Tu stii ce mananci? Despre zacusca si muraturi in meniul copiilor. Sfatul nutritionistului

Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 15:34
25916 citiri
Tu stii ce mananci? Despre zacusca si muraturi in meniul copiilor. Sfatul nutritionistului
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Suntem deja in luna ianuarie si cine a avut grija cu siguranta si-a pregatit si camara pentru perioada de iarna, in care accesul la legume si fructe proaspete se limiteaza considerabil.

Vedetele sezonului sunt zacusca si muraturile, doua preparate gustoase ce vor face deliciul meselor alaturi de alte conserve puse pentru iarna si care, datorita popularitatii lor, au ajuns si pe rafturile magazinelor.

Nutritionistii si-au pus problema calitatii acestor retete produse la scara larga: cat de sanatoase sunt zacusca si muraturile si cat de mult au fost alterate retetele originale?

Zacusca e mai sanatoasa cu mai putin ulei

Preparata in mai multe tari din Balcani, zacusca umple camarile romanilor de sute de ani, reprezentand micul dejun sau aperitivul perfect odata cu instalarea frigului.

Reteta originala implica: vinete coapte, ardei/gogosar copt, ceapa, condimente (dafin, sare, piper) si ulei din belsug: aproximativ 750 ml pentru 4kg de vinete si 3kg de ardei (cantarite crude) din care vor rezulta 4 kg de zacusca sau 12 borcane de 300g.

Din cauza uleiului care va ajunge sa fiarba la peste 100 de grade impreuna cu restul ingredientelor, caloriile preparatului final se vor dubla, ceea ce inseamna ca o lingura rasa de zacusca de aproximativ 25g va egala 100 de calorii, acelasi numar de calorii pe care il are o lingura de ulei.

In plus, retetele de zacusca pe care o gasim pe rafturile de la supermarket adauga amidon, zahar si sare in exces drept conservanti si potentiatori de gust, un borcan de 300g putand sa contina pana la 5g de zahar si 5g de sare.

Din aceasta cauza zacusca este, de fapt, un aliment ce se recomanda a fi preparat, ales sau consumat cu precautie, in special cand vine vorba de copii, al caror necesar de zahar, sare, dar si de calorii este limitat.

Solutia este simpla si ramane la indemana gospodinelor care, prin readaptarea retetei traditionale, pot obtine o zacusca la fel de gustoasa si pe deasupra mult mai sanatoasa si potrivita pentru cei mici prin scaderea cantitatii de ulei la o lingura pentru fiecare kg de legume crude ce intra in prepararea retetei.

Muraturile pastreaza vitaminele din legume

Muraturile sunt alimente care, prin procesul de fermentatie, singure sau cu ajutorul bacteriilor, isi scad pH-ul crescandu-si in acest fel aciditatea, proces datorita caruia pot fi conservate mai multe luni sau peste un an.

In procesul de murare, fructele si/sau legumele sunt imersate in saramura sau in otet si condimentate cu mustar, telina, hrean, piper, ienibahar sau marar.

Dupa procesul de fermentare, saramura devine moare, care se consuma ca atare sau se foloseste la acrirea ciorbelor.

Procesul de murare permite mentinerea vitaminelor si mineralelor din alimente in cantitati rezonabile, astfel ca muraturile reprezinta surse importante de micronutrienti intr-o perioada in care accesul la vegetale proaspete este net limitat.

Alaturi de bacteriile bune, considerate probiotice naturale, micronutrientii pe care ii furnizeaza fac din muraturi aliati redutabili ai imunitatii in perioada iernii.

De asemenea, legumele murate pot sa fie solutia pentru copiii care altfel refuza legumele proaspete insa, ca si in cazul retetelor de zacusca, se pune problema prepararii lor sau a formei in care sunt ele livrate in comert.

In cazul muraturilor, adaosul de zahar sau miere transforma, de exemplu, gogosarul murat, in sursa suplimentara de zahar, in special in cazul celor acrite in otet.

Atat in cazul zacustei, cat si in cazul muraturilor, solutia este sa ne bazam pe retete simple preparate pe cat posibil in casa.

Daca totusi timpul nu permite prepararea lor, atunci cand alegem de la raft, sa studiem cu atentie ingredientele urmand sa alegem preparate fara adaos de zahar si cu calorii cat mai putine pe 100g, amintindu-ne si de cei mai mici participanti la masa, al caror necesar de sare, zahar si calorii este oricum depasit.

Cu un pic de atentie si implicare, zacusca si muraturile vor deveni o modalitate foarte sanatoasa, gustoasa si la indemana de a consuma legume pe timp de iarna.

Articol semnat de Dr. Elena Tambrea, Medic nutritionist Clinica de Nutritie KiloStop Junior si Trainer Academia de Nutritie "Sanatate, Te Iubesc!"

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#muraturi copii nutritionist, #zacusca copii nutritionist , #legume