Tehnologia Digitala - Viitorul stomatologiei moderne

Joi, 07 Februarie 2019, ora 11:46
3387 citiri
Tehnologia Digitala - Viitorul stomatologiei moderne

Proceduri nedureroase si non-invazive, lasere stomatologice, aparate dentare invizibile, tehnici imagistice 3D, periute de dinti inteligente, analize detaliate cu ajutorul inteligentei artificiale, toate aceste inovatii par a fi desprinse dintr-un episod din Star Trek, nu-i asa? De fapt, sunt doar cateva exemple de schimbari inovative din domeniul stomatologiei.

Stomatologia Digitala

Revolutia digitala, care transforma fiecare aspect al lumii noastre, influenteaza de asemenea si stomatologia intr-o multitudine de moduri: de la pastrarea inregistrarilor electronice si analiza datelor, pana la noi instrumente de diagnosticare, metode noi de preventie si optiuni revolutionare de tratament.

Expertii spun ca aceasta revolutie tehnologica va imbunatati viata fiecarei persoane si va largi accesul la ingrijirea dentara.

Pe masura ce mai multe informatii digitale de inalta calitate devin disponibile cercetatorilor, potentialul de diagnosticare si tratament creste. Datele care includ varsta, istoricul medical si dentar, precum si genomul nostru, vor permite profesionistilor din domeniul stomatologiei sa determine susceptibilitatea fiecarei persoane la diferite tipuri de boli orale.

In viitorul apropiat, medicii si dentistii vor adapta din ce in ce mai mult tratamentul la genetica personala, facand alegeri care sa reflecte ceea ce s-a dovedit cel mai eficient pentru genomul si fiziologia fiecaruia.

Diagnosticare si Tratamente de ultima generatie

Foto: Laura Grigoriu, stomatologie Bacau

O parte semnificativa a acestei revolutii este dezvoltarea continua a instrumentelor de diagnosticare capabile sa analizeze starea noastra fizica cu tot mai mare precizie. Aceasta include imagini digitale avansate, cum ar fi un sistemul Canary.

In timpul unei scanari de trei secunde, un dispozitiv electric de dimensiuni reduse emite o lumina laser rosie pulsata. Acesta poate detecta fisuri si carii care sunt prea mici pentru a aparea pe o raza x.

Un alt dispozitiv, "S-Ray", cartografiaza cu ultrasunete atat dintii, cat si gingiile in 3D pentru a gasi carii si afectiuni orale. Ambele sisteme sunt inovative si eficiente, pentru ca nu mai expun pacientii la radiatii nocive.

Laserele sunt acum utilizate atat pentru diagnosticare, cat si in tratare. Laserele stomatologice elimina cariile dentare cu ajutorul unor mici oglinzi controlate digital si ar putea inlocui, in viitorul apropiat, burghiele dentare de mare viteza. Totusi, ca aceste dispozitive sa fie utilizate pe scara larga, costul de fabricatie trebuie sa mai scada.

Biomateriale pentru umplerea cariilor. De exemplu, un proiect comun intre Harvard si Universitatea din Nottingham a creat un biomaterial sintetic care permite in mod esential o carie sa se vindece singura. Un astfel de biomaterial are potentialul de a reduce degradarea dentara. Astfel, pacientul scapa de tratamentul canalalului radicular, o procedura costisitoare si dureroasa.

Detectia in faza incipienta a cancerului oral, a sasea cea mai comuna forma de cancer, este acum posibila. Dispozitivul "VELscope" utilizeaza lumini albastre pentru a observa modificari ale tesuturilor care nu pot fi vazute cu ochiul liber, subliniind potentialele problemele care pot necesita efectuarea unei biopsii.

O perspectiva mai futurista ar putea include nanobotii. Acesti robotei microscopici ar putea restaura sau indrepta dintii, furniza anestezie in timpul interventiilor chirurgicale orale, diagnostica diabetul si alte boli sau pot trata cancerul oral.

Cercetarea nanotehnologiei este complexa si costisitoare. Inca mai este nevoie de timp si de multe studii clinice pentru ca o astfel de tehnologie sa fie folosita pe scara larga.

Chiar si cu aceste tehnologii, uneori, dintii trebuie sa fie inlocuiti, umpluti sau acoperiti cu o plomba, o coroana sau o punte. Tehnologia actuala utilizeaza proiectarea asistata de calculator / productia asistata de calculator (CAD / CAM) pentru a mula un dinte dintr-o scanare 3D. Imprimarea 3D este urmatoarea faza.

O echipa de la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord a tiparit parti ale corpului uman dintr-un amestec de celule vii si gel, asezat in straturi, pentru a construi tesuturi umane vii. Ei au construit cu succes un maxilar, care poate ajuta persoanele care sufera de cancer oral.

Metode noi de preventie

O serie de inovatii in ingrijirea dentara se concentreaza asupra preventiei. De exemplu, producatorii proiecteaza acum periute de dinti cu tot felul de imbunatatiri: camere si tehnologii de urmarire care iti arata parti ale gurii unde nu te speli suficient; un cronometru care tine evidenta timpului de periere si se sincronizeaza cu aplicatii care te amuza pe durata celor doua minute de periere; senzori de presiune care avertizeaza daca te periezi prea mult.

Alti inovatori incearca sa creeze senzori care ar putea detecta diverse boli ale tesutului bucal, ar putea monitoriza ritmul cardiac, detecta nivelurile de alcool din sange sau sa simta respiratia urat mirositoare.

O piesa purtata cu un senzor de pH ar putea detecta saliva acida, un factor de risc pentru cariile dentare si bolile gingivale, fara a trebui sa trimita o proba la laborator si sa astepte rezultate sau sa plateasca taxe costisitoare. Testarea substantelor chimice din respiratie ar putea diagnostica diabetul.

Viitorul stomatologiei pare foarte diferit de cel practicat astazi: fara injectii, fara costuri mari, acces mai usor si timp de tratament mai scurt. In ansamblu, va fi pus un accent mai mare pe prevenirea afectiunilor orale, care se traduce in mai putine carii si in diminuarea bolii periodontale.

Predictiile: stomatologia va oferi din ce in ce mai mult zambete frumoase, albe si sanatoase.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#stomoatologie moderna , #dinti