E-urile in alimentatia copilului: ce trebuie sa observi pe eticheta produselor

Luni, 01 Iulie 2019, ora 17:47
3392 citiri
E-urile in alimentatia copilului: ce trebuie sa observi pe eticheta produselor
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Cati dintre noi citim etichetele produselor atunci cand le alegem de pe rafturile magazinelor? Insa atunci cand cumparam alimente pentru copil - de la formule de lapte, alimente pentru diversificare pana la dulciuri, iaurturi, mezeluri - ar trebui sa fim cu ochii-n patru. Iata ce informatii trebuie sa analizezi pe etichetele produselor.

Eticheta reprezinta cartea de vizita a alimentelor. Rostul unei etichete este de a oferi consumatorului informatiile necesare, complete si corecte, pentru a lua o decizie in alegerea unui produs. Mai ales in cazul produselor destinate copiilor, etichetele trebuie sa contina urmatoarele informatii:

- denumirea produsului

- numele si adresa producatorului/importatorului

- data de expirare

- cantitatea neta

- conditiile de depozitare si de folosire

- locul de origine

- ingredientele folosite - trecute in ordinea descrescatoare a cantitatilor folosite

- informatii nutritionale: calorii, proteine, grasimi, glucide, fibre, vitamine, minerale (per portie sau per 100 g/100 ml si doza zilnica estimata %)

- cantitatea de zahar/sare

- instructiuni de utilizare

- mentiuni suplimentare pe grupe de produse

Atunci cand cumperi un produs, citeste eticheta si ai grija ca toate aceste informatii sa fie prezente.

Atentie la aceste E-uri!

Ceea ce ar trebui sa observi cu atentie pe eticheta unui produs este numarul de E-uri. E-urile reprezinta codificarile pentru aditivii, conservantii si colorantii autorizati, care se adauga in alimente.

Potrivit legii, producatorii sunt obligati sa specifice pe eticheta toti aditivii si colorantii existenti in produs. Iata o lista cu E-urile cele mai periculoase, care nu ar trebui sa se regaseasca in alimentatia copiilor.

E 102 (tartrazina) - este un colorant galben care se foloseste in dulciuri, inghetate, bauturi, mustar, supe instant, baze vegetale pentru mancaruri, gemuri, cereale pentru dimineata. Studiile au dovedit ca poate genera tumori tiroidiene, boli autoimune, astm bronsic.

E 124 (colorant rosu) - este folosit in colorarea mezelurilor, s-a dovedit toxic, avand efecte cancerigene.

E 123 (amarant) - este folosit in amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, jeleuri. Poate provoca alergii, eczeme, astm, hiperaciditate. Unele studii au aratat ca are efect cancerigen, motiv pentru care a fost interzis in SUA, Norvegia, Austria. Legislatia UE prevede doar limitarea utilizarii lui.

E 131 (albastru patent) - se gaseste de obicei in bauturi racoritoare, dropsuri, inghetate.

E 211 (benzoat de sodiu) - este un conservant chimic utilizat pe scara larga in Romania, in numeroase produse. S-a demonstrat ca benzoatul de sodiu impreuna cu acidul ascorbic (vitamina C de sinteza) produce benzen, o substanta cu efect cancerigen. In combinatie cu alti aditivi provoaca hiperactivitate si lipsa de concentrare la copii.

E 213, 214, 215 si 217 - sunt alti conservati chimici si se gasesc de obicei in produse cu termen indelungat de valabilitate.

E 621 (monoglutamatul de sodiu) - este un potentiator de gust folosit in mezeluri, pateuri, conserve, supe instant, produse congelate, semipreparate, sosuri etc. Cercetarile arata ca in cazul copiilor este implicat in hiperactivitate, tulburari de comportament, dureri de cap, obezitate (stimuleaza apetitul) . In ultimii ani, tot mai multi producatori renunta la folosirea monoglutamatului de sodiu in produsele pentru copii.

E 420 (sorbitol), E 421 (manitol), E 967 (xilitol) - sunt indulcitori folositi de obicei in sucuri, bomboane, dulciuri, iaurturi, inghetate, budinci, gume de mestecat. Consumati in cantitati mari, acesti indulcitori au efect laxativ.

E 951 (aspartam) - este un indulcitor care se gaseste frecvent in compozitia cerealelor, gumei de mestecat, budincilor, gelatinelor. Consumul excesiv poate fi asociat cu dureri de cap, tulburari de atentie si dispozitie. In plus, stimuleaza apetitul.

E 952 (ciclamat) - este un indulcitor lipsit de calorii folosit in bauturi racoritoare, biscuiti, produse de patiserie, gemuri, compoturi. Consumat in cantitati mari, poate induce diaree.

E 954 (zaharina) - este cel mai folosit substituent al zaharului. Se afla in bauturi racoritoare, budinci, jeleuri, creme, gemuri, compoturi. Consumul excesiv se poate asocia cu alergii, dermatita atopica, dureri de cap, diaree.

Dupa ce ati aflat toate acestea, va puteti da seama cam ce se afla in sucurile si dulciurile industriale si va veti gandi serios la consecinte inainte de a le oferi copiilor.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#alimentatie bebelusi, #diversificare bebelusi , #bebelusi