S-a mai descoperit un efect al ceaiului: Actioneaza direct asupra creierului

Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 10:21
15003 citiri
S-a mai descoperit un efect al ceaiului: Actioneaza direct asupra creierului
Foto: Arhiva Pixabay

Savuram ceai de mii de ani si se crede ca primii care l-au baut pentru calitatile sale medicinale au fost membrii dinastiei Shen Nong din China. Intre timp, ceaiul a ajuns pe intreg mapamondul, gratie calitatilor sale terapeutice.

Unele demonstrate, altele nu, e clar insa ca ceaiul are efecte asupra starii noastre de sanatate si psihice. Acum, un studiu nu foarte amplu a aratat ca actioneaza direct asupra creierului, arata IFL Science.

Concret, conform unui raport publicat in jurnalul Aging, ceaiul are efect benefic asupra structurii creierului.

O echipa internationala de cercetatori a impartit voluntarii, pe baza raspunsurilor acestora la un chestionar, in doua grupe: cei care beau ceai in mod regulat si cei care nu aveau acest obicei.

Creierul subiectilor a fost scanat si a reiesit ca subiectii din primul grup aveau emisferele cerebrale mai bine conectate, aceste conexiuni fiind aproape simetrice.

Studiile anterioare au aratat ca asimetria, din acest punct de vedere, este un semn de imbatranire a creierului.

Apoi, tot in randul lor, activitatea era mai intensa in creier in zonele responsabile cu realizarea de planuri pentru viitor si gandurile indreptate catre ceilalti.

Cercetatorii implicati in studiu cred ca a savura in mod regulat ceai imbunatateste structura creierului, face ca acesta sa fie mai eficient si chiar incetineste imbatranirea sa.

Totusi, e de retinut faptul ca studiul nu a fost unul amplu, subiectii au avut peste 60 de ani si au fost preponderent de sex feminin.

Vezi si Legatura dintre zahar si Alzheimer. Tu cate lingurite pui in ceai sau cafea?

A.P.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#ceai creier, #studii ceai, #ceai efecte creier , #ceai