De ce sunt bolile preexistente atat de periculoase in caz de COVID-19: De la astm la diabet

Luni, 30 Martie 2020, ora 10:57
9794 citiri
De ce sunt bolile preexistente atat de periculoase in caz de COVID-19: De la astm la diabet
Foto: Arhiva Pixabay

Auzim des ca "boala loveste mai ales persoanele in varsta si persoanele cu afectiuni preexistente". Insa ce inseamna conditii preexistente? Si de ce sunt ele atat de periculoase in caz de coronavirus?

Sistemul nostru imunitar este o adevarata minune: face o treaba excelenta zi de zi, fiind responsabil de protejarea organismului impotriva intrusilor periculosi, cum ar fi virusurile.

Acest lucru poate fi dificil in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slab. Daca mai exista si o afectiune preexistenta, acesti pacienti trebuie sa fie deosebit de atenti sa nu contracteze o boala infectioasa.

Boli pulmonare cronice

Plamanii oamenilor care sufera de astm sunt deja deteriorati. In caz de convulsii, mucoasa bronsica este umflata, iar caile respiratorii se ingusteaza, afectand in principal expiratia. Pentru aceasta activitate, persoanele afectate depun un efort considerabil mai mare decat cele sanatoase.

Astmaticii sunt mai putin capabili sa expire aerul din plamani. Se poate instala insuficienta respiratorie acuta, iar cei afectati se tem de sufocare. Organismul este preocupat sa contracareze acest lucru pe cat posibil si, prin urmare, este slabit.

Exista aproximativ 8 milioane de astmatici doar in Germania. Cei mai multi dintre ei sufera de unul dintre cele doua tipuri de astm: alergic si non-alergic. Un atac de astm poate fi cauzat de alergeni sau de infectii respiratorii, cum este cazul unei boli virale. Organismul nu trebuie sa lupte numai impotriva astmului, ci si impotriva altor boli. Corpul este foarte solicitat, uneori prea mult, iar sistemul nu mai functioneaza, in cel mai rau caz consecintele fiind fatale.

BPOC, boala pulmonara obstructiva cronica, este si ea una dintre bolile respiratorii. Potrivit cercetatorilor, fumatul este un declansator important al acestei afectiuni. Pacientii cu un astfel de diagnostic sunt afectati de doua ori atunci cand organismul si sistemul lor imunitar sunt fortate sa lupte si impotriva unei alte boli.

Oamenii care sunt slabiti de o afectiune preexistenta au mai multe probleme in gestionarea unei infectii decat oamenii sanatosi. Plamanii sunt deteriorati, iar virusurilor le e mai usor sa atace.

Diabet

Persoanele care sufera de diabet au un sistem imunitar mai slab decat cele sanatoase. Aceasta se aplica ambelor forme de diabet zaharat tip 1 si tip 2.

Diabetul zaharat tip 1 este o boala autoimuna. Anticorpii distrug celulele beta din pancreas care produc insulina. Astfel, organismul nu produce suficienta insulina si apare hiperglicemia. Aceste niveluri crescute de zahar din sange slabesc sistemul imunitar.

Daca exista o boala infectioasa, in cel mai rau caz cu febra, starea generala a diabeticilor se poate deteriora. Acest lucru se aplica chiar si pacientilor al caror diabet este bine tinut sub control cu medicamente.

Nu este vorba doar de perturbarea metabolismului zaharului. Diabetul poate schimba vasele si ataca organele, ceea ce poate dezechilibra organismul, care cu greu mai poate face fata unui virus.

Boli cardiovasculare

In aceasta categorie intra bolile coronariene sau ischemice. Ischemia, explica specialistii, inseamna un flux de sange redus catre tesut sau o pierdere completa a fluxului sanguin. O zona ingustata intr-una din arterele coronare duce la lipsa de oxigen. Responsabila de aceasta este arterioscleroza, mai clar calcifierea vasculara. O infectie poate avea consecinte fatale.

Chiar si cei cu defecte ale valvei cardiace trebuie sa fie mai atenti decat oamenii sanatosi. Pentru cei care sufera de boli cardiovasculare, o infectie virala poate destabiliza intreg organismul. Insa un metabolism functional este indispensabil. In caz contrar, organismul devine mult mai vulnerabil, functiile corpului sunt restranse si corpul intreg este coplesit.

Hipertensiune arteriala

Aproximativ 20-30 de milioane de persoane din Germania sunt afectate de tensiune arteriala ridicata. Aceasta boala reprezinta, de asemenea, un risc crescut de infectii. Hipertensiunea arteriala dauneaza vaselor pe termen lung.

Daca tensiunea arteriala este permanent prea mare, inima este permanent suprasolicitata. Acest lucru poate duce la boli cardiovasculare grave si apoi, ca o conditie preexistenta, organismul este mai putin capabil sa faca fata unei infectii.

Pacientii recunosc adesea pericolul tacut prea tarziu, uneori numai dupa un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Sistemul slabit este apoi o victima usoara pentru virusuri.

Cancer

Si pacientii cu cancer prezinta un risc ridicat de infectii. Diverse terapii le slabesc sistemul imunitar. In Germania, aproximativ 1.400 de persoane sunt diagnosticate cu cancer in fiecare zi. Sute de mii sunt in tratament sau urmeaza o terapie. Aceasta include chimioterapia. Medicii folosesc citostatice. Se presupune ca astfel ar putea fi contracarata cresterea celulelor canceroase.

Insa terapia nu ataca numai celulele canceroase. Tesutul sanatos sufera si el din cauza acestor medicamente.

La randul sau, acest lucru are un impact major asupra sistemului imunitar. Corpul este mai vulnerabil in fata agentilor patogeni. Masura in care organismul este afectat depinde de diversi factori, precum tipul de cancer si starea generala a pacientului.

In orice caz, persoanele care trec prin chimioterapie sau radiatii trebuie sa fie foarte atente pentru a evita orice fel de infectii si boli. Ele trebuie sa stea departe de oamenii care au o raceala, de exemplu.

Agentii patogeni sunt transmisi mai ales prin infectia cu picaturi. Atunci cand o persoana bolnava tuseste sau stranuta, agentii patogeni se raspandesc pe o raza mare, ceea ce poate fi extrem de periculos pentru bolnavii de cancer.

Imunosupresoare

O alta afectiune preexistenta periculoasa se refera la bolile autoimune. In astfel de cazuri, medicii prescriu adesea medicamente imunosupresoare pacientilor lor. Ele suprima sistemul imunitar indreptat impotriva corpului pe care ar trebui sa il apere. Medicamentele slabesc sistemul imunitar sau chiar il dezactiveaza.

Acest lucru face ca organismul sa fie mai vulnerabil la agenti patogeni, precum virusurile gripale si cele de tip corona. Acest grup de pacienti include, de exemplu, persoanele cu boli autoimune, cum ar fi scleroza multipla, reumatismul sau chiar boli inflamatorii intestinale cronice, cum ar fi boala Crohn. De asemenea, astfel de medicamente sunt luate si de persoanele care sufera de HIV.

Pe de o parte, imunosupresoarele ajuta la mentinerea sistemului imunitar sub control, dar pe de alta parte il slabesc. Persoanele cu boli autoimune trebuie sa fie deosebit de atente sa nu contracteze virusuri si alti agenti patogeni, o infectie putand avea consecinte fatale.

Unii agenti patogeni sunt foarte periculosi si pentru persoanele fara boli anterioare. Precautia si igiena trebuie asadar sa fie in centrul atentiei.

Gudrun Heise

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#boli preexistente coronavirus, #boli preexistente COVID 19 , #boli