Intram in sezonul gripei: Cum o deosebim de raceala si care e cea mai mare greseala pe care o facem in tratament

Sambata, 21 Octombrie 2017, ora 19:52
26817 citiri
Intram in sezonul gripei: Cum o deosebim de raceala si care e cea mai mare greseala pe care o facem in tratament
Foto: Metropolitan Hospital

Atat racelile, cat si gripa sunt infectii virale respiratorii, insa exista o mare diferenta intre ele, atat in ceea ce priveste simptomatologia, cat si riscul de complicatii, care este mult mai mare in cazul infectiei gripale.

O raceala simpla poate aparea in orice perioada a anului si chiar este mai frecventa vara, dar in aceasta perioada a anului, din octombrie pana in februarie, apare mai frecvent gripa, deoarece conditiile meteo si schimbarile bruste de temperatura determina scaderea imunitatii.

Cum sa le recunoastem?

Un debut progresiv cu nas infundat, tuse, secretii nazale apoase, febra ne indica o raceala, insa un debut brusc cu alterarea starii generale, febra mare peste 39 grade, frison, dureri musculare ne duce cu gandul la gripa si in acest caz este important sa ne prezentam la medic.

Pe cine afecteaza?

Toti ne-am confruntat la un moment dat cu viroze respiratorii, insa cele mai susceptibile persoane sunt copiii si varstnicii.

Varstnicii in general au imunitatea scazuta, deoarece prezinta comorbiditati si cel mai frecvent acestia se imbolnavesc chiar de la nepoti.

Cum ne putem apara?

In primul rand, trebuie sa ne crestem imunitatea printr-un stil de viata cat mai sanatos, consumand alimente bogate in vitamine, prin miscare si prin evitarea dietelor.

De asemenea, trebuie evitat contactul cu persoanele care sufera de viroze respiratorii, deoarece transmiterea acestor afectiuni se face prin intermediul aerului, prin niste particule, eliminate prin stranut sau tuse, care pot circula la distanta.

Daca acest lucru nu se poate realiza (in cazul in care este bolnav cineva din familie), purtarea unei masti de catre persoana afectata poate ajuta la prevenirea transmiterii.

Cel mai eficient mod de a preveni infectia gripala este prin vaccinul antigripal. Acesta se recomanda in special persoanelor cu alte afectiuni cronice si celor care lucreaza in medii cu risc crescut. De retinut insa este faptul ca vaccinul antigripal nu ne protejeaza impotriva altor infectii respiratorii.

Ce nu trebuie sa facem in cazul in care ne imbolnavim?

O mare greseala pe care o fac pacientii, inca de la primele simptome, este aceea de a-si administra tratament antibiotic. Acesta nu are niciun fel de eficienta impotriva virozelor respiratorii sau gripei.

Din contra, creste rezistenta la antibiotice a bacteriilor si, ulterior, cand chiar este nevoie de un tratament antibiotic, ceea ce se intampla frecvent deoarece virozele respiratorii se pot suprainfecta bacterian, atunci cand secretiile devin purulente sau tusea devine productiva cu expectoratie de aspect mucopurulent, acesta nu isi mai face efectul.

Care este tratamentul?

O parte extrem de importanta a tratamentului este hidratarea cu ceaiuri, apa, supe si odihna.

Baile calde ar putea chiar calma durerile musculare in cazul gripei.

De asemenea, dieta este extrem de importanta. Este necesara o dieta bogata in vitamine si minerale. Zincul are proprietati antivirale si se recomanda consumul de alimente bogate in zinc precum ciocolata neagra, nuci, caju, seminte de dovleac, seminte de susan, ficat. Vitamina C poate sa scurteze durata bolii, iar usturoiul stimuleaza imunitatea si chiar ajuta la decongestionarea nazala.

Este importanta administrarea tratamentului recomandat de medic, inca de la primele simptome pentru prevenirea complicatiilor. In general acesta consta in decongestionante nazale, antitermice, antitusive si antiinflamatorii.

In general, raceala dureaza aproximativ o saptamana, iar gripa poate persista chiar si cateva saptamani.

In concluzie, in aceste luni reci incercati sa fiti mai fericiti, mai putin stresati, mai odihniti, cu mai multa grija pentru alimentatie si miscare si veti fi mai sanatosi atat la trup cat si psihic.

Dr. Ana Stemate

Medic Specialist Medicina interna

Metropolitan Hospital

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Virozele respiratorii si gripa, #viroze respiratorii simptome, #tratament gripa , #gripa