Este sau nu bicarbonatul de sodiu bun pentru dinti? Guma de mestecat e sanatoasa? Mituri lamurite de dentist - Interviu

Sambata, 12 August 2017, ora 14:03
86191 citiri
Este sau nu bicarbonatul de sodiu bun pentru dinti? Guma de mestecat e sanatoasa? Mituri lamurite de dentist - Interviu
Foto: Arhiva Pixabay/All Brite Dental

Internetul este plin de sfaturi despre alimente care ne protejeaza dintii sau cum sa facem sa avem o dantura de invidiat.

Folosirea bicarbonatului de sodiu pentru albirea dintilor sau mestecatul gumei dupa fiecare masa sunt doar doua dintre cele mai vehiculate idei in acest sens.

Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodontie, Orto-Implant Expert, a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com cat de eficiente sunt aceste trucuri si ne-a lamurit in ce priveste miturile legate de obtinerea unui zambet frumos si sanatos.

Cat de recomandat este sa apelam la celebrul truc cu bicarbonat de sodiu pentru albirea danturii sau poate fi periculos?

Spalarea dintilor ocazional cu bicarbonat de sodiu nu reprezinta un pericol pentru dinti. Pe de alta parte, multe dintre asa-zisele trucuri prin care putem obtine un zambet alb perfect sunt periculoase, iar in majoritatea cazurilor cei care le incearca observa ca sunt si inutile.

Daca luam in calcul faptul ca pana si excesul de anumite vitamine are efecte negative asupra organismului, ne putem da seama cat de mult rau pot face aceste sfaturi scrise de persoane fara pregatire medicala, care nu pot sa inteleaga efectele imediate sau pe termen lung pe care le aduc metodele propuse.

Sanatatea este un dar foarte pretios! Asadar, consultati un medic specialist si aplicati doar metode medicale, verificate stiintific.

Sa lamurim putin cum e cu guma de mestecat. Cat de buna este cea fara zahar pentru dantura?

Mestecarea gumei fara zahar timp de zece minute dupa masa ajuta la curatarea dintilor si prevenirea aparitiei cariei atat prin cresterea fluxului salivar, care spala dintii, cat si prin miscarile limbii si obrajilor, care indeparteaza resturile alimentare.

Insa, ca in cazul oricarui lucru, nu trebuie sa facem exces. Mestecarea gumei vreme indelungata suprasolicita musculatura, parodontiul si toceste smaltul dentar: dintii ajung in contact mult mai strans cand intre ei se afla o mica bucata de guma decat in timpul mesei, cand intre ei se afla o cantitate mai mare de mancare, iar dintii se ating mult mai putin.

Nu in ultimul rand, sa nu uitam ca guma de mestecat fara zahar contine indulcitori artificiali al caror consum in exces produce efecte negative asupra organismului, cele mai cunoscute fiind cele digestive.

Este recomandata dupa fiecare masa? Multi oameni cred 100% reclamele si este bine sa fie lamurit acest aspect.

Periajul dentar este ideal dupa fiecare masa, insa in situatiile mai deosebite in care nu putem face acest lucru mestecarea gumei timp de 10-15 minute reprezinta o solutie buna de prevenire a cariei.

Dar guma care contine zahar? Este sau nu periculoasa?

Guma de mestecat cu zahar trebuie evitata, deoarece aportul constant de zahar este cauzator de carii, fapt care anuleaza efectul principal pe care il asteptam de la guma de mestecat.

Alimentele cele mai daunatoare pentru dinti. Putem manca fara probleme lactate? Interviu

Ce gresesc oamenii atunci cand folosesc ata dentara sau apa de gura?

Folosirea apei de gura si a atei dentare o data pe zi e absolut necesara pentru mentinerea igienei orale, deoarece periuta dentara nu poate curata suprafetele dintre dinti (adica 35% din suprafata dintelui!). Singura greseala pe care ar putea sa o faca oamenii este aceea de a impinge cu multa forta ata dentara intre dinti, ceea ce poate duce la ranirea (taierea) gingiei. Tocmai de aceea se recomanda introducerea atei dentare intre dinti prin presiune moderata, controlata.

Exista anumite mituri pe care ati vrea sa le lamuriti?

Exista doua mituri importante care trebuie combatute. Primul ar fi ca atunci cand avem un abces dentar trebuie sa luam antibiotic si sa ne ducem la medicul stomatolog dupa ce zona s-a dezumflat. Acest lucru este gresit! Abcesul dentar apare atunci cand inflamatia dentara, microbii si eventual puroiul nu au pe unde sa iasa din interiorul dintelui, astfel incat migreaza prin varful radacinii spre os si obraz, ceea ce produce durere si marirea de volum a zonei.

In acest caz, primul lucru care trebuie facut este sa ne prezentam la medic pentru a gauri dintele si a lasa drum liber infectiei sa iasa, eliminand astfel macar partial microbii si toxinele lor. Uneori este nevoie si de incizarea abcesului. Administrarea de antibiotic si lasarea infectiei pe loc nu sunt eficiente. Desigur, sunt situatii in care dintele are un pivot care este foarte greu de scos si atunci nu se poate lasa cale libera infectiei, insa medicul este in masura sa decida acest lucru.

Cel de-al doilea mit, din pacate raspandit si de o parte dintre medicii stomatologi, este acela ca pentru inceperea tratamentului ortodontic trebuie sa asteptam pana se schimba toti dintii de lapte. Gresit!

Primul control si aplicarea aparatului dentar, daca specialistul ortodont considera necesar, trebuie facute la varsta de sapte ani, atunci cand oasele maxilare sunt mai maleabile si problemele nu s-au agravat. Dureaza mai mult sa indrepti niste dinti strambi, decat sa ii ajuti sa erupa corect.

Cea mai intalnita problema la aceasta varsta este aceea ca maxilarele sunt prea mici pentru dimensiunea dintilor de adult care urmeaza sa iasa. Dupa 12 ani, largirea maxilarelor nu mai este la fel de eficienta, iar daca dintilor nu li s-a creat suficient spatiu cu ajutorul unui aparat dentar mobil, va fi nevoie sa extragem dinti permanenti pentru a-i alinia pe ceilalti pe un os ramas mic.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#trucuri dinti, #bicarbonat sodiu albire dinti, #dentist mituri dantura , #dinti