Farmacia din casa: Gazul lampant, un leac vechi de la bunica

Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 12:28
175648 citiri
Farmacia din casa: Gazul lampant, un leac vechi de la bunica

Si astazi, dupa atatia ani, imi amintesc ca undeva, dupa soba, cat mai ascuns de privirile noastre, mama tinea o sticla cu gaz (produs rezultat in urma distilarii titeiului), special pentru noi, copiii.

De fapt, era medicamentul universal al copilariei noastre. Ne jucam, alergam, eram zbantuiti si foarte des ne juleam genunchii sau ne taiam in sticle ori bucati de tabla pentru ca papucii nu prea ni se tineau de picioare.

Nu era o tragedie, nu urlam ca-n gura de sarpe, poate doar ne speria sangele care lasa dara pana ajungeam in casa la mama care, imediat, turna gaz din abundenta peste rana si cand sangele se oprea, pansa rana si asta era tot. Nu-mi amintesc sa fi facut vreodata infectie de pe urma vreunei rani avute atunci, in copilarie.

De regula, iarna, daca ne scapa la sanie, pe delusor, pana seara nu mai veneam acasa si a doua zi mama avea de lucru. Pe toti trei ne durea gatul, eram ragusiti si lipsiti de putere.

Pe rand, ne lua mama langa ea, ne apuca de nas ca sa deschidem gura si ne badijona gatul cu gaz. Nu stiu daca mai trebuia sa ne mai faca acest tratament si a doua oara, dar niciunul dintre noi nu a facut in copilarie injectii cu antibiotice din cauza amigdalitelor.

Aveam si am si acum parul sanatos, gros la fir si foarte des si asta pentru ca saptamanal, mama, dupa ce-mi spala parul bine cu sapun de casa, mi-l usca cu prosopul dupa care-l ungea cu gaz si-apoi, imi punea pe cap un fes cu care si dormeam, pana a doua zi. Acest lucru se intampla, de regula, sambata si numai o data pe saptamana.

Tot din acea perioada tin minte cum la scoala, doamna invatatoare sau infirmiera scolii le spuneau copiilor care aveau paduchi in cap sa se dea cu gaz lampant si a doua zi sa-si pieptene parul cu un pieptene special, foarte des.

Astazi citesc despre gaz ca are proprietati dezinfectante, antiinflamatoare, cicatrizante, vasodilatatoare, antitumorale. Poate datorita acestor calitati ne vindeca ranile si durerea din gat.

Cu gaz lampant se pot face frectii pentru ameliorarea durerilor din zona lombara ori in caz de bronsita cronica. La fel, poate fi folosit si daca cineva are o unghie infectata. Se toarna gaz sub unghie de mai multe ori, si infectia va disparea in doua, trei zile.

Gazul, ca leac, a fost folosit prima data de Samuel Hahnemann (1755-1843), numit si parintele homeopatiei, in tratarea cancerului de piele. De atunci, a inceput sa fie folosit atat in medicina cat, mai ales, de vindecatorii populari.

Retineti!

- tratamentul naturist nu suplineste o vizita la medicul de familie sau la medicul specialist;

- tratamentul naturist nu are efecte secundare si nu da dependenta;

- efectele tratamantului naturist nu sunt imediate ca in cazul unui tratament medicamentos de aceea pacientilor li se recomanda multa rabdare;

- un produs - mar, usturoi, cartof etc - trecut printr-un proces de fabricatie, nu mai este natural pentru ca nu mai are aceleasi proprietati si efecte ca atunci cand este cules, adunat din gradina sau copac.

- daca nu credeti in produsele naturiste si efectele lor benefice asupra organismului uman inutil sa apelati la tratamentele naturiste. Credinta ca va vor ajuta, ca va vor face bine inseamna 50% ajutor, vindecare.

Sa avem sanatate!

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#gaz lampant tratament, #leacuti babesti gaz lampant, #gaz lampant paduchi , #tratament