Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > sarcina
A   A   A

Primul copil nascut in urma unui transplant de uter prelevat de la o femeie moarta

Primul copil nascut in urma unui transplant de uter prelevat de la o femeie moarta
Foto: Arhiva Ziare.com
Un copil din Brazilia este primul nascut in urma transplantului unui uter prelevat de la o donatoare decedata, au anuntat marti medicii.

Fetita, care este sanatoasa si cantareste 2,5 kilograme, s-a nascut in luna decembrie a anului trecut in Sao Paulo, au detaliat medicii intr-un articol publicat marti in jurnalul medical.

Uterul a fost transplantat in anul 2016 in corpul unei paciente de 32 de ani diagnosticata cu sindromul Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH), suferinta care i-a afectat acest organ.

Medicii au constatat ca ovarele sale erau sanatoase inainte de operatie, fapt ce le-a permis sa preleveze ovulele si sa le congeleze.

Interventia de transplant a durat zece ore.

Pacienta a avut prima menstruatie la sase saptamani dupa transplant, iar dupa sapte luni i-au fost implantate ovulele fertilizate.
Uterul a fost indepartat in timpul nasterii prin cezariana.

"Rezultatele stabilesc dovada tratarii infertilitatii de cauza uterina prin transplantarea de la un donator decedat si deschid o cale catre o sarcina sanatoasa pentru toate femeile cu factor de infertilitate din cauza uterina, fara necesitatea donatorilor vii", au notat oamenii de stiinta.

Echipa de cercetatori a adaugat ca fetita este sanatoasa si se dezvolta in ritm normal.

Alte 39 de transplanturi de uter au fost efectuate, insa de la donatori vii, in urma acestora rezultand 11 copii. Niciun transplant efectuat de la un donator decedat nu a condus la nasterea unui copil viu pana la aceasta realizare medicala din Brazilia.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 12:38

 Articol citit de 1831 ori

Citeste si: