Pete pigmentare dupa expunerea la soare - de ce apar si cum le putem preveni

Sambata, 17 Martie 2018, ora 07:32
24495 citiri
Pete pigmentare dupa expunerea la soare - de ce apar si cum le putem preveni
Foto: Doctor Laurentiu Vladau

Petele pigmentare aparute in urma expunerii la soare, mai frecvente la femei decat la barbati, reprezinta doar unul din efectele negative ale razelor UV, pe langa cresterea riscului de imbatranire prematura si de dezvoltare a cancerului de piele.

Desi reprezinta mai degraba o problema de ordin estetic si nu medical, aceste pete indica faptul ca pielea noastra a fost expusa in exces agresiunii razelor solare, existand riscul dezvoltarii unor probleme mai grave in timp, in lipsa folosirii de protectie solara.

Doctorul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog, a explicat pentru Ziare.com care este mecanismul prin care apar aceste pete si cum le putem preveni.

De ce apar petele solare

Petele maronii pe care le observam pe piele dupa trecerea sezonului estival si estomparea bronzului reprezinta depuneri ale pigmentului natural numit melanina in epiderm, stratul superficial al pielii, si in unele cazuri particulare chiar in portiunea superficiala a stratului mijlociu.

Din cauza expunerii la radiatiile UV, celulele care produc pigmenti, numite melanocite, au produs pigment excesiv intr-o singura zona, in loc sa il distribuie uniform pe suprafata pielii.

Odata aparute pe piele, existe sansa ca aceste pete sa isi intunece culoarea pe masura ce au loc alte expuneri la soare fara folosirea de protectie solara.

Aproape fiecare dintre noi va observa la un moment dat in viata aparitia acestor pete - unii mai devreme (de obicei persoanele cu o piele deschisa la culoare). Daca exista predispozitia de a dezvolta aceste pete, ele pot incepe sa apara inca de la 20 de ani, desi majoritatea oamenilor incep sa le observe la 30 - 40 de ani.

Factori favorizanti

Principalii factori favorizanti sunt reprezentati de contraceptive pe baza de estrogeni, sarcina sau predispozitia genetica. Inflamatia aparuta la nivelul fetei ca urmare a afectiunilor preexistente precum acneea sau dermatita de contact este o cauza foarte frecventa si deseori ignorata. Procedurile cosmetice care conduc la iritatie usoara sau moderata a tenului, inclusiv exfolierea excesiva, pot conduce si ele la pigmentare post inflamatorie.

Masuri de preventie

Petele solare pot fi prevenite, in general, prin controlul expunerii la soare si purtarea de SPF de fiecare data cand ne aflam in aer liber, indiferent de anotimp.

De asemenea, este important sa nu uitam ca unele produse de protectie solara protejeaza numai impotriva unui tip de radiatii, insa pielea poate fi afectata atat de radiatia UVA cat si de UVB. Sunt recomandate, deci, produsele de protectie solara cu spectru larg, care vor proteja pielea impotriva ambelor tipuri de radiatii.

Nu in ultimul rand, dieta poate fi un aliat in pastrarea pielii tinere si sanatoase. Consumul de vitamine A, C si D sub forma de suplimente sau in mesele zilnice va fi de ajutor in fata radiatiilor UV, limitand efectul lor de imbatranire asupra pielii.

Contact:

Sanatate la-ndemana cu dr. Laurentiu Vladau: Afectiuni ale pielii care prevestesc boli grave

Doctor Laurentiu Vladau, specialist Dermato-venerologie.

Clinica Hebra Dermatologie

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Pete pigmentare dupa expunerea la soare, #pete expunere soare , #sanatate