O mutatie genetica ar sta la baza aparitiei bolii Alzheimer (studiu)

Luni, 17 Iulie 2017, ora 17:03
5057 citiri
O mutatie genetica ar sta la baza aparitiei bolii Alzheimer (studiu)
Foto:Arhiva Pixabay

O echipa de oameni de stiinta a descoperit ca o mutatie a unei gene prezenta in anumite celule specifice din creierul uman, numite microgliale, poate fi asociata cu boala Alzheimer.

Mutatia unei gene numita ANK1 (ankirina 1) a fost observata in trei tipuri de celule specifice - microgliale, astrocite si neuroni hipocampali din creierul pacientilor cu boala Alzheimer, conform unui studiu publicat la sfarsitul saptamanii trecute in jurnalul stiintific "Plos One".

Citeste si O aplicatie care "antreneaza creierul" imbunatateste memoria cu 40%

Aceasta a fost identificata de o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din Arizona si de la Institutul pentru Cercetari in Genomica Translationala (TGen) utilizand o metoda de izolare celulara de mare precizie.

Cercetatorii au descoperit ca alterarea expresiei genice isi are originea in microglia, un tip de celula imunitara ce se gaseste in creier si in sistemul nervos central.

In cadrul unor studii anterioare, ANK1 a fost identificata drept un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer, cea mai comuna cauza a dementei.

Insa nu s-a putut identifica clasa celulelor ce ar putea fi responsabile de o astfel de asociere, dupa cum a declarat intr-un comunicat autorul principal al studiului, Diego Mastroeni.

Vezi si Alzheimerul poate fi detectat mult mai devreme gratie unui test la indemana, la care nu te-ai fi gandit

Noua cercetare demonstreaza ca, in hipocamp, o structura cu o forma asemanatoare unui calut de mare responsabila de memorie, ANK1 este de patru ori mai prezenta in celulele microgliale ale pacientilor cu boala Alzheimer.

Celulele microgliale sunt un tip de celule imunitare care se gasesc in creier si au rolul de a regla procesul inflamator de la nivelul creierului ce caracterizeaza primele stadii ale aparitiei bolii Alzheimer, se arata in studiu.

Boala Alzheimer este o tulburare ireversibila, progresiva, a creierului care distruge treptat memoria si capacitatea de gandire si in final capacitatea de a efectua sarcini simple.

In cazul majoritatii oamenilor cu Alzheimer, simptomele apar mai intai la jumatatea varstei de 60 de ani.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, boala Alzheimer ar putea fi cauza a 60-70% dintre cazurile de dementa.

Asistam la momentul in care Alzheimerul poate fi oprit? Cel mai promitator medicament, cu efecte "fara precedent"

Poluarea nu ne afecteaza doar plamanii, ci si creierul - poate duce la aparitia Alzheimer

Alzheimer se poate transmite prin operatii?

Stresul crescut sporeste riscul de Alzheimer la batranete

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#mutatie genetica boala Alzheimer, #oameni stiinta mutatie gena , #alzheimer