Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > boli
A   A   A

O boala misterioasa a provocat cinci decese si sute de imbolnaviri in SUA. Toti au folosit tigari electronice

O boala misterioasa a provocat cinci decese si sute de imbolnaviri in SUA. Toti au folosit tigari electronice
Foto: Pixabay
Cinci persoane au murit in SUA din cauza unei afectiuni pulmonare misterioase care ar putea acea legatura cu utilizarea tigarilor electronice.

Sunt cunoscute in prezent alte 450 de cazuri de persoane care prezinta dificultati serioase de respiratie. Pacientii, atat tineri, cat si adulti, au in comun faptul ca au folosit tigari electronice, informeaza Metro.

Printre simptomele prezentate de pacienti se numara dureri in piept, dificultati de respiratie si stari de voma. Multi dintre ei au necesitat ventilatie mecanica, iar in unele cazuri s-a apelat chiar la coma indusa.

Primul deces provocat de aceasta afectiune a avut loc in iulie, in Oregon. De atunci, au murit oameni in aceleasi circumstante si in Illinois, Indiana si Minnesota.
Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC) le recomanda oamenilor sa nu mai foloseasca tigarile electronice pana la stabilirea concreta a cauzelor afectiunii, acesta fiind considerat in momentul de fata principalul mijloc de a preveni contractarea bolii.

Dintre pacienti, majoritatea au folosit tigari electronice cu THC, principalul compus psihoactiv din canabis, altii au inhalat un amestec de THC si nicotina si o mica parte doar nicotina.

Desi pana acum nu a fost stabilita o legatura intre imbolnaviri si un dispozitiv sau o substanta anume, investigatia expertilor este concentrata pe produsele de pe piata neagra care contin ulei de vitamina E, cunoscut ca supliment alimentar care poate fi administrat pe cale orala sau ca ingredient cosmetic care se aplica pe piele.
La randul sau, American Vaping Association considera ca imbolnavirile sunt cauzate de tigarile electronice ilegale cu THC.

Tigarile electronice se gasesc pe piata din SUA din 2006, iar in 2018 erau folosite de aproximativ 3,6 milioane de adolescenti, cu 50 la suta mai multi fata de anul anterior.

Dispozitivele sunt din ce in ce mai populare si in Romania.

C.S.
Facebook ShareTweet
 Duminica, 08 Septembrie 2019, ora 14:52

 Articol citit de 5598 ori

Citeste si: