Sfaturi pentru a prelungi durata de viata a plombelor dentare

Sambata, 29 Februarie 2020, ora 07:31
6670 citiri
Sfaturi pentru a prelungi durata de viata a plombelor dentare
Foto: Mihaela Dan

In general, obturatiile coronare (plombele) tin 10-12, ba chiar si 20 ani, daca sunt bine ingrijite. Materialul compozit din care sunt realizate se adapteaza (lipeste) foarte bine la marginile cavitatii pe care o repara si sunt produse intr-o varietate mare de nuante, care sa se potriveasca perfect nuantei naturale a dintelui.

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat pentru Ziare.com care sunt masurile de ingrijire prin care putem prelungi la maxim durata lor de viata.

Plombele dentare sunt supuse uzurii naturale din cauza fortelor mari din timpul masticatiei, asa cum, de altfel, se uzeaza intr-o mica masura si smaltul dentar natural. In plus, spre deosebire de coroane si fatete dentare de portelan, care nu isi pot schimba culoarea, compozitul se poate impregna cu substante colorante si poate capata in timp o nuanta diferita de cea a dintelui, ceea ce face necesara inlocuirea plombelor.

Iata ce masuri de precautie trebuie sa va luati pentru a le prelungi viata:

1. Spalati-va pe dinti de 2 ori pe zi si folositi zilnic ata dentara. Obturatiile dintre dinti sunt mai bine intretinute daca folositi ata dentara, care sa indeparteze placa bacteriana. Aceasta adera atat de dintele natural, cat si de obturatie (plomba), iar bacteriile pot produce alte carii, inclusiv pe langa obturatia existenta.

2. Folositi o gutiera de protectie noaptea, daca scrasniti din dinti, pentru a preveni uzarea si deteriorarea dintilor si a obturatiilor.

3. Mergeti la control periodic, la fiecare 6 luni, pentru igienizare profesionala, ocazie cu care medicul dentist va verifica daca totul este in regula cu tratamentele anterioare sau daca au aparut alte probleme.

4. Evitati roaderea pixurilor, unghiilor, desfacerea capacelor de sticla cu dintii, deoarece acestea pot produce fisuri sau chiar fracturi ale smaltului dentar, cu atat mai mult a plombelor dentare.

5. Daca ati purtat aparat dentar, ocluzia (muscatura) s-a modificat, astfel incat medicul dvs. poate considera necesar sa remodeleze obturatiile vechi, pentru a nu fi parea inalte si a se potrivi cu noua muscatura.

6. Tineti seama atunci cand optati pentru albirea dentara de faptul ca produsele folosite nu actioneaza si asupra compozitului.

7. Reduceti consumul de dulciuri si substante acide care produc carii, deoarece acestea pot aparea oricunde, inclusiv langa obturatiile vechi, facand necesara inlocuirea lor cu unele mai mari, iar uneori chiar cu o coroana dentara.

8. Evitati fumatul, consumul excesiv de cafea, vin, ceai negru etc, deoarece obturatiile se vor colora si va fi necesara inlocuirea lor din motive estetice.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 21 ani Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Mai multe informatii sunt disponibile AICI.

Contact Clinica Orto-Implant

www.ortoimplant.ro

Facebook Mihaela Dan

Facebook Orto-Implant Expert Ortodontie Stomatologie

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Sfaturi pentru rezistenta plombelor dentare , #dinti
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ciudat! Cu alea metalice puse la școală se merge și la pensie...