Zaharul si bolile parodontale

Advertorial
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 12:21
12928 citiri
Zaharul si bolile parodontale

Parodontita, cunoscuta popular si ca "parodontoza", este o infectie grava a gingiei care afecteaza tesutul moale si distruge osul care sustine dintii.

Indiferent despre ce boala parodontala vorbim - gingivita, parodontita agresiva, cronica ori necrozanta, deci de la cea mai simpla la cea mai grava forma, toate sunt legate de consumul de zahar, intrucat zaharul, fie ca ne place s-o auzim, fie ca nu, s-a dovedit a fi un factor major care contribuie la deteriorarea graduala a sanatatii dintilor.

Gingivita, forma timpurie de boala paradontala, se poate manifesta prin inrosirea, inflamarea si sangerarea gingiei si apare, de regula, din cauza unei igiene dentare precare si a consumului constant de alimente bogate in zahar, de tip junk food, precum si de sucuri acidulate, dupa care nu ne spalam temeinic pe dinti.

Parodontita, urmatorul stadiu al bolii parodontale, apare atunci cand gingivita nu e tratata la timp. Foarte repede, placa bacteriana poate cobori sub linia gingivala si, mai apoi, poate ataca osul.

Parodontita agresiva poate determina pierderea rapida a masei osoase si descompunerea gingivala, iar forma cronica, de altfel cea mai comuna forma, poate genera inflamarea gingiilor si poate duce, daca nu e tratata la timp, la pierderea osului.

In concluzie, trebuie sa luati zaharul, si efectele lui nocive, foarte in serios!

De ce e zaharul capul tuturor rautatilor?

Bacteriile din gura dumneavoastra se impart, la fel ca in jocul favorit al organelor de ordine, in "good cop" si "bad cop". Daca cele bune sunt de folos organismului nostru, bacteriile rele ii pot provoca daune serioase.

Si, din pacate pentru marii amatori de dulciuri, bacteriile rele se hranesc cu zahar, pentru ca urme cat de mici de zahar le ajuta sa creasca si sa se multiplice in voie.

Si, odata ce bacteria s-a hranit cu zaharul din gura noastra, incepe sa secrete acizi care sunt foarte daunatori dintilor, putand conduce la aparitia infectiilor bacteriene ori la instalarea bolii parodontale grave, daca nu actionam urgent pentru inlaturarea acestora.

Cum reparam dezastrul produs de zahar?

Vestea buna e ca ar fi cate ceva de facut pentru tratarea bolilor parodontale produse de zahar. In primul rand, intr-o prima faza, organismul nostru nu se lasa nici el mai prejos in urma unui astfel de atac si riposteaza.

Saliva din gura dumneavoastra realizeaza un proces constant de remineralizeaza, proces prin care incearca sa inlocuiasca mineralele pierdute din smaltul dintilor. Insa trebuie sa fim vigilenti!

Adica sa ne spalam pe dinti de cel putin doua ori pe zi cu pasta de dinti indicata de medicul stomatolog si sa nu uitam sa ne facem un detartraj / periaj profesional de doua ori pe an.

De asemenea, e important sa avem o dieta bogata in minerale (Calciu, Fosfor si Zinc), vitamine, in special vitaminele A, B, D, E si K, si acizi grasi Omega-3. Exista insa si situatii grave, in care, din pacate, aceste masuri nu mai pot ajuta.

Daca va aflati intr-o situatie in care daunele sunt prea mari pentru a va salva dintele, asta nu inseamna ca gingiile si osul nu pot fi salvate sau chiar partial regenerate.

Adesea, regenerarea ghidata a oaselor si tesuturilor se poate combina cu implanturi dentare pentru a va oferi cel mai bun sistem de suport posibil pentru noile dumneavoastra implanturi dentare.

Dar nu uitati, chiar daca va veti putea bucura de implanturi dentare noi, este inca important sa practicati o igiena orala excelenta. Gingiile si oasele dumneavoastra au nevoie in continuare de sprijin, astfel incat sa va poata sustine noile implanturi dentare.

Zaharul dauneaza nu numai dintilor, ci si gingiilor, oaselor si prin extensie, practic, fiecarei parti a corpului dumneavoastra.

Aceasta nu inseamna, desigur, ca deviza dumneavoastra va trebui sa devina de acum "Niciodata zahar!", dar, pentru binele si sanatatea dumneavoastra, va trebui sa intelegeti ca zaharul este ceva ce ar trebui mancat si baut cu moderatie si numai ocazional.

Paza buna trece primejdia rea

Pentru a nu ajunge insa in situatii care necesita tratamente costisitoare si laborioase, solutia ideala ar fi preventia, data, in principial, de o igiena dentara serioasa si o dieta antiinflamatorie, foarte utila, se pare, in prevenirea bolilor parodontale si, in unele cazuri, chiar pentru a ajuta oamenii sa se vindece.

Multe dintre aceste diete s-au concentrat pe antioxidanti, dar exista si unele cercetari asupra altor vitamine, minerale si grasimi Omega-3.

Conform unui studiu realizat in 2015 de Societatea Americana de Nutritie s-a demonstrat ca la nefumatori, un aport mai mare de fructe, legume, beta-caroten (adica pigmentul portocaliu in alimente, precum morcovii), vitamina C, vitamina E si grasimile Omega-3 au fost asociate cu o mai buna vindecare a parodontitei.

De asemenea, acelasi studiu a aratat ca mai multi antioxidanti dietetici (Vitamine C si E; alfa si beta-caroten) au fost asociati cu rate mai mici de parodontita la varstnici si ca la persoanele cu gingivita sau la diabeticii cu parodontita, nivelurile de Vitamina C erau mai mici.

La acestia din urma s-au administrat suplimentele de vitamina C care i-au ajutat sa-si imbunatateasca sanatatea orala. Acelasi studiu sugera ca zincul si vitaminele din grupul B pot fi, de asemenea, foarte utile in prevenirea bolilor parodontale.

In concluzie, toate acestea sugereaza ca daca sunteti ingrijorat de boala parodontala, una dintre cele mai bune metode de prevenire sau accelerare a procesului de vindecare este reducerea inflamatiei sistemice.

Aceasta inseamna, in primul rand, consumul mai mic de zahar, dar limitarea zaharul nu este singura masura care trebuie luata in calcul, reducand aportul de dulce cat mai mult cu putinta.

Vitaminele, mineralele, antioxidantii si grasimile Omega-3 sunt si ele necesare si importante in prevenirea bolilor parodontale, iar alegerile legate de stilul nostru de viata, cum ar fi exercitiile fizice, somnul si gestionarea stresului, sunt si vor fi la fel de utile.

De asemenea, cercetarile privind relatia dintre diabetul de tip 2 si bolile parodontale sugereaza ca gestionarea nivelului de zahar din sange si evitarea glucidelor rafinate poate ajuta la sanatatea orala in moduri care depasesc de-acum clasicul slogan - "zaharul duce la putrezirea dintilor".

Specialistii de la LIFE DENTAL SPA va sfatuiesc sa adoptati un stil de viata sanatos, echilibrat din punct de vedere nutritional, cu un consum scazut de dulciuri si de bauturi carbogazoase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#boli parodontale, #zahar strica dinti, #parodontoza zahar , #dinti