Scaune birou - principii ergonomice, pozitii corecte, sfaturi practice de la Drimus.ro

Advertorial
Luni, 12 Martie 2018, ora 09:00
53849 citiri
Scaune birou - principii ergonomice, pozitii corecte, sfaturi practice de la Drimus.ro

Circa 80% din oameni se confrunta la un moment dat in viata cu dureri de spate. Una din cauze este adesea pozitia incorecta adoptata la birou. Si daca ati sti cat de simplu este sa controlati, sa preveniti acest lucru?

Pregatiti-va sa aflati din acest articol o serie de trucuri practice legate de scaune birou, reglaje, adoptarea unei pozitii corecte si combaterea rutinei nocive.

Ergonomia, bat-o vina!

Ergonomia este stiinta ce trateaza conceperea si construirea unui spatiu de lucru, instalarea de echipamente si piese de mobilier adecvate.

Designul ergonomic optim are ca scop prevenirea afectiunilor si durerilor care pot aparea din cauza efortului intens repetitiv.

Este interesant de subliniat ca piesa centrala pentru un birou ergonomic ramane fara discutie scaunul.

Cele mai noi scaune birou sunt astfel concepute pentru a raspunde cerintelor moderne in materie de preventie, dar sa ai un astfel de scaun nu este suficient.

Trebuie sa-l reglati bine, sa va obisnuiti sa practicati o pozitie corecta la birou, sa faceti pauze si miscare, sa nu neglijati mediul ambiant.

Despre toate acestea vom discuta pe indelete.

Ati auzit vreodata expresia "ergo eyes"?

Este o expresie care face referire la modul in care vedem lumea prin obiectivul principiilor ergonomice fundamentale. Dupa ce veti cunoaste si veti aplica aceste principii ergonomice, nu veti mai dori sa va abateti de la ele.

Imaginati-va ca va plimbati prin birou si dintr-o data puteti identifica usor factorii de risc care contribuie la aparitia unor afectiuni si dureri neplacute. Sa vedeti lumea prin acesti "ergo eyes" este ca si cum ati observa tulburarile potentiale ce creaza dezechilibre in activitatea si organismul dumneavoastra. Este ca si cum ati sti ce optimizari trebuie sa faceti pentru a preveni toate aceste neplaceri.

Iata 4 principii ergonomice fundamentale care va pot ajuta sa identificati factorii de risc ergonomic, sa fentati durerile neplacute si sa obtineti maximum de beneficii din fiecare minut dedicat activitatii desfasurate.

Patru principii ergonomice de baza

1. Mentineti o postura neutra cand lucrati la birou. Aceste pozitii neutre se refera la alinierea si echilibrarea corpului, exercitand o presiune minima asupra organelor si mentinand articulatiile aliniate.

Starile neutre minimizeaza tensiunea aplicata asupra muschilor, tendoanelor, nervilor si oaselor - permite un control maxim si o mai buna forta de productie.

La polul opus unei pozitii neutre se afla o pozitie incomoda, cand se pune o presiune prea mare asupra sistemului musculo-scheletic, contribuind astfel la aparitia afectiunilor la nivelul acestuia.

Asa NU - Pozitii incorecte

Este important sa cunoasteti care sunt aceste pozitii incorecte pentru a le putea evita.

a) Una din cele mai comune pozitii incorecte adoptate la birou este cea in care spatele nu sta drept, iar greutatea corpului se exercita intr-un colt. Persoana pune un cot pe masa si isi sprijina fata in palma, aplecand spatele in fata. Pozitia este una incorecta pentru ca spatele si gatul sunt foarte incordate. In plus, greutatea superioara a corpului se sprijina pe un punct minor al cotului - ceea ce afecteaza nervii si tendoanele.

b) Cand sunteti in scaunul de birou nu stati picior peste picior pentru ca astfel corpul este fortat sa-si insuseasca o pozitie nefireasca. Mai mult, zona lombara si gatul sunt puternic solicitate.

c) O alta pozitie la fel de nenaturala este atunci cand stam "cocosati" si partea din spate a scaunului ramane libera. Punctele individuale ale corpului trebuie sa absoarba tensiunea, astfel ca sunt supuse unei presiuni excesive.

Asa DA!

Si totusi care este pozitia optima?

Reglati monitorul la inaltimea corecta. Folositi un suport din silicon pentru partea bratului care atinge biroul. Apoi nu neglijati miscarea pentru ca ea este benefica pentru organism, previne presiunea unilaterala. Din cand in cand relaxati-va si lasati-va pe spate pentru detensionarea articulatiilor.

Trebuie sa folosim mobilier special la birou?

Nu stiu daca special este cel mai potrivit cuvant. Vestea buna este ca nu aveti neaparat nevoie de mobilier foarte scump. Durerile de spate pur si simplu apar adesea din cauza pozitiei gresite pe care o adoptam zilnic, pe timp indelungat. De cele mai multe ori este suficient sa ajustati scaunul si biroul astfel incat sa identificati pozitia care lucreaza pentru dumneavoastra si nu impotriva dumneavoastra.

Elementul vital pentru un birou ergonomic: scaune birou

Chiar daca nu aveti nevoie de mobilier special proiectat pentru a preveni dureri de spate, adevarul este ca nu ar trebui niciodata sa subestimati beneficiile unor scaune birou ergonomice. Pozitia corecta a scaunului de birou este esentiala pentru un birou eficient si sanatos. Deci este imperios necesar sa fie corect ajustat. Cand scaunul este bine reglat, va fi mai usor sa pozitionati celelalte elemente: biroul, monitorul, tastatura si mouse-ul.

2. Miscati si intindeti. Sistemul musculo-scheletic se mai numeste si sistem de miscare al organismului uman - pentru ca este conceput sa se miste.

Daca lucrati prea mult timp intr-o pozitie statica, automat corpul oboseste mai usor. De exemplu daca ridicati mainile deasupra capului pentru 30 de minute sau stati in picioare 8 ore sau scrieti cu pixul timp de o ora in continuu, veti experimenta o sarcina statica.

In primele cateva secunde sau minute s-ar putea sa nu vi se pare dificil, dar in timp efectul cumulativ de a ramane in aceste pozitii (aparent fara a pune presiune asupra unei parti a corpului) duce la oboseala si disconfort.

Care este primul lucru pe care il veti face in mod firesc cand aveti de a face cu aceste pozitii inconfortabile?

Va veti intinde!

Veti intinde umerii si spatele, picioarele, degetele, respectiv incheietura mainii.

Intinderea reduce din oboseala, imbunatateste echilibrul muscular si postura, optimizeaza coordonarea muschilor.

Fiecare dintre noi este un atlet in viata de zi cu zi - de aceea trebuie sa ne pregatim corpul pentru munca, sa ne incalzim pentru a ne imbunatati performantele si pentru a reduce riscul de accidentare. Exercitiile de stretching sunt excelente pentru a pregati organismul pentru munca.

In plus, este la fel de benefic sa luati pauze periodice pe parcursul zilei de lucru pentru a pune sangele in miscare si pentru a va recapata energia.

Nu trebuie sa puneti la punct un program complex de stretching, dar mai multa miscare este benefica pentru articulatii si organism.

In loc sa va apelati colegul din cealalta zona a camerei sau sa-i trimiteti un email, mergeti pana la biroul sau. Beti multa apa nu doar pentru ca este sanatos, ci si pentru ca automat veti fi nevoit sa faceti mai multa miscare.

Un alt sfat este sa uitati de lift si sa folositi scarile. Corpul omenesc a fost creat pentru a fi permanent in miscare, iar plimbarea este cea mai naturala pentru un individ. Prin urmare, ar trebui sa integrati miscarea cat mai mult in ziua dumneavoastra de lucru.

3. Minimizarea presiunii de contact. Acesta presiune reiese din contactul sau frecarea continua cu obiecte sau suprafete dure ori ascutite cu tesuturile sensibile ale corpului - cum ar fi tesutul moale al degetelor, palmele, coapsele sau picioarele.

Acest contact indelungat determina o presiune localizata intr-o anumita zona a corpului, poate inhiba buna circulatie a sangelui, poate afecta functiile nervilor sau miscarea tendoanelor si a muschilor.

Cateva exemple sunt asezarea incheieturii mainii pe marginea ascutita a mesei de lucru sau folosirea unor scaune birou necorespunzatoare, care nu ofera suficient spatiu pentru relaxarea genunchilor.

4. Iluminare adecvata si mediul ambiant

Sistemul de iluminare impropriu reprezinta o problema comuna in multe locatii de munca. Acest lucru poate afecta serios nivelul de confort si performanta profesionala.

O cantitate prea mare sau prea mica de lumina influenteaza serios rezultatele activitatii desfasurate - e ca si cum ati incerca sa lucrati fara sa vedeti.

Prin urmare, pentru a obtine combinatia perfecta nu trebuie sa uitati de mediul ambiant in care va desfasurati activitatea.

Sa presupunem ca aveti la dispozitie un scaun ergonomic, sunteti atent de fiecare data sa va insusiti o pozitie corecta cand lucrati si va straduiti sa faceti miscari in fiecare zi, chiar si atunci cand sunteti la birou.

Ceva lipseste insa in aceasta reteta de ingrediente sanatoase pentru un ospat somptuos. E vorba despre conditiile externe.

Nu va ganditi neaparat la schimbari majore, insa micile aspecte pot fi adesea definitorii in obtinerea unui anumit rezultat.

Aerul proaspat si lumina adecvata sunt doi factori care imbunatatesc foarte mult capacitatea de concentrare.

Designul biroului si a celorlalte obiecte de mobilier poate de asemenea sa transforme activitatea intr-una mai confortabila si mai eficienta.

Obiectele personale si ghivecele cu flori confera incaperii o aer propriu. La fel, temperatura trebuie sa fie una echilibrata.

Daca este prea cald sau prea frig veti intampina probleme de adaptare. Biroul trebuie astfel plasat incat sa nu se observe umbra pixului pe foaie atunci cand scrieti. Pe de alta parte, nu trebuie asezat in fata ferestrei.

Patru ajustari principale pentru un birou ergonomic

1. Monitorul este asezat sub axa vizuala orizontala si ar trebui sa fie la o distanta de cel putin un brat de ochi.

Iata de ce: Daca monitorul este prea aproape de ochi sau la o inaltime necorespunzatoare, corpul tinde sa fie tensionat. Acest lucru creaza automat presiune in zona umerilor si a gatului.

2. Tastatura si mouse-ul sunt asezate in aceeasi linie cu coatele. Astfel, partea superioara a corpului nu este tensionata pe o parte, lucru care ar duce la aparitia crampelor si a durerilor de umeri, spate, gat.

De aceea, specialistii in ergonomie recomanda utilizarea de scaune birou cu suport pentru brate. Acestea impiedica indoirea bratului si a articulatiilor sensibile, a tendoanelor si a nervilor de la mana spre cot.

Sindromul de tunel carpian si cotul jucatorului de golf sunt doar cateva afectiuni ce se pot augumenta din cauza adoptarii unei pozitii eronate a bratelor in timpul tastarii.

3. Bazinul trebuie sa fie usor inclinat, iar acele scaune birou ergonomice prevazute cu perne de sustinere si modelare sunt extrem de benefice.

Drept rezultat mijlocul ramane intr-o pozitie naturala, iar asupra muschilor nu se exercita presiune intensa.

4. Picioarele trebuie sa stea ferm pe podea si pe cat posibil sa fie paralele intre ele, nu unul peste altul.

In acest mod corpul adopta o pozitie sanatoasa, pentru ca presiunea se distribuie uniform pe ambele parti ale corpului.

Scaune birou - si totusi cum trebuie reglate?

Din fericire numeroase scaune birou moderne vin la pachet cu o multitudine de beneficii care sustin o pozitie corecta si care implicit promoveaza o viata de birou mai suportabila, pe alocuri chiarplacuta. Dar daca utilizatorul nu regleaza scaunul pe masura staturii sale, totul este in zadar.

Acest lucru se pierde adesea din vedere. Pentru ca un scaun ergonomic sa-si atinga scopul este crucial ca el sa fie corect reglat pe inaltime, in zona cotierelor si a spatarului (eventual a tetierei).

Se considera ca scaunul de birou ajunge la inaltimea potrivita atunci cand exista unghi drept intre coapse si gambe, iar picioarele stau drept pe podea unul langa celalalt. In pozitie sezand, spatele ar trebui perfect sprijinit de spatar.

Daca folositi scaune birou ergonomice complexe, atunci reglati cotierele si tetiera. Spatarul trebuie astfel setat incat spatele sa stea in pozitie verticala si sa fie sustinut din zona pelviana pana aproape de nivelul umerilor.

Inaltimea cotierelor este corecta atunci cand bratele se relaxeaza natural, cand bratul superior formeaza un unghi de 90 de grade cu cel inferior. Cotierele trebuie sa fie la aceeasi inaltime ca si biroul, nu mai jos. Daca biroul este prea scund trebuie inaltat, iar daca masa este prea inalta atunci se poate folosi un suport pentru picioare.

Inclinarea bazinului este strans legata de relaxarea coloanei vertebrale. Pelvisul trebuie sa fie la acelasi unghi ca atunci cand mergeti, deoarece doar in acest mod coloana vertebrala se afla intr-o pozitie intens optimizata.

Un scaun de birou ergonomic cu spatar usor bombat spre centru determina adoptarea unei pozitii naturale de forma S pentru coloana vertebrala.

Cum sa lucrezi pe laptop la birou?

Spre deosebire de calculatoarele desktop, laptopurile sunt echipamente portabile si nu sunt construite pentru a fi utilizate intens pe un birou. Displayul este prea mic si nu poate fi reglat in unghiul corect.

Drept rezultat, in loc sa va sprijiniti pe spatar veti observa ca mai degraba tindeti sa va aplecati in fata. Aceasta pozitie tensioneaza gatul si spatele. La fel, pozitia aceasta inadecvata pune presiune prea mare asupra mijlocului. Ca si cum nu ar fi de ajuns coatele, antebratele si tendoanele mainii tind sa se relaxeze pe suprafata rigida a mesei si a laptopului.

Ce puteti face pentru a evita aceasta pozitie incomoda si nesanatoasa? In primul rand puteti incerca sa folositi un suport adecvat pentru laptop. Astfel el va fi usor inclinat in fata, iar dumneavoastra nu veti mai simti nevoia sa va aplecati spre el.

Chiar si asa insa pozitia nu este una "de dorit" din cauza ca mainile au in continuare o pozitie incorecta (stau mai mult in aer, pentru ca laptopul este usor ridicat), iar displayul este prea mic.

Daca este nevoie sa lucrati pe laptop o perioada scurta de timp, suportul de masa poate fi o solutie de compromis. Altfel, puteti incerca sa asezati laptopul pe birou, peste trei topuri de hartie. Conectati o tastatura externa, folositi un suport pentru incheietura, iar coatele, mainile si tendoanele nu vor fi tensionate.

Scaune birou ergonomice - Concluzie Drimus.ro

Ergonomia nu este atat de complicata pe cat pare la prima vedere. Principiile ergonomice descrise mai sus sunt in mare parte de bun simt. Aplicarea lor in practica reprezinta adevarata provocare pentru multe companii si persoane.

Dezvoltandu-va acei "ergo eyes" si respectand principiile ergonomice fundamentale veti contribui la reducerea/ eliminarea factorilor de risc ergonomic, veti avea mai mult succes in activitatea profesionala si veti experimenta zile mai confortabile in scaune birou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scaun ergonomoc birou, #pozitie corecta birou , #sanatate