Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > creier
A   A   A

Inca o reduta a fost doborata in medicina: S-a facut, in premiera, "transplantul de memorie"

Inca o reduta a fost doborata in medicina: S-a facut, in premiera, "transplantul de memorie"
Foto: Arhiva Pixabay
Transferul de memorie e un subiect care dintotdeauna a fascinat. Iata, insa, ca deja a trecut de stadiul de proiect, devenind realitate.

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din California a reusit sa transfere o forma de informatie genetica, numita ARN, de la un melc la altul, arata BBC.

Concret, mai multi melci din specia Aplysia californica au primit socuri electrice de mica intensitate la nivelul cozii, dezvoltand reactii defensive - contractii si retragere, micsorarea, pentru ca socurile sa nu-i mai ajunga.

Molecule de ARN din sistemul lor nervos au fost apoi injectate unor melci care nu trecusera prin acelasi tratament. In urma procedurii, s-a observat ca melcii si-au insusit reactiile celor de la care primisera molecula de ARN. Practic, ei nu au mai trecut prin procesul de invatare, fiindu-le transplantata direct informatia.
"E ca si cum am fi transplantat memorie", a explicat profesorul David Glanzman, unul dintre autorii studiului.

In plus, potrivit acestuia, in cursul experimentului niciun melc nu a avut de suferit.

Mai mult, s-a mai tras o concluzie. Amintirile par sa nu fie pastrate in sinapsele creierului, asa cum se credea. "Daca amintirile erau pastrate in sinapse, atunci experimentul nostru nu ar fi functionat", a spus cercetatorul.

Scopul experimentului nu a fost transferul de memorie, asa cum s-ar putea crede, ci studierea in amanunt a moleculei ARN, care joaca un rol important in aparitia unor boli ale creierului, asa cum sunt Alzheimerul sau tulburarea de stres post-traumatic.

Dar de ce au fost alesi melcii marini pentru experiment? Potrivit cercetatorilor, celulele si procesele moleculare care au loc in organismul acestor vietati sunt similare cu ale noastre. Asta, chiar daca un melc are circa 20.000 de neuroni in sistemul nervos central, pe cand omul aproximativ 100 de miliarde.
Citeste si Cum pot fi implantate falsele amintiri - Marturiile unui psiholog criminalist
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Miercuri, 16 Mai 2018, ora 08:54
 Autor:Anca Petrache

 Articol citit de 9277 ori

Citeste si: