De unde vine frica de dentist si cum scapam de ea? De la gaz ilariant si anestezie generala la hipnoza

Duminica, 21 Mai 2017, ora 11:11
10722 citiri
De unde vine frica de dentist si cum scapam de ea? De la gaz ilariant si anestezie generala la hipnoza
Foto: Dr. Lorelei Nassar

Frica de dentist e o temere atat de des intalnita, incat pare a fi intrata in subcontientul colectiv.

Pare permanentizata, mitologizata, ca si frica de serpi, de pilda. Ea vine de demult, din vremurile in care sigurul tratament dentar era extractia efectuata de fierarul satului fara anestezie sau chiar mai dincoace in timp, din cabinetele dentare scolare sau in policlinica de cartier, in care nu erau rezerve mari de anestezic si nu prea se folosea, tratamentul dentar fiind insotit mereu de mirosul intepator si bazaitul de turbina ce ne-au impregnat memoria.

Memoria corporala este mai tenace decat cea mentala, iar mirosurile, insotite de durere sau o senzatie neplacuta, se grefeaza adanc-adanc. Una peste alta, orice traumatism lasa o amprenta chimica in creierul nostru, generata de descarcarea unor substante ce marcheaza anumite trasee neuronale, ale caror urme nu se sterg asa usor.

Asa se face ca o amintire neplacuta ne insoteste mult mai multa vreme decat una frumoasa, cu atat mai mult cu cat un eveniment dureros suscita un raspuns emotional generat de sistemul limbic, ce pune in activitate reflexele cele mai vechi de supravietuire, el activand comportamentul "lupta sau fugi".

Alaturi de aceasta, o importanta majora o are modul in care noi percepem cavitatea orala - gura este locul de intrare in organism a alimentelor, dar si locul de iesire pentru graiul articulat. Deci o poarta spre si dinspre corpul nostru, o comunicare cu lumea din exterior. Ori tratamentul dentar penetreaza aceasta comunicare, fiind perceput ca si maxim invaziv de catre forul nostru interior.

Cum sa scapi de frica de dentist

Asadar fricile exista in fiecare dintre noi - la urma urmei frica e un sentiment firesc, care vine sa protejeze corpul nostru de ceva ce ne-ar putea dauna.

Eu insist si rog pacientii mei, prietenii sau oamenii cu care stau de vorba sa scape de aceste frici - instrumente sunt, multumim Universului, pentru ca traim in epoca noastra! De la terapie individuala cu psihoterapeut, terapie de lunga durata sau de scurta durata tintita pe rezolvarea unei probleme specifice si pana la orice alt demers de mindfulness, rugaciune, terapii alternative ca si terapia cranio-sacrala sau altele ce pot duce la desensibilizare si disparitia fricii de dentist.

In clinica dentara exista o marja foarte larga de mijloace prin care putem veni in ajutorul pacientilor cu fobie dentara - hipnoza medicala este primul. Hipnoza trebuie insa aplicata de catre medicul stomatolog sau un psiholog certificat, in timpul si in sprijinul tratamentului dentar.

Alaturi de aceasta la noi in clinica folosim cu foarte mult success gazul ilariant - N02, ce se afla in uz ca si anxiolitic si analgetic in chirurgie, ginecologie si stomatologie, un gaz inert ce se elimina din corp exact asa cum intra si se administreaza printr-o masca, impreuna cu oxigen. El scade sensibil pragul de frica si durere, si uneori provoaca rasul, de aceea este si denumit "gaz ilariant".

Progresiv, la noi in clinica folosim si sedarea intravenoasa, la pacientii cu frica mai mare - avem o colaborare cu un medic anestezist ce vine la noi si instileaza pacientului medicamente intra-venos, care il fac sa adoarma usor - timp in care el este insa constient, si poate colabora cu noi.

Iar un alt mijloc folosit "in extremis", in cazul unei fobii avansate, este anestezia generala, ce se realizeaza cu intubare in mediu spitalicesc - pacientul trebuie sa ramana sub supraveghere o zi dupa aceea - si in acest caz el nu isi pastreaza starea de constienta, astfel incat se pot realiza interventii complexe, mergand pana la toate tratamentele dentare intr- o sedinta.

Desi aceste din urma mijloace descrise par mai adaptate epocii noastre, fiind rapide si eficiente, eu recomand totusi un acces mai delicat, prin terapie si desensibilizare treptata, pentru ca astfel chiar scapam de frica de dentist.

Dr. Lorelei Nassar - medic chirurg implantolog - chirurg Buco-Maxilo-Faciala.

www.24-7dental.ro

clinic@24-7dental.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Cum scapi de frica de dentist, #cum tratezi frica de dentist , #dinti