Fumatorii au sanse mai mici de a supravietui cancerului de piele

Duminica, 17 Februarie 2019, ora 17:06
2594 citiri
Fumatorii au sanse mai mici de a supravietui cancerului de piele
Foto: Pixabay (Arhiva)

Fumatul ar putea limita capacitatea corpului de a lupta impotriva cancerului de piele, sugereaza un studiu efectuat in Marea Britanie.

Pacientii diagnosticati cu melanom, avand dependenta tabagica in antecedente, au cu 40% mai putine sanse de a supravietui acestei afectiuni in comparatie cu persoanele care nu au fumat niciodata, a descoperit studiul publicat in jurnalul Cancer Research.

Cercetatorii de la Universitatea din Leeds au notat ca aceasta concluzie reprezinta un motiv in plus pentru renuntarea definitiva la fumat.

Raspunsul imunitar al fumatorilor studiati a fost mai putin eficace in comparatie cu cel al persoanelor care nu au fumat niciodata, fapt ce le reduce sansele de supravietuire, dupa cum au subliniat oamenii de stiinta.

"Sistemul imunitar este asemanator unei orchestre, avand mai multe componente", a explicat Julia Newton-Bishop, autoare principala a studiului finantat de organizatia Cancer Research UK.

"Aceasta cercetare sugereaza ca fumatul ar perturba armonia in care functioneaza totul, muzicienii fiind capabili sa cante in continuare, insa intr-un mod dezorganizat", a adaugat ea.

Studiul a fost intocmit pe baza datelor colectate de la peste sapte sute de pacienti cu melanom, o forma grava de cancer de piele care se extinde la alte organe. Fumatorii si fostii fumatori au avut cu 40% mai putine sanse de a supravietui timp de zece ani dupa stabilirea diagnosticului in comparatie cu persoanele care nu au fumat niciodata, potrivit rezultatelor cercetarii.

In cadrul unui grup restrans alcatuit din 156 de pacienti care prezentau cei numerosi indicatori genetici ai celulelor imunitare, fumatorii au prezentat cu circa patru ori si jumatate mai putine sanse de a supravietui in comparatie cu nefumatorii.

Deoarece fumatorii din acest grup au avut sanse mai mici de supravietuire oamenii de stiinta au notat ca este posibil ca tigarile sa afecteze direct capacitatea organismului de a lupta contra celulelor canceroase in cazul melanomului.

"Rezultatul indica faptul ca (organismul) fumatorilor poate declansa un raspuns imunitar pentru a incerca sa distruga melanomul, insa se pare ca acesta este mai putin eficient in comparatie cu cel al persoanelor care nu au fumat niciodata, iar fumatorii au prezentat sanse mai mici de a supravietui cancerului cu care au fost diagnosticati", a explicat Newton-Bishop.

"Pe baza acestor concluzii, stoparea fumatului ar trebui intens recomandata in cazul persoanelor diagnosticate cu melanom", a adaugat specialista.

Cercetatorii au precizat ca, desi studiul a identificat o asociere intre fumat si reducerea sanselor de supravietuire in cazul melanomului, nu demonstreaza ca fumatul este in mod direct raspunzator de aceasta scadere.

"In ansamblu, rezultatele demonstreaza ca fumatul ar putea limita sansele de supravietuire ale pacientilor cu melanom, asadar este deosebit de important sa li se acorde tot sprijinul posibil pentru a renunta definitiv la fumat", a declarat dr. Julia Sharp din cadrul Cancer Research UK.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#fumatori cancer piele , #cancer