Ponta vrea lege care sa interzica prezenta la proteste a huliganilor din evidenta Jandarmeriei

Luni, 20 August 2018, ora 08:03
3713 citiri
Ponta vrea lege care sa interzica prezenta la proteste a huliganilor din evidenta Jandarmeriei
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul independent Victor Ponta va propune in Parlament modificarea legii Jandarmeriei, astfel incat "huliganii" aflati in evidenta fortelor de ordine sa nu aiba dreptul sa participe la mitinguri.

"Jandarmeria din Bucuresti este o institutie care are informatiile necesare legate de acele persoane care in mod frecvent participa la evenimente, de la meciurile de fotbal incepand, cu aceasta dorinta de a crea tulburente. Ei (Jandarmeria - n.red.) ii au fisati, ii au cu nume, de altfel, exista si o lege impusa de Federatia Internationala de Fotbal si poti sa dai anumite sanctiuni, in ziua meciului cei cunoscuti ca huligani vin si stau la sectia de politie.

Ma si gandeam ca am auzit ca se va modifica Legea Jandarmeriei si o sa fac un amendament, acesti sefi de huligani sa stim cand sunt manifestatii publice, proteste, ce-or fi ele, democratice de altfel, acesti oameni sa nu poata participa", a declarat fostul premier, duminica seara, la Romania TV.

Pe 13 august, presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat ca liberalii vor initia proiecte, la inceputul sesiunii parlamentare din toamna, prin care sa modifice Legea Jandarmeriei, astfel incat sa fie pedepsite abuzurile fortelor de ordine la manifestatii.

"Am format un grup de lucru care sa analizeze legislatia privitoare la activitatea fortelor de ordine, in special a Jandarmeriei pentru a pregati pana la inceputul sesiunii parlamentare o modificare a legii care sa permita cu adevarat sanctionarea celor vinovati de incalcarea legii, de comiterea de abuzuri si de asemenea, sa permita o posibilitate mai simpla pentru a-i putea trage la raspundere pe toti cei care folosesc violenta in mod nejustificat, chiar si din componenta trupelor de ordine a trupelor de interventii", a declarat liderul PNL Ludovic Orban, la Parlament.

In aceeasi zi, USR a anuntat ca va initia un proiect de lege pentru modificarea Legii Jandarmeriei 550/2004 prin care jandarmii sa poata fi identificati in baza unui numar afisat in clar pe uniforma, in cazul in care au un comportament abuziv fata de cetateni.

Astfel, jandarmii in exercitarea atributiilor de serviciu vor putea fi identificati cu usurinta in cazul in care comit abuzuri asupra cetatenilor si vor putea sa raspunda individual pentru actiunile savarsite, sustin reprezentantii USR in comunicatul de presa. In acest mod, Jandarmeria Romana ca institutie va fi exonerata de o pedeapsa colectiva atat de ordin moral din partea societatii, cat si penal si civil din partea autoritatilor competente, potrivit sursei citate.

Ministrul Afacerilor Interne a anuntat, duminica, ca, in urma violentelor de la mitingul din 10 august, au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care trei cu autor necunoscut. Carmen Dan a spus ca sunt cercetate 20 persoane, dintre care trei au fost arestate si doua sunt sub control judiciar.

Jandarmii au intervenit in forta, pe 10 august, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, in Piata Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflati in fata sediului Executivului. Peste 450 de persoane, intre care 35 de jandarmi, au primit ingrijiri medicale. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei avand arsuri de pana la 15% din suprafata corpului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Ponta legea jandarmeriei, #modificare lege jandarmerie Ponta , #PSD
Comentarii