Esti anxios? Iata in ce consta un tratament eficient!

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 14:47
32370 citiri
Esti anxios? Iata in ce consta un tratament eficient!
Foto: unsplash.com

Te simti nelinistit chiar si atunci cand nu te afli in prezenta unui pericol real? Te ingrijoreaza evenimentele din viitor si faci presupuneri negative in privinta acestora? Esti mereu tensionat, simti o apasare in piept, experimentezi dificultati in respiratie? Este posibil sa suferi de tulburare de anxietate, o emotie fireasca intensificata pana la un nivel patologic, care-ti afecteaza calitatea vietii.

Tulburarea de anxietate nu este doar o stare mentala, ci se manifesta in tot organismul. Astfel, anxietatea prelungita poate produce simptome precum palpitatii, dureri abdominale, dureri de cap, dezorientare, iritabilitate, teama ca se va intampla ceva rau.

In astfel de momente iti este greu sa iti controlezi instinctele, esti mult mai agitat si te simti coplesit, pentru ca mintea ta este inundata cu tot felul de imagini si indoieli.

In manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale al Asociatiei Americane de Psihiatrie sunt descrise mai multe categorii de tulburari de anxietate, iar printre cele mai frecvent intalnite se numara:

Tulburarea de panica este caracterizata prin atacuri frecvente de panica, cu simptome la nivel maxim de intensitate in primele minute. Atunci cand o persoana are un atac de panica simte ca se sufoca, pe langa alte simptome precum palpitatiile, durerile in piept, transpiratia excesiva si teama ca-si va pierde controlul.

Tulburarea obsesiv-compulsiva apare atunci cand in mintea unei persoane persista anumite ganduri sau imagini care ii produc stari de frica sau neliniste. Aceste emotii se transforma in obsesii pe care incearca sa le neutralizeze repetand anumite gesturi sau cuvinte.

Fobia specifica este cea mai raspandita dintre tulburarile de anxietate. Ea se manifesta printr-o frica irationala, excesiva si nejustificata orientata catre un anumit obiect, animal sau situatie (ex: paianjeni, caini, inaltimi etc.)

Anxietatea generalizata se caracterizeaza prin ingrijorari excesive care dureaza pentru o perioada mai lunga de timp (cel putin sase luni) . In astfel de cazuri, ingrijorarile pot sa apara din cauza problemelor de sanatate, financiare sau din alte motive mai putin evidente sau justificate. Semnele si simptomele anxietatii generalizate includ stari de agitatie si nerabdare, senzatii de oboseala si slabiciune, dificultati de concentrare sau tulburari de somn.

Ce tratamente exista pentru tulburarile de anxietate?

De obicei, tratamentul pentru tulburarile de anxietate consta intr-o combinatie de medicamente si psihoterapie. Tratamentul se stabileste in urma unui control medical, pentru ca doar un specialist poate determina daca simptomele existente sunt cauzate de anxietate sau daca se datoreaza unei alte afectiuni.

Inainte de prescrierea unui tratament, medicul trebuie sa stabileasca despre ce tip de anxietate este vorba si ce alte tulburari mai pot insoti acest diagnostic (spre exemplu, depresia sau abuzul de substante).

Tratamentul medicamentos pentru anxietate

Tratamentele medicamentoase permit mentinerea sub control a anxietatii, insa nu asigura vindecarea ei. Doar medicii psihiatri pot prescrie un astfel de tratament, care poate include mai multe tipuri de medicamente, in functie de simptomele prezente:

Anxiolitice - Benzodiazepinele sunt cel mai frecvent prescrise pentru anxietate, pentru ca actioneaza rapid si au mult mai putine efecte secundare, cum ar fi starile de somnolenta sau de ameteala. Deoarece te poti obisnui cu ele si incepi sa ai nevoie de doze tot mai mari pentru a obtine acelasi efect, anxioliticele sunt prescrise pentru scurte perioade de timp. In farmacii sunt comercializate medicamente precum Lorazepam, Diazepam sau Xanax la un pret bun, insa numai cu reteta.

Antidepresivele sunt prescrise atat pentru depresie, cat si pentru anxietate, pentru ca actioneaza rapid, prin sporirea activitatii serotoninei la nivelul creierului. Antidepresivele au un efect anxiolitic difuz, iar efectul lor incepe sa se manifeste abia dupa zece zile si sunt necesare cateva luni pentru a fi reduse semnificativ simptomele de anxietate.

Beta-blocantele, cum este propanolul, sunt utilizate pentru a trata problemele cardiace, insa pot preveni si simptomele care apar in anumite tulburari de anxietate, in special in cazul fobiei sociale.

Tratamentul prin psihoterapie cognitiv-comportamentala

Psihoterapia cogntiv-comportamentala presupune modificarea stilului de gandire si a modului in care o persoana actioneaza in fata situatiilor stresante sau inconfortabile.

Spre exemplu, cei care sufera de anxietate sunt excesiv de vulnerabili in anumite situatii, cum ar fi vorbitul in public, iar atunci sunt dominati de dorinta de a evita o astfel de situatie.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala are ca scop corectarea factorilor care determina aparitia simptomelor de anxietate.

Prin aceasta forma de tratament poti sa inveti sa iti controlezi frica prin diferite strategii de relaxare, cum ar fi: controlul respiratiei, modificarea pozitiei corpului, formule de autosugestie si efectuarea anumitor exercitii fizice.

Prin psihoterapie afli cum sa iti analizezi gandurile si comportamentele si cum sa le inlocuiesti pe cele ineficiente cu noi tipare de gandire si actiune.

Chiar daca poti incerca sa-ti gestionezi anxietatea prin diverse tehnici cognitiv-comportamentale preluate si invatate din carti, retine ca medicamentele specifice tratamentului acestui tip de tulburare trebuie luate doar la recomandarea medicului specialist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#tratament anxietate , #tratament