Din ce cauze se "ingrasa" ficatul si cum poti impiedica evolutia bolii

Advertorial
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 14:25
39560 citiri
Din ce cauze se "ingrasa" ficatul si cum poti impiedica evolutia bolii
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Ficatul gras, boala denumita steatoza hepatica, reprezinta cea mai frecventa afectiune cronica a acestui organ. Se estimeaza ca 20% dintre romani au o forma de steatoza hepatica. Iata din ce cauza apare ficatul gras si cum trebuie sa iti schimbi stilul de viata pentru a preveni aparitia cirozei.

Boala consta in acumularea de grasimi la nivelul celulelor hepatice si, in functie de cauze, se imparte in doua mari categorii: steatoza non-alcoolica si steatoza alcoolica. Ambele pot evolua cu hepatita si, de aici, se poate ajunge la ciroza sau chiar cancer hepatic.

Vestea buna este ca, diagnosticata si tratata din vreme, steatoza hepatica poate fi reversibila prin schimbarea stilului de viata.

Obezitate, diabet, alcool, medicamente

Ficatul este cel care metabolizeaza alcoolul si grasimile din organism, motiv pentru care activitatea sa este direct influentata de nivelul acestor substante.

Inundarea ficatului cu grasimi si alcool suprasolicita functia de detoxifiere hepatica, celulele hepatice se inflameaza si ajung sa se deterioreze, uneori pana la stadiul de fibroza.

Cele mai mari riscuri de a dezvolta depozite de grasimi pe ficat le au persoanele care sufera de sindrom metabolic.

Aceasta afectiune asociaza patru factori de risc: hipertensiune arteriala, obezitate abdominala, niveluri crescute de colesterol si trigliceride, diabet zaharat de tip 2.

Peste 60% dintre pacientii cu obezitate si peste 50% dintre cei cu diabet sufera si de ficat gras.

Steatoza poate aparea si pe fondul abuzului de alcool, dar si din cauza tratamentelor cronice cu medicamente hepatotoxice (paracetamol, metotrexat, tamoxifen s.a.).

Boala evolueaza in tacere

In majoritatea cazurilor, boala ficatului gras este mult timp asimptomatica. Pentru depistare precoce este important sa mergi periodic la medic, mai ales daca prezinti factorii de risc enumerati mai sus.

Analizele de sange pot indica valori marite ale enzimelor hepatice, iar ecografia evidentiaza un ficat marit in dimensiuni, cu depozite de grasimi sau zone de tesut fibrozat.

In cazul in care medicul stabileste diagnosticul de steatoza hepatica, stadii incipiente, boala poate fi reversibila prin instituirea unui tratament corect si respectarea unor sfaturi medicale ce tin de dieta si stilul de viata.

Ce poti face pentru insanatosirea ficatului?

Trecerea la o alimentatie saraca in grasimi saturate, reducerea aportului caloric, renuntarea la consumul de alcool, practicarea unei activitati fizice moderate duc la un raspuns terapeutic foarte bun.

Nu exista un tratament medicamentos care sa se adreseze direct acestei afectiuni, de aceea modificarile la capitolul stil de viata sunt esentiale.

Iata o serie de recomandari practice:

- Adopta o dieta sanatoasa, echilibrata, bogata in legume, fructe, cereale integrale, carne slaba. Alimentele procesate, prajelile, dulciurile, sucurile carbogazoase nu trebuie sa se regaseasca in meniul tau.

- Mentine sub contrOl greutatea corporala. Daca se impune o scadere in greutate, aceasta trebuie sa fie corect condusa de catre medic. O pierdere dramatica in greutate, in timp scurt poate avea un efect contrar celui asteptat. Reducerea cu 1-3 kg pe luna este suficienta.

- Renunta la sedentarism. Miscarea moderata imbunatateste functia ficatului si indicii hepatici.

- Renunta la alcool. Alcoolul are efecte devastatoare asupra ficatului deja bolnav, asa ca este crucial sa il scoti din ecuatie daca suferi de steatoza hepatica.

- Renunta la fumat. Si tigarile sunt daunatoare inclusiv pentru ficat, de aceea renunta la acest viciu.

- Evita la expunerea la substante toxice. Orice substanta cu care intri in contact ajunge in ficat. Asadar, limiteaza consumul de medicamente, spala bine legumele si fructele sau opteaza cat mai mult posibil pentru produse bio, evita expunerea la detergenti si alte chimicale din mediul inconjurator.

- Apeleaza la suplimente alimentare hepatoprotectoare, cum ar fi silimarina, ceai de armurariu, ceai de anghinare, ceai de galbenele, ceai de papadie. Urmeaza o cura cu unul dintre aceste remedii, conform recomandarilor unui medic cu specializare in apifitoterapie.

Avand in vedere ca boala ficatului gras se poate afla la originea cirozei sau chiar a cancerului de ficat, este esential ca toate aceste masuri sa fie respectate intocmai.

Nu uita sa-ti faci analizele periodic pentru a monitoriza evolutia ficatului in timp.

Boala pe care oamenii nu știu că o au. Atacă frecvent un organ vital până când apare moartea prematură
Boala pe care oamenii nu știu că o au. Atacă frecvent un organ vital până când apare moartea prematură
Noile date anunțate de Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA arată un fenomen dramatic legat de sănătatea oamenilor: decesele anuale cauzate de o boală sunt în creștere cu...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sfaturi protejare ficat, #ficat gras , #boli