despre ce vorbim, e trendy sa fii contra... Tu cum esti? Sunt impotriva. Faptul ca va asumati sa fiti pro este o abordare pozitiva, constructiva pe care o incurajez, e un act de curaj, va felicit pentru asta", a spus Negoita, citat de News.ro.

El a precizat ca "sa vorbesti de rau de Romania la Bruxelles e un act de finete" si ca este bine sa ne asumam sa fim pro Romania, mentionand ca el crede in acest proiect.

Congresul a fost precedat, sambata, de o serie de dezbateri pe care Pro Romania le-a organizat impreuna cu societatea civila, partenerii sociali si mediul academic pe urmatoarele domenii: fonduri europene, administratie publica, incluziune sociala, relatia cu partenerii sociali si societatea civila, politica externa, educatie, energie, transporturi, justitie, agricultura, mediu, economie, debirocratizare, sanatate si digitalizare, arata Agerpres.

In 23 august, Pro Romania a anuntat ca primul Congres al formatiunii va avea loc in perioada 20-21 octombrie, cand va fi aleasa conducerea partidului si se vor anunta candidatii pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.

Totodata, Pro Romania isi va desemna propriul candidat la alegerile prezidentiale din 2019, a anuntat in 3 septembrie presedintele formatiunii, Victor Ponta.

"O sa avem primul congres al Pro Romania 20- 21 octombrie, la Bucuresti. Atunci vom aproba statutul, programul, agenda si structurile de conducere. In cadrul congresului vom discuta despre faptul ca vom propune un candidat la alegerile prezidentiale, un candidat de centru stanga. Am aflat in acest weekend ca pe centru stanga nu va avea niciun candidat. Vor fi doi candidati de dreapta: dl. Iohannis, sustinut de PNL si probabil dl. Tariceanu, sustinut de PSD.

Si atunci, intr-o societate democratica normala, cu un electorat de milioane care se revendica a fi de centru stanga, vom propune noi un candidat la prezidentiale si s-ar putea sa intre in turul 2. Daca cei de pe dreapta, dl. Iohannis, dl. Tariceanu se vor lupta pe dreapta, candidatul nostru s-ar putea sa intre in turul doi", a spus Ponta, la o conferinta de presa care a avut loc dupa sedinta Biroului de coordonare al partidului din 3 septembrie.

Intrebat pe cine are in vedere Pro Romania pentru prezidentiale, liderul formatiunii a aratat ca "sunt cativa oameni care pot sa candideze din partea unei miscari centru-stanga". "Noi, de la Pro Romania, o sa vedem, poate sa fie dna. Andronescu, poate sa fie altcineva, un om intr-adevar de centru stanga. Daca este lasat locul liber imediat il vom ocupa. Da, sau putem sa-l sustinem pe dl Teodorovici pentru functia de presedinte. Daca aude ca il sustinem, va veni (in partid -n.red.) ", a adaugat liderul Pro Romania.

Intrebat daca Ecaterina Andronescu va veni in Pro Romania, Ponta a spus: "Nu, si cred ca face foarte bine ce face in PSD, incearca sa trezeasca ce a mai ramas din energiile pozitive, vorbesc la nivelul 1".

El a spus ca nu va candida la prezidentiale pentru ca nu crede ca isi va finaliza dosarul penal. "Daca se va finaliza, o sa ma gandesc foarte serios sa candidez in 2024. M-am grabit o data, nu ma grabesc a doua oara. Nu m-am nascut sa fiu candidat la functia de presedinte. In schimb ma voi implica in campanie pentru candidatul Pro Romania. O sa fie un candidat cu care o sa ma mandresc", a adaugat Ponta.

Fostul premier a anuntat ca cele mai importante momente de la congres vor fi transmise pe contul sau de Facebook duminica, incepand cu ora 11:00.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#congres Pro Romania, #Pro Romania alegere conducere, #Pro Romania candidat prezidentiale , #Pro Romania