Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Terapia vampir nu doar intinereste, ci vindeca

Terapia vampir nu doar intinereste, ci vindeca
Foto: Clinica Medicum
Multa lume a auzit de acest tratament, intelege ca e pe baza de prelevare de sange, ceea ce este in acelasi timp magic si obscur, dar de aici incolo nu mai este la fel de clar, pentru ca aici se opreste analogia cu Dracula.

Se spune ca vampirii se hranesc cu sangele altora ca sa nu imbatraneasca sau sa capete puteri supranaturale. Dar ce legatura are asta cu a-ti injecta propriul sange nu se mai stie.

Aceasta denumire oarecum macabra a vulgarizat un pic o procedura altfel foarte serioasa, denumita PRP (Platelet Rich Plasma), care presupune intr-adevar recoltarea de sange venos si centrifugarea lui in eprubete imbogatite cu medii speciale, pentru a separa si activa in acelasi timp cele mai mici celule din sangele nostru, plachetele sau trombocitele.
Injectate imediat, acestea sunt capabile la randul lor sa activeze celulele stem tisulare si sa formeze celule noi acolo unde sunt injectate, explica pentru Ziare.com dr. Diana Placintescu, medic primar dermatolog la Clinica Medicum.

Unde are aceasta terapie aplicabilitate?

Teoretic, oriunde: de la medicina dentara, unde din PRP se fac geluri care constitue o matrice pentru regenerarea osului, in ortopedie-traumatologie, unde se incerca regenerarea cartilajului sau macar refacerea functionalitatii articulatiilor, si nu in ultimul rand in dermatologie si estetica.

Putem stimula trezirea la viata a foliculilor pilosi atrofiati din scalp si nu numai, pentru a ne reface podoaba capilara, putem stimula fibroblastele din piele pentru a genera tesut nou, care sa umple cicatricile, ridurile, vergeturile si in general sa revitalizeze pielea imbatranita si/sau obosita.
Din ce in ce mai multe studii stiintifice medicale arata efectele reale ale metodei si noi teritorii asteapta sa fie descoperite. Metoda este testata acum intr-o multitudine de alte domenii in afara celor "clasice". Se incearca diverse combinatii cu terapii laser, injectari de acid hialuronic, vitamine sau alti nutrienti.

Exista si limitari sau neplaceri? Desigur: este o manevra pur medicala, nu cosmetica. Sterilitatea prelucrarii si injectarii trebuie sa fie perfecte. Pacientul trebuie verificat sa nu aiba anumite boli, intre care bolile de coagulare a sangelui sunt evident cele mai importante.

Injectarea in sine este potential dureroasa, necesita de regula aplicarea de crema anestezica in prealabil, intepaturile multiple pot avea risc de echimoze, hematoame sau infectii. Nu exista garantii ale efectului, deoarece pana la urma lucram cu materialul propriu: trombocitele si factorii de crestere nu sunt aceiasi la toata lumea.
Merita incercat? Desigur! De ce? Pentru ca mecanismul de actiune este unic, exact acel "ceva" care adesea lipseste pentru a putea reconstrui tesuturile obosite sau bolnave.

Dr. Diana Placintescu, medic primar dermatolog, Clinica Medicum
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Duminica, 12 Noiembrie 2017, ora 08:23

 Articol citit de 13724 ori

Citeste si: