Onicomicoza, in plin sezon! Cum poate fi tratata fara bisturiu ciuperca unghiei

Sambata, 31 August 2019, ora 07:47
20102 citiri
Onicomicoza, in plin sezon! Cum poate fi tratata fara bisturiu ciuperca unghiei
Foto: Spitalul de Dermato-Venerologie Bioderm

Riscul de a dezvolta infectii fungice la nivelul unghiilor creste considerabil in perioada verii. Principalul motiv este faptul ca fungii se dezvolta cel mai bine intr-un mediu calduros si umed, iar riscul de contaminare creste mai ales in cazul persoanelor care practica sport sau obisnuiesc sa mearga la piscina.

Pe langa aspectul inestetic (unghiile isi modifica culoarea, devin galbui sau chiar verzui, se ingroasa sau chiar se pot desprinde de pe patul ungial), infectiile fungice se pot extinde rapid de la o zona la alta si pot fi foarte dificil de tratat, daca nu se intervine din timp. Din fericire, tehnologia ofera, in prezent, o solutie de tratament extrem de eficace, lipsita de durere si riscuri pentru onicomicoza.

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog in cadrul Spitalului de Dermato-Venerologie Bioderm, explica pentru cititorii Ziare.com.

Onicomicoza este o infectie micotica, care apare atunci cand fungii invadeaza unghiile de la maini sau de la picioare, precum si patul unghial. De regula, unghiile de la picioare sunt mai afectate, intrucat acestea cresc mai incet decat cele de la maini, favorizand astfel dezvoltarea micozei. Exista mai multe feluri de infectii fungice ale unghiilor, dintre care cel mai frecvent tip (peste 90% dintre cazuri) este cel cu Dermatophytes (onicomicoza subunghiala distala) . Onicomicoza este o afectiune destul de intalnita, la nivel mondial estimandu-se ca intre 2% si 18% din populatie dezvolta aceasta conditie, la un moment dat.

"Onicomicoza apare dupa contactul direct cu un fung, care incepe sa se dezvolte la nivelul unghiei si patului unghial si este favorizata de caldura si umezeala locala. De aceea, in sezonul cald, riscul de a dezvolta onicomicoza este mai mare decat toamna si iarna. Cu toate acestea, prezenta ciupercii la nivelul pielii nu conduce intotdeauna la aparitia onicomicozei, fiind nevoie, de obicei, de o anumita suscceptibilitate pentru a dezvolta infectia.

Persoanele predispuse la a dezvolta astfel de infectii trebuie sa stie ca acestea sunt recidivante (reapar), in special daca nu se iau masuri profilactice (de preventie) . In prezent, nu se cunoaste exact motivul pentru care unele persoane sunt mai suscceptibile in a dezvolta boala decat restul populatiei", explica dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog.

Nu purtati aceiasi pantofi mai multe zile la rand!

Pe langa o anumita predispozitie de a dezvolta aceste infectii fungice, mai exista o serie de factori de risc, multi dintre acestia controlabili: "incaltamintea stramta si cea care pastreaza piciorul cald si umed, folosirea acelorasi pantofi mai multe zile la rand, folosirea in comun cu alte persoane a unor obiecte de uz personal (pantofi, sosete, unghiere sau forfecute pentru taierea unghiilor), climatul cald si umed, folosirea bailor sau dusurilor publice, fara slapi, pentru dus, lezarea unghiei si a patului unghial, "ciuperca sportivului" (tip de infectie fungica unghiala aparuta la sportivi), conditii de viata si munca ce mentin mainile, respectiv picioarele, ude sau umede, fumatul, precum si unghiile artificiale", adauga medicul Lucian Russu.

In cel din urma caz, infectia fungica poate sa apara la limita inserarii unghiei artificiale de unghia naturala, in special daca aceasta nu a fost dezinfectata inaintea aplicarii adezivului special. De asemenea, unele produse sau manevre de manichiura pot creste riscul aparitiei onicomicozei.

Printre semnele onicomicozei se numara: aparitia unor striuri galbene la nivelul unghiei si patului unghial, aparitia unor depozite mici de fragmente cutanate si unghiale cu localizare subunghiala, aparitia unei unghii noi, decolorate, subtiate, sub unghia afectata de infectie, unghie fragila, sfaramicioasa, casanta si ingrosata.

"In cazul in care se agraveaza, zona poate deveni foarte dureroasa, iar infectia poate provoca modificari permanente unghiilor. Acestea se ingroasa, se deformeaza, devin greu de taiat, iar uneori se desprind de patul unghial si sunt dureroase. Totodata, onicomicoza poate duce la alte infectii grave care se raspandesc dincolo de zona unghiala, spre pielea picioarelor, daca sistemul imunitar este slabit din cauza medicamentelor, diabetului sau altor afectiuni", atrage atentia medicul dermatolog.

Avantajul laserului: trateaza fara sa provoace rezistenta la fungi

Vestea buna e ca onicomicoza poate fi tratata, atat medicamentos (tratamente orale sau locale), cat si cu ajutorul laserului, mai eficace si confortabil. "Laserul, destinat exclusiv tratarii infectiei fungice a unghiilor, foloseste doua lungimi de unda diferite, fiind extrem de eficace in tratarea infectiei subunghiale. Prima lungime de unda a laserului stimuleaza functia imuna a organismului, ajutandu-l sa lupte cu agentii patogeni, precum si rejuvenararea celulara, creste vascularizatia, favorizand cresterea accelerata a unei unghii sanatoase.

A doua lungime de unda are efect puternic anti-microbian, anti-bacterian si anti-fungic. Un mare avantaj al tratamentului cu laserul este faptul ca organismul nu dezvolta rezistenta la tratamentul antimicrobian, dar si faptul ca nu interfereaza cu alte substante sau medicamente si nu determina toxicitate hepatica", spune Dr. Lucian Russu.

O sedinta dureaza doar cateva minute pentru fiecare picior, iar procedura este complet nedureroasa, foarte confortabila si lipsita de orice risc. "In functie de severitatea infectiei, poate fi nevoie de un plan de tratament constand in mai multe sedinte, iar recuperarea depinde, de asemenea, de severitatea infectiei. Studiile clinice au aratat ca 89% dintre pacienti au avut rezultate in tratarea onicomicozei cu acest laser, introdus recent si in premiera, in clinicile noastre", conchide Dr. Lucian Russu.

Recomandari de preventie:

- Spalati-va mainile si picioarele regulat. Spalati-va pe maini inainte sa atingeti unghia infectata.

- Taiati-va unghiile drept, folositi pila cu moderatie pentru colturi si, de asemenea, piliti zonele ingrosate. Dezinfectati instrumentele de manichiura/pedichiura dupa fiecare utilizare.

- Purtati ciorapi din tesaturi care absorb umezeala sau schimbati ciorapii de-a lungul unei zile.

- Alegeti pantofi din materiale care respira.

- Renuntati la perechile de pantofi vechi sau tratati-le cu substante dezinfectante sau pudra antifungica.

- Purtati slapi la piscina sau in vestiare.

- Renuntati la manichiura cu unghii artificiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Totul despre onicomicoza, #tratament onicomicoza , #stiri sanatate