Vara poate lasa urme ireversibile pe piele. Controlul alunitelor, obligatoriu toamna!

Sambata, 12 Octombrie 2019, ora 09:00
5992 citiri
Vara poate lasa urme ireversibile pe piele. Controlul alunitelor, obligatoriu toamna!
Foto: Spitalul de Dermato-Venerologie Bioderm

Melanomul, cea mai agresiva forma de cancer de piele, se poate dezvolta si in cateva luni. Cum expunerea la ultraviolete are un rol major in cresterea riscului de cancer de piele, controlul dermatologic de toamna este obligatoriu, pentru a evalua eventualele "daune" produse de soare asupra pielii.

Consultul clinic trebuie dublat de o dermatoscopie digitala, o investigatie moderna, simpla si nedureroasa pentru pacient, care analizeaza in profunzime si cu mare acuratete caracteristicile unui nev pigmentar (alunita), indicand daca exista riscul ca aceasta sa se transforme in cancer de piele.

Un adult are, in medie, intre 10 si 40 de alunite. Cu unele dintre ele se naste, in timp ce altele pot aparea de-a lungul vietii, ca urmare a expunerii la soare sau a schimbarilor hormonale. Alunitele sunt, de fapt, acumulari de celule producatoare de pigment, melanocite, iar de regula au forma ovala sau rotunda si margini bine delimitate. Cele mai multe alunite apar in primii 30 de ani de viata si sunt mai frecvente in randul persoanelor cu piele foarte deschisa la culoare (fototip I). Si istoricul familial joaca un rol important in numarul total de alunite - daca parintii sau unul dintre parinti are foarte multe alunite, este foarte posibil ca si copilul sa le "mosteneasca".

Alunitele pot aparea si pot disparea pe fondul unor schimbari hormonale. De exemplu, in timpul sarcinii, femeile pot observa ca alunitele devin mai inchise la culoare, iar in timpul pubertatii, acestea se pot multiplica. In orice caz, alunitele persista pe piele, spre deosebire de pistrui, care pot "exploda" ca urmare a expunerii la soare si pot disparea ulterior, in sezonul rece.

"Schimbarile suferite la nivelul alunitelor sunt destul de comune, insa modificarile survenite rapid in forma si culoarea acestora sau sangerarea ar trebui sa ne ingrijoreze major si sa ne trimita urgent la medicul dermatolog", atrage atentia Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie in cadrul Spitalului de Dermato-Venerologie Bioderm Pipera.

Melanomul, cel mai agresiv cancer de piele, pericol pentru tineri!

Daca la majoritatea alunitelor se pot distinge cam 1-2 culori, in cazul alunitelor canceroase, cum este cazul melanomului - cea mai agresiva forma de cancer de piele - poate fi observat un mix de culori - maro deschis, maro inchis, negru, rosu sau chiar roz. Melanomul este cea mai agresiva forma de cancer de piele, pentru ca se poate extinde catre alte organe (metastaze).

"Melanomul este o forma de cancer de piele cu origine in celulele producatoare de pigment, denumite melanocite. Prin diverse mecanisme, aceste celule devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza agresiv tesuturile din jur. Nedepistat in faza incipienta, speranta de viata a pacientilor cu melanom este infima. Expunerea la ultraviolete fara protectie solara adecvata este principalul factor de risc in dezvoltarea lui. Fie ca va expuneti la soare in mod natural, fie la solar, razele UVA si UVB penetreaza adanc pielea provocand alterari ale ADN-ului, care contribuie la dezvoltarea tumorilor maligne", adauga Dr. Lucian Russu.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer de piele, care afecteaza cu precadere persoanele varstnice, melanomul nu este un cancer specific imbatranirii. Ultimele statistici arata ca melanomul a ajuns pe locul al 2-lea in topul celor mai frecvente tipuri de cancer ce afecteaza femeile tinere, cu varste intre 20 si 29 de ani.

Cele mai vulnerabile categorii in ceea ce priveste dezvoltarea cancerului de piele, in general, sunt persoanele cu pielea si parul deschise la culoare (fototip I) si istoric familial de cancer de piele. Si istoricul de arsuri solare in copilarie, inaintea varstei de 15 ani, reprezinta un factor de risc serios, arata ultimele cercetari.

Dermatoscopia digitala "vede" ce scapa lupei

Pentru ca afectiunea sa fie depistata in faza incipienta, singura sansa este controlul dermatologic periodic, dublat de o dermatoscopie digitala. Si asta pentru ca initial, melanomul, dar si alte tipuri de cancer de piele nu au simptome clare, nu provoaca dureri si nu sunt intotdeauna vizibile in cadrul auto-examinarii sau examinarii cu ochiul liber sau lupa.

"Dermatoscopia digitala este metoda de screening pentru depistarea precoce a cancerului de piele cu cea mai mare acuratete la nivel mondial. Cu ajutorul dermatoscopului digital, medicii pot sa investigheze o alunita/leziune la nivelul pielii la cel mai inalt nivel, putand mari imaginea acestora de pana la 140 de ori, full HD. Pe langa tehnologia folosita, este foarte important ca medicul care efectueaza dermatoscopia sa aiba experienta si pregatirea necesara in acest sens.

De peste 20 ani, facem screening pentru depistarea precoce a cancerului de piele sau chiar preventia acestuia cu ajutorul dermatoscopiei digitale, pe care am introdus-o in premiera in Romania. De atunci, echipa noastra de medici dermatologi din cadrul Bioderm a realizat mii de dermatoscopii digitale pacientilor, salvandu-le viata", spune Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog.

Dermatoscopia digitala este singura metoda prin care pot fi depistate la timp modificarile ingrijoratoare, precanceroase, ale alunitelor si care poate inclina balanta diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigatia dureaza foarte putin si permite examinarea alunitelor, observandu-se microscopic dispozitia pigmentului si a vaselor de sange ale acestora. In functie de acesti indicatori, dermatoscopul ofera un scor de risc pentru nevul examinat, iar in baza acestui scor de risc, medicul dermatolog poate recomanda excizia nevului (cu laser sau chirurgical) sau monitorizarea atenta a acestuia.

Cine are nevoie de screening si cu ce frecventa

Screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului de piele este recomandat la orice varsta, mai ales ca in ultimele decenii, frecventa melanomului a crescut, afectand intr-un numar tot mai mare tinerii.

"In acest context, acordam o atentie sporita alunitelor tinerilor si chiar si alunitelor copiilor", atrage atentia medicul dermatolog, care recomanda efectuarea screeningului - consult si dermatoscopie digitala - preventiv, de doua ori pe an.

"Primavara, inainte de expunerea la soare din concediu, verificam statusul pielii si facem recomandarile de rigoare, iar toamna, dupa expunerea la soare, evaluam eventualele daune produse de expunerea solara. Initial, consideram ca este suficient sa facem acest screening o data pe an, precum recomandam in cazul analizelor de sange uzuale, insa am revizuit aceasta recomandare o data la 6 luni. Am avut pacienti care au dezvoltat melanom si in jumatate de an", explica Dr. Lucian Russu.

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie

Bioderm

www.bioderm.ro

Facebook Bioderm Laser Clinic

Instagram Bioderm

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Controlul aluni elor obligatoriu toamna, #toamna control alunite , #pielea