Ministerul Educatiei a decis: Nu ii retrage titlul de doctor lui Ponta, in ciuda dovezilor de plagiat

Joi, 21 Martie 2013, ora 14:26
8398 citiri
Ministerul Educatiei a decis: Nu ii retrage titlul de doctor lui Ponta, in ciuda dovezilor de plagiat

Ministerul Educatiei, condus de Remus Pricopie, a decis ca Victor Ponta ramane doctor in drept penal in ciuda dovezilor prezentate public de Universitatea Bucuresti conform carora teza de doctorat a premierului este un plagiat. MEC respinge si solicitarea institutiei de invatamant de a-i retrage acestuia titlul de doctor.

Astfel, Ministerul Educatiei a decis sa ignore rapoartele legale emise de Universitatea Bucuresti si Consiliul de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), asumate de oameni de stiinta romani si straini, in care sunt prezentate probe concrete care arata, fara dubiu, ca zeci de pagini din lucrarea "Curtea Penala Internationala", elaborata de presedintele PSD Victor Ponta sub indrumarea lui Adrian Nastase, sunt de tip copy-paste.

Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

In schimb, ministerul a ales sa ia in considerare doar raportul (favorabil premierului, dar lipsit de argumente) primit din partea Consiliului National de Etica, subordonat Ministerului Educatiei.

Cine sunt cei trei experti care au spus ca Ponta nu a plagiat

"In temeiul prevederilor art. 323 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, Directia Generala Juridica a avizat favorabil Hotararea Consiliul National de Etica (CNE). Prin aceasta hotarare a fost aprobat Raportul final privind solutionarea sesizarii cu obiect teza de doctorat cu titlul 'Curtea Penala Internationala', sustinuta de catre d-nul Victor Ponta", se precizeaza intr-un raspuns oficial trimis miercuri de Ministerul Educatiei la solicitarea expresa a jurnalistilor de la gandul.info.

De asemenea, Ministerul Educatiei a respins solicitarea adresata pe 18 octombrie de Universitatea Bucuresti de retragere a titlului de doctor in drept penal detinut de Victor Ponta, solicitare adresata in baza unui raport intocmit de prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg; conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.

Sanctiunea pentru plagiat in cazul Ponta, in mainile Ecaterinei Andronescu

Confom raspunsului trimis gandul.info, Ministerul apreciaza ca Universitatea Bucuresti nu avea competenta legala "de a solutiona, de a cerceta si dispune" in acest caz.

De altfel, aceasta pozitie institutionala a aparut deja si in presa externa.

New York Times a publicat la data de 11 martie un articol pe tema numeroaselor scandaluri de plagiat aparute in ultimii ani in Europa si soldate cu demisii ale unor inalti oficiali, singurul care a refuzat sa demisioneze fiind premierul roman Victor Ponta.

La data de 14 martie, publicatia a adaugat la finalul articolului o corectura in care se precizeaza: "Intr-o versiune anterioara a acestui articol se arata ca premierul Romaniei, Victor Ponta, refuza sa demisioneze in ciuda acuzatiilor de plagiat. In realitate, toate acuzatiile au fost inlaturate si acesta si-a pastrat titlul de doctor si pozitia".

Al treilea plagiat al lui Ponta - Pinochet, trimis in judecata la patru ani dupa moarte...

Exclusiv O palma morala pentru toti plagiatorii - Interviu Ziare.com

PSD face scut in jurul lui Ponta

Anul trecut, cand era rector al SNSPA si vicepresedinte al departamentului de Educatie al PSD, Remus Pricopie a atacat dur verdictul de plagiat dat de CNADTCU. "Tot ce au discutat dumnealor este nul de drept si am asistat din pacate la o batalie politica, in interiorul unei comisii care ar fi trebuit sa respecte standardele legale si academice. Drept urmare si concluzia este una nula de drept. Modul in care totul a fost construit, din punctul meu de vedere, ma conduce la concluzia de politizare", declara acesta.

Plagiatul lui Ponta: Rectorul SNSPA spune ca decizia e nula

Ulterior, dupa ce a devenit ministru, Pricopie a refuzat sa mai exprime o pozitie personala cu privire la acest caz.

In schimb, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu (al carui consilier a fost vreme indelungata Remus Pricopie) a declarat public ca, in opinia sa, cazul este definitiv inchis, in baza deciziei emisa de CNE.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat in urma cu doua luni ca nu va renunta la titlul de doctor in drept. "Stiti foarte bine ca nu-l folosesc, nu predau, nu am nici un fel de beneficiu in urma sa. Daca era mai simplu, as fi facut-o", a declarat premierul, trecand peste faptul ca ani de zile a fost cadru didactic la Universitatea Romano-Americana, de unde a obtinut castiguri incluse si in declaratiile sale de avere.

La inceputul acestei luni, Guvernul Ponta a adoptat o ordontanta de urgenta care prevede, printre altele, ca rectorii universitatilor nu mai pot anula diplomele de doctor, chiar daca este vorba despre un plagiat.

Scandalul plagiatului lui Victor Ponta a izbucnit anul trecut, fiind declansat de binecunoscuta revista de stiinta "Nature".

"O parte substantiala din teza prezentata si sustinuta de domnul Victor Ponta nu ii apartine, caci autorul ei si-a insusit intr-o maniera necinstita afirmatii care nu ii apartin, ceea ce constituie, conform definitiei general admisa, plagiat, fapta care se pedepseste in cea mai mare parte a legislatiilor", au constatat ulterior si specialistii Universitatii Bucuresti, intr-un raport in baza caruia s-a cerut retragerea titlului de doctor presedintelui PSD.

In sprijinul acestei solicitari, toamna trecuta, pe cand ministru al Educatiei era Ecaterina Andronescu, peste 2.200 de profesori universitari, oameni de cultura si simpli cetateni au semnat scrisoarea deschisa "Doamna Andronescu, retrageti-i titlul lui Ponta!".

Scrisoarea cu 2.800 de semnaturi pentru retragerea titlului lui Ponta, depusa la Minister

Boicot al Conferintei "Diaspora in Cercetarea Stiintifica": Nu ne patroneaza un plagiator

Ecourile scandalului de plagiat s-au intins mult dincolo de hotarele tarii, numeroase publicatii renumite precum si agentii de stiri prezentand cazul pe larg.

Presa straina: Premierul Romaniei si-a plagiat teza de doctorat, dar nu demisioneaza

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Ponta plagiat, #Ponta Pricopie plagiat, #Ponta retragere titlu doctor, #Ponta plagiat doctorat , #plagiat
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
foarte bine ! romanii au nevoie de acest personaj !
Poza bum
bum
rank 5
votati cel mai cinstit guvern ! o sa va placa mult !