Cadoul american al lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 18:55
7553 citiri
Cadoul american al lui Ponta (Opinii)
Foto: gov.ro

Victor Ponta vrea sa introduca si la noi discursul asupra starii natiunii, o traditie care la americani are o vechime de peste 200 de ani si este prevazuta in Constitutie, fiind inaugurata de George Washington, care a rostit primul discurs "despre starea natiunii" la 8 ianuarie 1790, la New York, capitala Statelor Unite la acea vreme.

Intrucat atributiile si rolul presedintelui SUA seamana mai degraba cu puterile pe care le are la noi premierul, inteleg tentatia lui Victor Ponta de a ramane in istorie drept omul care a implementat in Romania celebra adresare a presedintelui american catre natiune.

Dincolo de noutatea practicii, ea ar trebui sa devina obligatorie de acum mai ales datorita transparentei si onestitatii catre care ii impinge pe politicieni. Si, nu in ultimul rand, chiar si pentru responsabilizarea pe care ar trebui sa o determine in randul celor care isi vor asuma rostirea.

Ideea nu e rea deloc, mai ales ca premierul ne-a anuntat ca discursul nu va viza infierarea "grelei mosteniri", ci va fi mai cu seama "o prezentare cu o perspectiva de patru ani, ce bani sunt in 2013, dar care sunt proiectele pe care le incepem in 2013 si putem sa le terminam in functie de alocarile multianuale".

Cum discursul de la investitura din Parlament a fost mai degraba o dare de seama poetica despre trecutul apocaliptic si cat de bine ar fi sa fie bine de acum incolo, fara niciun plan concret mediu sau lung, fara termene si fara cifre, e salutar anuntul lui Ponta de a prezenta concret si in detaliu care sunt planurile Guvernului pentru urmatorii patru ani.

In Statele Unite ale Americii, sintagma "starea natiunii" a fost folosita pentru prima oara abia in 1935, de catre Roosevelt, intrucat pana atunci discursul presedintelui era intitulat "Mesajul anual al presedintelui catre Congres".

Desi Victor Ponta nu va rosti discursul in fata Parlamentului, asa cum o fac presedintii americani in cadrul Congresului, ideea introducerii si la noi a unei astfel de "dari de seama" despre ceea ce avem, ce nu avem, ce vrem sa facem - ce putem si ce nu - este prin transparenta ei un lucru care nu ar strica sa devina obligatoriu la inceputul fiecarui mandat al unui nou prim ministru.

Discursul despre starea natiunii pe care Ponta il va adresa astazi romanilor este insa cu doua taisuri. Daca isi respecta anuntul si va vorbi nu atat de mult despre "greaua mostenire", incercand sa se scuze astfel pentru toate lucrurile pe care nu le va putea face, cat sa prezinte realist care sunt resursele, ce se poate face din ele si care sunt concret proiectele Guvernului pe care il reprezinta si il conduce pentru urmatorii patru ani - in cazul asta Ponta risca enorm.

Daca datele, cifrele, planurile si proiectele pe termen mediu si lung sunt prezentate in detaliu - asa cum ar fi normal sa fie - nu doar intr-o vaga intentie, atunci Ponta risca sa fie tras la raspundere de fiecare data cand nu le respecta.

De asemenea, Ponta va fi ironizat, criticat si atacat din toate partile, daca va transforma discursul "despre starii natiunii" intr-o insiruire de clisee politicianiste, de vendete ideologice si rafuieli cu eterna grea mostenire.

Ramane totusi o ocazie buna pentru a deschide actul guvernarii catre un model anglo-saxon de a face politica, unul care prin transparenta sa ridicata ofera posibilitatea alegatorilor de a sti mai bine ce se intampla cu votul lor, cu banii si munca lor. Ar fi cazul ca Ponta sa nu buseasca o idee atat de buna chiar de la inceput.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ponta discurs starea natiunii, #Ponta buget 2013 , #guvern