Medicii avertizeaza ca nu ar trebui sa le oferim mezeluri copiilor! Tu stii ce mananci?

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 08:00
8937 citiri
Medicii avertizeaza ca nu ar trebui sa le oferim mezeluri copiilor! Tu stii ce mananci?
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Cele cinci mese pe care trebuie sa i le asiguri copilului zi de zi par adeseori sa se transforme intr-un maraton.

Iar in acest maraton suntem tentati sa alegem calea usoara: un senvis la micul dejun, cu sunca si cascaval, pare ca ne salveaza dimineata. Poate ca o face, pe moment, insa consecintele pe termen lung nu sunt de ignorat.

Medicii sustin la unison: consumul de mezeluri este periculos si ar trebui evitat cu precadere in cazul copiilor mici, aflati in plina dezvoltare.

Citeste si Gustul se educa iar mezelurile nu au ce cauta in farfuria copiilor mici! Sfatul pediatrului

"Pentru ca reteta care defineste preparatul numit 'mezel' contine ingrediente variate, unele nepotrivite pentru copilul mic, ca de exemplu: amestec de 2-3 tipuri de carne (vita, porc, cal, etc), uneori crud-uscata; condimente iritante digestiv (mustar, chilli); procedee specifice de afumare si conservare; exces de sare; amelioratori de gust, etc.

Toate aceste componente, obligatorii intr-un mezel, pot provoca alegii si intolerante alimentare, inclusiv alergia "falsa" la histamina, forma de alergie subdiagnosticata, dar mult mai frecvent intalnita decat ne-am astepta, atat la copii cat si la parintii lor", explica Dr. Bodea Raluca Simona, medic primar pediatru, pentru Ziare.com.

Dr. Valeria Herdea, medic de familie, pediatru si Presedinte al Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF) spune clar si raspicat: "Nu recomand mezelurile".

"Fac multe nenorociri. Din pacate, noi in Romania nu vorbim de preventie, vorbim doar de tratament. Daca am schimba putin conceptele oamenilor... N-a zis nimeni sa fii aburd. Trebuie sa respecti proteine, lipide, glucide, in rapoarte proportionale, conform ghidurilor medicale in vigoare. Nu dam mititel la 4 luni, tocanita de cartofi la 2 luni, si asa mai departe. Sunt lucruri care, din pacate, inca se intampla", a completat medicul, pentru Ziare.com.

Pentru a face lucrurile si mai clare, am cerut si opinia unui medic nutritionist, care ne-a oferit cateva detalii pe care nu toata lumea le cunoaste.

Ce contin mezelurile?

Dr. Elena Tambrea, medic nutritionist la clinica de nutritie KiloStop, raspunde: mezelurile contin glutamat de sodiu (E621), acid erithorbic (E315), erithorbat de sodiu (E316), acetatil de sodiu (E262), polifosfat de sodiu (E452), caragean (E 407), nitrit si nitrat de sodiu (E250 si E251).

Citeste si Mezelurile pot fi periculoase in alimentatia celor mici! Sfatul nutritionistului

"In cazul copiilor cu varste sub 3 ani, consumul cronic si in cantitati mari de nitrati poate duce la episoade de asfixie, prin capacitatea lor de a lega hemoglobina impiedicand astfel transportul oxigenului", explica medicul nutritionist.

In plus, unele E-uri au ca principal efect fixarea deficitara a calciului in oase, predispozitia spre obezitate si chiar aparitia cancerului.

Merita sa castigi 5 minute, dar sa ii distrugi sanatatea celui mic?

Analizand toate informatiile de care dispunem, poate nu ar strica sa alocam, totusi, cinci minute in plus pentru un mic dejun mai sanatos.

Si aici, tot nutritionistul vine cu solutia salvatoare:

"Friptura rece feliata din muschi de porc sau pulpa de pui tocata la cutit si asezata in lipie alaturi de legume pot reprezenta variante la fel de gustoase pentru cei mici care, in plus, vin cu aport proteic si energetic de calitate si nu pun in pericol sanatatea copiilor nostri.

O alta varianta gustoasa si sanatoasa o reprezinta pateul din ficat de pasare preparat in casa, combinat de asemenea cu legume in sandwich", spune Elena Tambrea pentru Ziare.com.

O.D.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#mezeluri copii mici, #Tu stii ce mananci, #mezeluri alimentatie , #nutritie