Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > pielea
A   A   A

Epilarea IPL - care sunt riscurile si ce inovatii aduc aparatele de ultima generatie

Epilarea IPL - care sunt riscurile si ce inovatii aduc aparatele de ultima generatie
Foto: Doctor Laurentiu Vladau
Epilarea cu efect prelungit folosind aparatura IPL s-a remarcat in ultimii ani ca fiind metoda preferata si din ce in ce mai accesibila pentru inlaturarea parului nedorit. Din pacate, au existat situatii in care persoanele care au apelat la procedura au avut experiente mai putin placute, in special datorate lipsei de rezultate.

Doctorul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat pentru Ziare.com care pot fi cauzele acestor rezultate nefavorabile.

1. Calitatea aparatelor folosite. Folosirea aparatelor de calitate slaba, cu o putere insuficienta pentru a genera caldura necesara distrugerii foliculului de par poate avea drept consecinta lipsa unor rezultate multumitoare. Aceste dispozitive sunt mult mai tentante pentru comercianti din cauza preturilor foarte mici, care permit mentinerea unor costuri mult reduse si atractive pentru clienti.
2. Rezistenta la tratament a firelor de par subtiri si deschise la culoare

3. Numarul de sedinte efectuate - daca este prea mic, tratamentul va fi insuficient in a distruge toti foliculii pilosi aflati in stadii de evolutie diferita din regiunea de tratat. Uneori, aceasta situatie apare din cauza unei compliante scazute a clientilor din cauza durerii din timpul procedurii.

4. Nerespectarea protocoalelor de tratament si uneori lipsa de cunostinte temeinice a fiziologiei pielii si parului, lucru care va duce la folosirea de intensitate si durata a pulsului scazute, ineficiente.

Din fericire, aparatele IPL de noua generatie precum Adena de la producatorul francez EFB Beaute reusesc sa depaseasca barierele mai sus. Cu un generator puternic de 135 jouli, producand o energie intre 10 si 18 jouli/cm2, Adena este unul dintre cele mai eficiente echipamente de pe piata, fiind disponibil chiar si in Romania.
Firele de par blonde, albe, gri si roscate sunt lipsite de melanina, tinta principala in cazul epilarii IPL si din aceasta cauza procedura nu este eficienta in cazul acestora.
Adena are, in schimb, o noua interfata care tinteste hemoglobina din vasele de sange de la baza firului de par in loc de melanina. Aparatura de la EFB beaute este singura capabila sa trateze astfel de fire de par.

Regimul de epilare consta in aproximativ 6 sedinte spatiate la fiecare 6-8 saptamani pentru a asigura tratamentul tuturor firelor de par mature, bogate in melanina, aflate in stadiul activ de crestere, anagen. Tratamentul este lipsit de durere. Pentru a evita riscul pigmentarii in zonele tratate, epilarea IPL este de evitat in timpul lunilor de vara.
Cu toate ca nu este o procedura considerata a fi invaziva, epilarea IPL efectuata de neprofesionisti poate avea consecinte serioase precum arsuri, iritatii, pigmentare in zonele tratate. Clinicile de dermatologie cu personal calificat si pregatit sa evite reactiile adverse si raspunda prompt in cazul efectelor nedorite sunt probabil cele mai sigure locatii pentru efectuarea procedurilor IPL.

Doctor Laurentiu Vladau, specialist Dermato-venerologie.
Clinica Hebra Dermatologie


Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Sambata, 10 Februarie 2018, ora 11:05

 Articol citit de 2178 ori

Citeste si: