Microuniversul din spatiul nostru ombilical

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 23:11
3254 citiri
Microuniversul din spatiul nostru ombilical
Foto: Infoniac

Profesorul biolog Rob Dunn de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, SUA, este poate primul care s-a gandit sa studieze elementele microbiene care salasuiesc in ombilicul uman si nu pot fi eliminate prin obisnuitele procedee de igiena.

Este posibil ca nici sa nu trebuiasca eliminate, in cazul cand prezenta lor acolo ar avea eventual un rol vital pentru noi, pe care insa nu-l cunoastem.

Pentru a cerceta putin obisnuita problema, profesorul Rob Dunn a alcatuit un grup de studiu, care a prelevat probe si a efectuat analize de laborator timp de doi ani, pe 60 voluntari, arata Infoniac.

Cu acest prilej, s-a constatat ca spatiul ombilical adaposteste un ecosistem bine structurat, care difera de la o persoana la alta si nu este totdeauna in relatie directa cu mediul in care aceasta isi duce viata.

Spre exemplu, in respectivul spatiu al unui voluntar a fost identificata o specie de bacterie care exista doar in Japonia, zona in care nu s-a deplasat vreodata nici persoana in cauza si nici parintii sau bunicii ei.

Este de presupus ca respectiva specie de bacterii s-a transmis de-a lungul multor generatii, poate din acelasi spatiu comun stravechi, din care a fost preluata si de japonezi.

Prelevand probe de pe cei 60 de voluntari, echipa profesorului Rob Dunn a identificat prezenta in spatiul ombilical a 2.368 diferite specii de bacterii, din care 1.458 specii erau total necunoscute pentru stiinta. Ele nu exista nicaieri in alta parte, decat in spatiul ombilical uman.

Nu toate sunt prezente in fiecare spatiu, media pe persoana fiind nu mai mare de 67. Una din persoanele studiate adapostea numai 29 de specii diferite, in timp ce alta purta 107, in fiecare caz insa predominand o anumita specie.

Facand o analogie, profesorul Dunn a asemuit ombilicul cu o padure tropicala, unde cresc arbori de varietati diferite, dar totdeauna exista o anumita varietate predominanta, niciodata aceeasi la toate padurile.

Este interesant ca masurile de igiena pe care le aplicam elimina o parte din bacteriile aflate spre exterior, dar cele instalate in profunzime nu se lasa deloc eliminate.

Apare cu toata seriozitatea o intrebare in legatura cu rolul existentei lor in acea parte a corpului si n-ar fi exclus sa existe conexiuni intre aceste bacterii si alti parametri, cum ar fi locul nasterii sau ascendenta genealogica.

Nu este exclus ca microorganismele instalate in spatiul ombilical sa aiba scopul de a apara organismul impotriva unor factori agresivi din exterior, inclusiv infectiile in diferite parti ale corpului.

Pentru acest motiv, studiile n-au putut merge atat de departe, incat sa experimenteze pe un organism uman dezinfectarea completa a spatiului ombilical si eliminarea oricaror bacterii - ceea ce, cu tehnica de astazi, ar fi posibil.

Totusi nimeni nu-si poate asuma riscul unei asemenea experiente, ale carei consecinte neprevazute se pot repercuta asupra persoanei vizate.

Ca urmare, expertiza continua prin prelevarea de probe, analizarea lor si studierea concluziilor, deocamdata la nivel strict teoretic. Nu se pot previziona rezultatele, dar surprizele n-ar putea sa lipseasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#microbi ombilic uman, #microbi buric, #bacterii buric, #igiena ombilic , #igiena