Elevii ar putea primi miere la scoala - iata cand devine periculoasa pentru ei

Miercuri, 21 Martie 2018, ora 07:41
13838 citiri
Elevii ar putea primi miere la scoala - iata cand devine periculoasa pentru ei
Foto: Clinica de Nutritie KiloStop

Pe langa laptele si cornul de la scoala, elevii din clasele primare, dar si copiii de la gradinite ar putea primi lunar si cate un borcan de miere, potrivit unui proiect de lege aprobat marti de Senat si care merge la Camera Deputatilor, for decizional.

In aceste conditii, Ziare.com a stat de vorba cu medicul nutritionist Lavinia Stejereanu, expert in alimentatia copiilor, pentru a afla cat de bun este acest aliment pentru cei mici, dar si cum trebuie consumat.

Considerata un superaliment, mierea are atat parti bune, cat si parti rele. Pana la urma, oricat de bun ar fi un aliment, excesul vine la pachet si cu efecte adverse.

Daca ne gandim la compozitia ei, mierea este de fapt un fel de zahar topit, principalii ei componenti fiind zaharurile simple. Cu alte cuvinte, este alcatuita din molecule simple, care se descompun usor si se absorb rapid in sange, determinand cresteri si scaderi bruste ale glicemiei.

Mierea naturala este 80% zahar, adica fructoza (cam 40% din total), glucoza (aproximativ 30%) si sucroza (undeva la 2%). Ea mai contine apa, in proportie de aproximativ 18%, vitamine, minerale si acizi organici.

Mierea de calitate contine in general sub 18% apa. Ca sa verificati, puteti lua doua borcane de miere din surse diferite, tinute la aceeasi temperatura si sa le intoarceti cu capacul in jos. Observati apoi bulele care se ridica. Cu cat mierea are mai multa apa, cu atat bulele se ridica mai repede.

Revenind la compozitia mierii, aceasta contine minerale precum sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu. Dintre vitamine, regasim complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina A sau vitamina K. Din pacate, insa, cantitatea de vitamine si minerale continuta de miere este destul de mica.

Ganditi-va ca, daca 80% este zahar, 18% apa, restul de substante continut este de 2%. Asta inseamna ca ar trebui sa consumam foarte multa miere pentru a ajunge la doza zilnica recomandata de astfel de vitamine si minerale.

Desigur ca mierea este mai buna decat zaharul si toate acele substante nezaharoase pe care le contine sunt un real beneficiu pentru sanatate. Dar ea ar trebui considerata mai degraba un medicament decat un dulce. Mierea este recunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice, avand efect calmant pentru durerile in gat, arsuri sau gastrite.

Acestea sunt beneficiile. Partea mai putin buna este ca are multe calorii, chiar mai multe decat zaharul. Dar si o putere de indulcire mai mare. O singura lingurita de miere are nici mai mult nici mai putin de 50 - 60 calorii.

Iar daca tinem cont de faptul ca mierea face parte din categoria zaharurilor simple, care ar trebui sa nu depaseasca mai mult de 10% din totalul zilnic de calorii, atunci cantitatea maxima de miere pe care o poate consuma pe zi un copil este de 3 pana la 5 lingurite pentru cei mai mari. Asta cu conditia sa nu mai existe si alte surse de zaharuri simple in ziua respectiva.

Dar sa nu uitam ca majoritatea copiilor mananca si alte dulciuri, cele mai multe rafinate. Si, atunci, poate ca intrebarea corecta ar fi cat din zaharul rafinat pe care il consuma copilul poate fi inlocuit cu miere?

Asadar, ganditi-va intotdeauna ca, atunci cand adaugati miere in ceai sau lapte, aduceti nu numai vitamine si minerale, ci si o cantitate de zahar si caloriile aferente acestuia. Pentru a nu depasi cantitatea recomandata, asigurati-va ca cei mici inteleg ca au primit o gustare dulce si ca nu vor mai cere si alte dulciuri mai tarziu.

Iata si 10 lucruri pe care nu le stiai despre miere

Mai mult, copiilor foarte mici nu ar trebui sa le dam miere, deoarece aceasta poate contine spori de botulism. Pentru adulti si pentru copiii mai mari de 2 ani, cantitatea de spori de botulism ingerati nu reprezinta un pericol. Asta deoarece intestinul lor contine suficienti acizi pentru a face fata cantitatii de toxine eliberate de aceasta bacterie. Bebelusii insa nu dispun de acest mecanism de aparare, infectia cu botulism fiind in cazul lor mult mai probabila.

Doctor nutritionist Lavinia Stejereanu

Clinica de Nutritie KiloStop

www.smartmama.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cand devine periculoasa mierea, #beneficii miere , #nutritie