Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: In ce situatii doare ficatul

Luni, 03 Martie 2014, ora 11:25
33898 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: In ce situatii doare ficatul
Foto: Arhiva personala

Durerea din dreapta, sub coaste (hipocondrul drept), este relativ frecvent intalnita in practica medicala. Desi multi cred - in mod incorect - ca ficatul nu doare, de fapt unele boli hepatice pot fi insotite de durere, dar exista o sumedenie de alte cauze ale durerii cu aceeasi localizare.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Sa fie cancer hepatic?

Mai mult, deseori asa-zisa durere "de ficat" nu este cauzata de o suferinta a acestui organ, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

De ce doare ficatul?

Tesutul hepatic este inconjurat de o capsula protectoare relativ inextensibila, care are numeroase terminatii nervoase pentru durere, acest fapt explicand si aparitia durerii in bolile ficatului.

Daca aceasta capsula hepatica este destinsa, de exemplu prin marirea masei tesutului hepatic, apare durerea hepatica.

La fel se intampla atunci cand este intepata capsula ficatului (accidental, in cursul biopsiei hepatice sau a unei interventii chirurgicale). Rezulta ca durerea de ficat apare atunci cand in ficat se acumuleaza elemente care cresc volumul hepatic, fortandu-i capsula sau cand aceasta este lezata.

La ce boli doare ficatul?

Cele mai frecvente situatii cand o durere in dreapta, sub coasta, este data chiar de o boala hepatica sunt tumorile de ficat canceroase, dar si necanceroase, hemangioamele sau chisturile hepatice, bolile de inima in care stagnarea sangelui in ficat ii mareste volumul sau marirea ficatului, in cazul icterului mecanic sau hepatita acuta.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Suprasolicitarea si detoxifierea ficatului

Caracteristicile durerii hepatice

Durerea de ficat are frecvent urmatoarele caracteristici: se accentueaza, de obicei, cu respiratia sau chiar nu permite efectuarea miscarilor respiratorii la amplitudinea lor maxima, poate fi insotita de astenie (oboseala) accentuata, icter, urina portocalie si scaune decolorate, iar uneori pot sa apara sangerari din gingii, greata si lipsa poftei de mancare.

Niciunul dintre simptomele mentionate nu este suficient de sugestiv pentru a permite etichetarea durerii ca fiind de origine hepatica. Pentru a ajunge la aceasta concluzie este necesar examenul medical si unele explorari suplimentare.

Depistarea cauzei durerii de ficat

O durere aparuta in zona ficatului, care nu este trecatoare sau care este insotita de simptome alarmante (icter, oboseala extrema, sangerari gingivale, mancarime de piele etc), trebuie sa va faca sa mergeti la consult la medicul dvs sau la un medic hepatolog ori gastroenterolog.

Medicul isi poate da seama de originea hepatica sau non-hepatica a durerii, dar cel mai des este ajutat de o serie de explorari preliminare. Cel mai frecvent se utilizeaza ecografia abdominala sau examenul computer tomografic, care vizualizeaza structura ficatului si cailor biliare, dar si analizele care exploreaza functiile hepatice (fibrinogenul, protrombina, albumina serica, bilirubina) sau enzimele hepatice (ALT, AST, fosfataza alcalina si GGT).

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Transaminazele si ficatul

In functie de rezultatul acestor explorari preliminare, de obicei putem stabili un diagnostic prezumptiv, ce este confirmat prin alte teste, iar daca este necesar chiar prin teste histologice (biopsie).

Hepatita, ciroza si durerea de ficat

Trebuie mentionat ca extrem de rar hepatita cronica sau ciroza hepatica pot fi insotite de durere in zona ficatului. Totusi, in foarte multe cazuri aceste boli sunt descoperite in faza avansata tocmai in contextul lipsei durerii, cel mai deranjant simptom pentru majoritatea oamenilor.

Ce mai doare in zona ficatului

Durerea abdominala localizata in dreapta sub coasta este mult mai frecvent data de o boala de fiere (de obicei, dischinezie sau litiaza biliara), intestin gros (frecvent colonul iritabil, dar si cancerul de colon sau o boala inflamatorie intestinala) sau boli renale (infectii, pietre, tumori).

In aceasta zona a abdomenului poate iradia o durere generata de boli ale apendicelui, stomacului, pancreasului, dar si dureri de coloana. Nevralgia intercostala sau afectiunile pielii, ca zona zoster, pot da uneori dureri extrem de puternice localizate in aceeasi zona hepatica.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#In ce situatii doare ficatul, #durere ficat boli, #durere dreapta sub coaste, #medic Alecse Valerian Ditoiu Fundeni, #dr Alecse Valerian Ditoiu durere ficat, #ficat dureri boli medic , #medicina