Tu stii ce mananci? Ofera-i copilului doar fructe proaspete, de sezon

Sambata, 25 Mai 2019, ora 10:30
4997 citiri
Tu stii ce mananci? Ofera-i copilului doar fructe proaspete, de sezon
Foto: CC0 Creative Commons

Capsunile romanesti au inceput sa apara la tarabe, dar odata cu ele putem vedea si cirese grabite la preturi exorbitante si, de ce nu, chiar si pepeni care parca vor sa ne pacaleasca, sa simtim ca vara e mai aproape.

Evident, aceste fructe atrag si privirile celor mici, insa decizia ramane la noi. Ce fel de fructe le oferim si in ce cantitate? Si, de asemenea, ce nutrienti asigura fructele aparute pe tarabe inainte de vreme?

Iata cateva sfaturi practice si utile despre cum sa ne hranim copilul mic sau mare cu aceste adevarate "bijuterii" naturale, pline de vitamine, fibre celulozice, enzime vegetale si fitonutrienti.

Cum sa le alegem?

Gustati fructul! Simtiti-i aroma si parfumul! Apreciati culoarea si prospetimea si veti sti!

La supermarket cititi cu atentie etichetele si alegeti variantele "bio", naturale. In piata aprovizionati-va de la producatori locali, de incredere.

Evitati trufandalele! Ele sunt fructe imature, la care s-a fortat procesul de crestere si maturare. Doar fructul copt natural, la timpul lui, contine toate nutrimentele promise.

Cum le dam?

Cantitate de fructe/zi difera in functie de varsta, toleranta digestiva si sensibilitati alimentare innascute.

La sugarul pana la 1 an, se da un singur fruct sub forma de gustare, de 1-2 ori/zi, de preferat intre mese.

De la 1 an se permit combinatiile de tipul "salata de fructe".

Sucul natural de fructe e mult mai sarac in virtuti nutritive si mai iritativ digestiv decat fructul cu pulpa, deci dati-i de baut suc cu masura si nu zilnic.

Este de preferat sa nu combinati fructele cu alte alimente, mai ales la copilul mic. Fructele sunt alimente complete, care se digera mai usor singure.

Unele fructe sunt mai indigeste si, consumate in cantitati mari, pot provoca dispepsii (tulburari, balonari n.red.) tranzitorii: cirese, pepene rosu, ananas, prune, s. a.

Nu fortati copilul sa manance un anume fruct pe motiv ca-i hranitor! Exista intotdeauna inlocuitori, cu aceleasi calitati nutritive, pe care, poate, copilul vostru ii agreaza mai mult... Propuneti dar nu dispuneti!

Copiii cu nevoi alimentare speciale (alergii, intolerante, malabsorbtii intestinale, deficite enzimatice innascute, diarei cronice, etc.) primesc fructe si legume dupa sfatul specialistului pediatru.

Copilul supraponderal sau obez trebuie sa manance zilnic fructe si legume proaspete.

Ce tip de fruct, in ce cantitate si ritm sunt aspecte medicale care se stabilesc impreuna cu specialistul.

Atentie la igiena!

Spalati bine, sub jet prelungit de apa rece, fructele si legumele inainte de a le consuma. Evitati astfel bolile cu transmitere orala (diareea acuta, hepatita A, infestatii parazitare, etc.)

Sfat:

Fructele n-ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica a copilului. Dati pe cat se poate fructe proaspete, de sezon.

Si, nu uitati! Pediatrul este singurul nutritionist al copilului vostru mic sau mare!

Articol semnat de Dr. BODEA RALUCA SIMONA, medic primar pediatru, care de peste 20 ani se ocupa cu alergiile si intolerantele alimentare la copilul mic sau mare.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
#Tu stii ce mananci, #fructe de sezon, #sfaturi pediatru fructe sezon , #fructe