Te joci mult la calculator? Iata ce ai putea pati

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 07:00
26104 citiri
Te joci mult la calculator? Iata ce ai putea pati

Jocurile pe calculator, video, pe playstation sau diverse alte platforme pot sa fie extrem de amuzante, sa reprezinte o modalitate relaxanta si placuta de a-ti petrece timpul liber, dar in acelasi timp se pot dovedi si periculoase.

Iata cateva dintre cele mai ciudate, dar si periculoase efecte secundare pe care le pot da acestea, potrivit Oddee:

Degetul "Playstation"

Desi este numita "degetul Playstation", aceasta afectiune poate sa apara ca urmare a utilizarii excesive a oricarui joc cu telecomanda de tip "d-pad". Simptomele includ furnicaturi si amorteala in degetul mare, dar si o marire a acestuia, aparitia basicilor si a bataturilor.

Nintendinita, Wiitidita si X-boxita

Nintendinita presupune rani la nivelul tendoanelor mainilor si incheieturilor. Oamenii se ranesc in timp ce se joaca pe consola, X-box etc, din cauza spatiului restrans, a miscarilor bruste si a faptului ca nu isi mai dau seama ca isi forteaza organismul.

De la Wii pot sa apara chiar si fracturi la nivelul genunchilor si soldurilor.

Crize

Jocurile in exces pot sa duca la crize epileptice, mai ales de tip fotosensibil. Acestea apar din cauza stimulilor vizuali extremi, precum cei luminosi, a obiectelor care se misca rapid. Atunci cand expunerea e pe termen lung poate deveni o problema.

Dependenta

Poti sa devii dependent de jocuri, asa cum unii oameni devin dependenti de jocurile de noroc. Simptomele includ scadere in greutate sau ingrasare, igiena precara, grad de interactiune sociala scazut si calitate slaba a somnului.

Comportament agresiv si probleme mintale

Studiile arata ca oamenii obsedati de jocurile video au o stare depresiva sau anxioasa crescuta, copiii fiind cei mai vulnerabili. Apar fobii sociale, sunt usor iritabili si au fantezii agresive, care se pot transpune din virtual in viata de zi cu zi.

Efectul Tetris

Acest fenomen se intampla dupa ce o persoana joaca Tetris pentru o perioada lunga de timp. Dupa ore intregi de joaca, oamenii transfera elemente din joc in viata cotidiana.

Astfel, au existat chiar accidente de masina, caci soferii aveau senzatia caderii iminente a unor cuburi, pe care incercau sa le ocoleasca. Desi si alte jocuri pot avea acest efect, legat de Tetris au fost "inventariate" cele mai multe cazuri.

Probleme de vedere

Jocurile video pot cauza probleme de vedere, din cauza numeroaselor ore petrecute aproape de ecran. Astfel, poate sa apara chiar glaucomul.

Statul aproape de ecranul luminos produce daune componentelor ochiului, mai ales in cazul in care, din cauza atentiei exacerbate, uitam sa mai clipim, ceea ce usuca ochiul si mai mult.

Migrene

Tot din cauza jocurilor pot sa apara si migrene, insotite de greata, stare de voma si sensibilitate crescuta la lumina si sunete.

Aceste atacuri pot sa dureze zile intregi si provoca dureri foarte mari.

Moarte

Se poate intampla ca jucatorii sa intre intr-un fel de transa si sa nu isi mai dea seama cum trece timpul, iar asta se poate dovedi fatal pentru ei. Un caz clar este acela al unui barbat de 28 de ani care s-a prabusit dupa ce a jucat "Starcraft" intr-un Internet Cafe in Taegu, Coreea de Sud, timp de 72 de ore.

Cel mai probabil, moartea a survenit din cauza extenuarii.

Nu de putine ori, jocurile au dus si la sinucidere, mai ales cele extrem de violente.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#jocuri video efecte sanatate, #jocuri video efecte secundare, #jocuri video probleme sanatate, #jocuri calculator boli, #jocuri calculator periculoase sanatate , #afectiuni