Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > fumat
A   A   A

Tigarile electronice pot fi fumate in spatii publice inchise - a decis Senatul

Tigarile electronice pot fi fumate in spatii publice inchise - a decis Senatul
Foto: Arhiva Ziare.com
Senatul a respins, in sedinta plenului de miercuri, propunerea legislativa pentru modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care folosirea tigaretelor electronice este asimilata tigarilor obisnuite si in consecinta este interzisa in spatiile publice inchise.

In favoarea raportului de respingere formulat de Comisia de Sanatate si insusit de plen au fost exprimate 74 de voturi "pentru", noua - "impotriva" si cinci abtineri.

Presedintele Comisiei de Sanatate, senatorul UDMR Laszlo Atilla, a apreciat ca proiectul, care abordeaza "o problema extrem de complexa", este "superficial". El a precizat ca problematica va fi abordata intr-un alt proiect de lege, care va fi in conformitate cu Strategia privind combaterea efectelor produselor de tutun.
Potrivit lui Laszlo Atilla, actul normativ va aborda multiple aspecte, printre care controlul produselor din tutun, publicitatea, contrabanda etc.

Conform proiectului de lege, prin fumat "se intelege inhalarea voluntara a fumului rezultat in urma arderii tutunului continut in tigarete, tigari de foi, cigarillos si pipe, precum si inhalarea voluntara a aerosolilor rezultati in urma vaporizarii substantelor cu dispozitive electronice de tip 'tigareta electronica' sau dispozitivelor ce incalzesc tutunul fara a produce combustia amestecului".

"Actualmente, legea defineste fumatul prin prisma arderii tutunului si a inhalarii fumului. Tigarile electronice si dispozitivele ce incalzesc tutunul nu ard materia vegetala, ci produc aerosoli. Drept urmare, nu este interzis consumul acestora in spatiile publice, conform legislatiei in vigoare.
Or, necunoscand impactul pe care aceste produse il pot avea asupra sanatatii consumatorilor sau a persoanelor din jur, este necesara extinderea sensului legii prin interzicerea acestor produse in spatii publice inchise, mijloace de transport in comun, locuri de joaca sau institutii sanitare sau de invatamant. (...)

Prin urmare, propunem o extindere a sensului legii, astfel incat prin fumat sa se inteleaga orice consum voluntar de fum, vapori, aerosoli, acest consum fiind interzis in spatii publice inchise, mijloace de transport in comun, spatii inchise de la locul de munca sau in preajma locurilor de joaca pentru copii, conform prevederilor actuale ale legii", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative initiate de un grup de parlamentari USR, PNL, UDMR si PMP.
Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 15:14

 Articol citit de 6205 ori

Citeste si: