De ce te simti letargic iarna si ce poti sa faci ca sa-ti recapeti energia

Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 09:07
9703 citiri
De ce te simti letargic iarna si ce poti sa faci ca sa-ti recapeti energia
Foto: Arhiva Pixabay

Nu esti singurul care nu se poate ridica din pat in aceasta perioada. Nu esti nici singurul care casca in mod constant si care isi face cafea dupa cafea doar pentru a trece peste zi.

Pe masura ce zilele se micsoreaza, suntem tot mai putin energici dimineata, mai cu seama atunci cand deschidem draperiile si vedem ca afara e la fel e intuneric ca in camera in care am dormit.

Cei mai multi dintre noi suntem in permanenta obositi in aceasta perioada. De fapt, conform The Independent, 10% dintre cei care se prezinta la medic, cel putin in Marea Britanie, cauta sa inteleaga de unde vine aceasta oboseala.

Cel mai probabil te confrunti cu aceleasi probleme, dar rezolvarile sunt mai simple decat ai crede.

Iesi la lumina zilei, cat de palida ar fi!

Poate ca stii, dar nu strica sa-ti amintesti atunci cand iti inabusi un cascat, ca soarele palid din aceasta perioada, ai zice chiar absenta lui, iti influenteaza ritmul circadian, dezechilibrandu-l. Organismul pur si simplu nu mai stie cand trebuie sa se odihneasca si cand sa fie activ.

Cand afara e intuneric, corpul produce mai multa melatonina, hormon care invita somnul.

Ce ai de facut e sa deschizi cat poti de larg draperiile si sa-ti faci drum afara, in timpul zilei, cat poti de des. In pauza de pranz, fa-ti timp macar cinci minute sa faci o scurta plimbare. Vei vedea cum iti recapeti energia si starea de spirit va fi mai buna.

Somnul e important, dar e crucial sa nu dormi oricum

Sa dormi prea putin e clar nociv, fapt demonstrat de multe studii si stiut de orice om, indiferent de educatie. Insa a dormi prea mult are cam acelasi rezultat. Nu prea iti vine sa te ridici din pat dimineata si in niciun caz nu esti in cea mai buna forma.

Desi e tentant sa hibernezi cand e frig afara si intuneric, nu face asta! Orele de culcare si cele de trezire ar trebui sa fie aceleasi - opt ore de somn neintrerupt, nederanjat de nimic.

Fa din dormitorul tau un loc care sa te invite la relaxare, dar care sa nu includa TV sau gadgeturi de niciun fel. In plus, aminteste-ti ce bine e in dormitorul tau cand vrei sa mai bei o cafea, la amiaza. Chiar merita?

Miscarea chiar ajuta!

Cand simti ca ramai fara energie, probabil ultimul lucru la care te gandesti e sportul. Iar, la prima ora, cand simti ca ai ucide pentru inca un sfert de ora de somn, este exact ceea ce iti trebuie. Te vei umple de endorfine, care isi vor face treaba intreaga zi.

Sau seara, odata ce ai mai reusit sa ramai in picioare inca o zi de iarna, cand te lupti sa nu cazi prada somnului pe canapea, stii ce ar trebui sa faci? Sa te ridici si sa faci ceva miscare. Nu numai ca oboseala va pleca pentru o vreme, dar somnul tau va fi de mai buna calitate.

Nici nu trebuie sa alergi neaparat pe intuneric, afara. Mergi la sala sau urca pe bicicleta statica de acasa. Orice ajutor e binevenit!

Hraneste-te asa cum iti dicteaza vremea!

Fereste-te sa te imbuibi cu dulciuri - te vei simti bine initial, dar apoi vei pica mai mult decat inainte sa-ti faci aceasta placere nevinovata.

Ce te va ajuta cu adevarat e ovazul dimineata, care iti va furniza si Vitamina B, cea care converteste hrana in energie. Apoi, carbohidratii continuti se vor elibera incet, asigurandu-ti starea de satietate pentru multa vreme.

La pranz, un somon va face minuni, aducandu-ti acizi grasi omega 3 antiinflamatori care iti vor tine mintea alerta. O gustare constand in goji, aducatoare de energie, te va ajuta sa treci si peste momentul-cumpana al dupa-amiezii.

Mai cu seama, nu uita ca nu esti singurul care sufera. Depinde doar de tine sa-ti recapeti energia!

Citeste si: 5 alimente care te secatuiesc de energie

A.P.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#iarna somn, #energie iarna, #somnolenta iarna remedii, #somnolenta remedii , #sanatate
Comentarii