Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > alzheimer
A   A   A

S-a mai descoperit o cauza a Alzheimerului. E de ajuns un singur episod nefericit

S-a mai descoperit o cauza a Alzheimerului. E de ajuns un singur episod nefericit
Foto: Arhiva Pixabay
Cauzele aparitiei bolilor neurodegenerative sunt inca disputate. Un nou studiu arata ca e suficienta o lovitura serioasa la cap pentru ca boala sa-si faca debutul, chiar peste multi ani.

Cele mai multe studii au scos in evidenta faptul ca traumele repetate la cap pot avea impact neurologic, asa cum se poate intampla in cazul sportivilor, insa cercetarea de fata a aratat ca si un singur astfel de eveniment, cum ar fi un accident de masina, poate avea ca urmare instalarea bolii, relateaza Science Alert, care citeaza un raport publicat de Science Translational Medicine.

Boala poate debuta chiar si atunci cand pacientul (care a fost victima unui accident rutier, a fost atacat sau pur si simplu a cazut) a fost declarat vindecat. Alzheiemerul se poate instala la multi ani distanta de la acest accident nefericit, a aratat echipa de cercetatori din Europa.
In cadrul studiului, subiectii, jumatate dintre ei recuperati, suferisera trauma pana la 37 de ani.

O lovitura severa poate avea efecte si la zeci de ani de cand s-a intamplat accidentul, a explicat neurologul Nikos Gorgoraptis, de la Imperial College London.

In cadrul studiului s-a observat in premiera ca o singura astfel de lovitura, in prima parte a vietii, a avut ca rezultat depunerea unor proteine in creier, exact ca si in cazul Alzheimerului, anuntand, de fapt, boala.

Citeste si De unde vine Alzheimerul? Mai multi delfini esuati pe o plaja prezinta semne de boala, iar o ipoteza devine tot mai plauzibila

A.P
Facebook ShareTweet
 Luni, 09 Septembrie 2019, ora 09:05

 Articol citit de 23397 ori

Citeste si: