Efectele excesului de alcool: cat de afectat este fiecare organ

Advertorial
Luni, 02 Septembrie 2019, ora 16:26
55214 citiri
Efectele excesului de alcool: cat de afectat este fiecare organ
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Este de necontestat faptul ca excesele nu sunt benefice pentru organismul nostru, cu atat mai mult atunci cand vorbim despre excesul de alcool. Acesta are numeroase efecte nebanuite, atat pe plan fizic, cat si psihic si, netratate, pot deveni ireversibile.

In cadrul acestui articol vom discuta despre:

● Efectele excesului de alcool pe termen scurt;

● Efectele excesului de alcool pe termen lung;

● Cum tratam alcoolismul.

Efecte excesului de alcool pe termen scurt

Aici ne referim la efecte imediate ale consumului de alcool, care apar in cateva minute de cand alcoolul este ingerat: acesta este absorbit in organism, apoi se deplaseaza catre creier, de unde isi produce rapid efectele.

Efectele excesului de alcool pe termen scurt depind, la randul lor, de:

● Cantitatea de alcool consumata;

● Cat de repede sau cat de lent a fost consumat alcoolul;

● Daca persoana respectiva a mancat inainte sau nu, deoarece consumul de alimente incetineste rata de absorbtie a alcoolului;

● Asocierea alcoolului cu alte tipuri de substante.

La inceput, persoana se simte relaxata si dezinhibata, insa pe masura ce consuma si mai mult alcool, ajunge la intoxicatie, ale carei simptome se disting prin:

● Deshidratare;

● Dificultate a vorbirii;

● Dificultate a mersului;

● Stare de agitatie;

● Varsaturi;

● Dureri de cap;

● Denaturarea simturilor si a perceptiei;

● Pierderea temporara a cunostintei si a memoriei.

Desi alcoolul este absorbit rapid de catre organism, dureaza destul de mult pana cand este eliminat de catre ficat. Astfel, o cantitate mare de alcool, consumata intr-o perioada scurta, pune presiune pe organism sa o elimine.

Dupa 8-9 bauturi, persoana respectiva poate face lucruri pe care mai tarziu nu si le va mai aminti. Conform normelor internationale, excesul de alcool este definit ca fiind consumul a cel putin 5 bauturi in decurs de doua ore in cazul unui barbat, si cel putin 4 bauturi in acelasi interval de timp in cazul unei femei.

Mai mult, in cazul in care cantitatea consumata de alcool este foarte mare, respiratia este incetinita, ceea ce duce la oxigenarea neadecvata a creierului, manifestata prin:

● Stare de confuzie;

● Varsaturi;

● Convulsii;

● Temperatura scazuta a corpului;

● Nuanta vanata a pielii;

● Pierderea cunostintei;

● Coma alcoolica, sau chiar deces.

Mahmureala

Pentru ca alcoolul este o toxina, corpul se lupta indelung pentru a-l elimina din organism. Efectele consumului excesiv de alcool se simt chiar si a doua zi, ceea ce poarta denumirea de stare de "mahmureala". Simptomele pot include:

● Dureri de cap;

● Diaree;

● Greata;

● Oboseala;

● Puls ridicat;

● Uscaciune a gurii si a ochilor;

● Dificultati de concentrare;

● Stare de agitatie.

Mahmureala poate dura pana la 24 de ore, iar pentru ca organismul sa se recupereze, este recomandat un timp de 48 de ore in care sa nu se consume din nou alcool.

Efectele excesului de alcool pe termen lung

Atunci cand vorbim despre consumul excesiv de alcool pe termen indelungat, deja vorbim despre alcoolism - o dorinta incontrolabila de a consuma alcool. Pe langa faptul ca da dependenta, excesul de alcool afecteaza intr-un mod semnificativ fiecare organ din corp.

Efectele excesului de alcool asupra creierului

Pe langa faptul ca duce la tulburari motorii, de vorbire sau incetinire a gandirii, excesul de alcool poate cauza depresie, dementa sau accidente vasculare cerebrale.

Efectele excesului de alcool asupra ficatului

Aproximativ 20% din cantitatea de alcool ingerata este absorbita prin stomac, iar restul de 80% este absorbita prin intestinul subtire. Aproximativ 5% din consumul de alcool este eliminat prin plamani, rinichi si piele, iar ficatul indeparteaza restul.

De aceea, ficatul este cel mai afectat organ de consumul excesiv de alcool, care poate dezvolta ciroza hepatica. Netratata, aceasta poate duce la insuficienta hepatica.

Efectele excesului de alcool asupra inimii

● Hipertensiune arteriala;

● Infarct;

● Cardiomiopatie alcoolica (afectarea muschiului inimii);

● Cresterea nivelului de colesterol.

Efectele excesului de alcool asupra sistemului digestiv

● Gastrita;

● Ulcer;

● Reflux esofagian.

Efectele excesului de alcool asupra pancreasului

● Pancreatita (inflamarea pancreasului);

● Cancer pancreatic;

● Diabet zaharat, etc.

Efectele excesului de alcool asupra somnului

● Sforait;

● Apnee;

● Senzatie permanenta de oboseala.

Alte efecte periculoase pe termen lung ale excesului de alcool

● Cancer al cavitatii bucale, de esofag, stomac, colon, de san, ficat, plamani, faringe, laringe etc.;

● Anemie, hemoragii;

● Disfunctii sexuale, infertilitate, menopauza prematura la femei, dereglari hormonale;

● Vatamari sau accidente cauzate de conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, etc.

In cele din urma, toate aceste complicatii date de consumul excesiv de alcool pot fi ireversibile, iar bolile cauzate pot lasa urme pentru toata viata, ducand chiar la deces.

Cum tratam alcoolismul

Din pacate, efectele excesului de alcool nu afecteaza doar persoana in cauza, ci si relatiile cu persoanele din jur - familia, prietenii sau colegii de serviciu. De asemenea, acesta poate duce la probleme de natura legala sau finaciara si performante slabe la locul de munca.

In cazul in care considerati ca o persoana din jurul dumneavoastra sufera de alcoolism, incercati imediat sa luati masuri. Nu este suficient sa o convingeti sa renunte dintr-odata la alcool, pentru ca intervine starea de sevraj, caracterizata prin:

● Tremur;

● Insomnie;

● Anxietate;

Persoana respectiva are nevoie, in primul rand, de ajutor medical specializat, cat si de sprijin din partea celor dragi.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#efecte consum alcool , #alcool