Ponta si-a dat demisia: Cel mai negru scenariu pentru economie si ce e de facut in continuare

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 08:42
13308 citiri
Ponta si-a dat demisia: Cel mai negru scenariu pentru economie si ce e de facut in continuare
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a demisionat din aceasta functie, pe fondul protestelor masive care au avut loc in Capitala, dupa tragedia din clubul Colectiv. Insa ce efecte vor fi resimtite in economie?

Andrew MacDowall, analist specializat in pietele emergente si corespondent al publicatiei Financial Times, sustine ca Ponta se afla de ceva vreme pe acest drum, amintind de acuzatiile de coruptie, de trimiterea in judecata si de viitorul proces.

Premierul Victor Ponta, trimis in judecata de DNA

Mai mult, el noteaza si faptul ca Ponta a fost cumva izolat de colegii din partid, mai ales dupa ce a renuntat sa mai fie seful social-democratilor.

Ponta pleaca de la sefia PSD, de dragul partidului. Ramane simplu premier (Video)

"Dar lasand etica la o parte, pietele financiare urasc incertitudinea politica, asa ca vor fi cateva oscilatii in perioada urmatoare, in special daca vor avea loc alegeri anticipate sau daca se va forma un guvern minoritar.

Totusi, investitorii vad campania anticoruptie si intarirea institutiilor care verifica politicienii drept un lucru pozitiv pe termen mediu si lung. Din punct de vedere economic, cred ca e mai bine ca Ponta a demisionat acum decat dupa cateva saptamani de proteste", a mentionat Andrew MacDowall intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Ce inseamna demisia lui Ponta pentru leu: Posibile scenarii si efecte pentru cursul valutar

Cel mai negru scenariu

Analistul sustine ca cel mai rau lucru care s-ar putea intampla este ca guvernul ce va fi desemnat sa incerce sa isi sporeasca popularitatea prin cresteri de cheltuieli si reduceri suplimentare de taxe, in afara de cele propuse pana acum, iar protestele sa escaladeze.

"Daca se va ajunge la un guvern minoritar, cu un mandat slab, atunci acest lucru va duce la slabirea leului, va mari costurile de imprumut de pe pietele externe si va ingrijora investitorii, care ar putea sa-si retraga banii din tara.

Insa tind sa cred ca acest lucru nu se va intampla. In schimb, cred ca demisia lui Ponta va fi vazuta ca un semn al faptului ca Guvernul isi asuma o responsabilitate si e un semn al maturitatii politice", a incheiat Andrew MacDowall.

Ponta si-a dat demisia: Economia, victima colaterala - Analiza Stratfor

Alegerile anticipate, cea mai buna solutie?

Pe de alta parte, analistul Florin Citu sustine ca scenariul optim ar fi alegerile anticipate.

"Orice alta solutie este compromisa si inferioara", a scris acesta pe Facebook.

Cum se poate ajunge la alegeri anticipate: Mingea e la Iohannis

El a mai spus ca demisia lui Victor Ponta e o miscare politica buna pentru Guvern, iar presiunea este acum pe Klaus Iohannis si Opozitie. Pe de alta parte, analistul a tinut sa precizeze ca trebuie sa intelegem ca protestele sunt la adresa sistemului si nu a unor oameni. "Sistemul a tot schimbat oamenii in ultimii 70 de ani si o va mai face daca este lasat", a punctat acesta.

Ce e de facut?

Profesorul Bogdan Glavan atrage atentia ca societatea trebuie sa poarte in urmatoarea perioada discutii serioase si sa nu se avante cu capul inainte. Mai mult, nu e nevoie numai de scandarea unor lozinci.

"E clar ca disparitia unui politician sau chiar a mai multora nu schimba datele problemei. Lumea sesizeaza asta, chiar daca nu o constientizeaza explicit. Problema este sistemul, nu omul - de asta lumea este dezorientata chiar si atunci cand actiunea sa colectiva isi atinge obiectivul asumat: indepartarea lui X de la putere", a scris acesta pe blogul Logica Economica.

El sustine ca, daca vrem un alt sistem, atunci trebuie sa schimbam institutiile, iar acesta ar trebui sa fie obiectul oricarei adunari politice.

"Societatea are nevoie nu de conducatori-model (Alba ca Zapada nu exista), ci de un model de tara. 'Vreau o tara ca afara' era un cantec foarte popular la vremea lui. Ei bine, dar cum sa avem o tara ca afara? Fortand clasa politica sa ia acele masuri care, liberalizand viata economica, sa propulseze nivelul de trai rapid in sus. Pentru toata lumea", sustine Bogdan Glavan.

El a facut un apel la dezbateri serioase, pe teme de interes national.

"Faptul ca nu discutam lucruri serioase, principii de guvernare, modele de tara reprezinta tocmai motivul esecurilor succesive pe care le-au avut toate protestele si toate rundele de alegeri. Pentru ca oamenii s-au schimbat, dar stilul de guvernare a ramas acelasi. Lumea s-a plictisit si acum vrea 'Jos toti!'.

In zadar, nimic bun nu va rezulta, pentru ca lumea nu are o pretentie de substanta de la cei care urmeaza sa vina. Iar politicienii care vor veni se vor ridica exact la standardele impuse de protestatari... Ca pe stadion", a incheiat Bogdan Glavan.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Ponta demisie efecte economie, #Ponta demisie alegeri anticipate, #Ponta demisie ce urmeaza, #Ponta demisie scenarii , #demisie