De ce practica yoga iti intareste vointa si iti amplifica increderea in sine

Joi, 05 Mai 2016, ora 12:46
6843 citiri
De ce practica yoga iti intareste vointa si iti amplifica increderea in sine
Foto: Hotpod Yoga

Foarte multa vreme ma uitam cu uimire si admiratie (recunosc, poate si cu un pic de gelozie) cum poate cineva sa execute cu atata gratie si usurinta o anumita postura de yoga (asana).

Si multa vreme m-am intrebat "De ce exista asanele acelea avansate (care parca sfideaza legile gravitatiei si ale biomecanicii) in yoga?". O perioada de timp practica mea a constat in exersarea unor posturi de baza si mi-am spus ca oricum nu am suficienta forta si/sau flexibilitate pentru a incerca sa le execut.

Yoga, de la A la Z: Beneficii la care nu te-ai gandit pana acum

Probabil o parte era adevarata, o alta era pentru ca nu imi dadeam seama tehnic cum ajungi intr-o asemenea postura, dar in cea mai mare parte era vorba de faptul ca ma limitam singura. Pentru ca frica imi guverna viata si implicit si practica.

Singurul motiv pentru care am incercat prima data sa stau in cap a fost pentru ca era o cerinta a uneia dintre scolile pe care ma gandeam sa o urmez pentru a invata sa fiu instructoare de yoga.

Imi era atat de frica sa nu imi rup gatul, incat doar intrarea in posturile pregatitoare ma facea sa transpir mai tare decat o sedinta la sauna. Si stiam tehnici de eliminare a fricii, dar mi-era atat de frica incat nu voiam sa nu imi fie frica. Nebunie, asa-i?!

De ce exista posturile avansate in yoga?

Asanele nu sunt numai niste trucuri indraznete cu care sa te lauzi, ci sunt niste unelte puternice pentru descoperirea sinelui si a puterii interioare. Cu cat o asana este mai dificila, cu atat vei descoperi mai multe despre tine insuti/insati.

Se spune ca viata incepe in afara zonei de confort. Si sunt perfect de acord. Doar cand suntem la limita zonei noastre de confort si cand suntem testati putem sa descoperim cine suntem cu adevarat.

Pentru ca este usor sa fii fericit si calm cand toate se intampla asa cum iti doresti, dar foarte greu sa fii in armonie si liniste in mijlocul problemelor.

Yoga, de la A la Z: Absolut tot ce trebuie sa stii pentru prima lectie

Kino MacGregor, o cunoscuta yoghina, spunea intr-o postare ca "Asanele avansate sunt menite sa iti faca mintea mai puternica si inima mai deschisa, astfel incat sa poti sa fii o persoana mai buna si sa adaugi semnificatie vietii tale.

Posturile sunt acolo pentru a te duce in locuri care te sperie, folosesc dificultatea pentru a te face mai puternic si pentru ca sa iti iubesti umbrele la fel de mult precum lumina."

Desigur nu spun ca doar asanele avansate iti vor da aceste beneficii. Cand practici yoga la 37 de grade Celsius, cum este la Hot Pot Yoga, chiar si cele mai de baza asane pot fi o adevarata provocare.

Doar pentru ca inca nu ai ajuns sa simti ca Adho Mukha Svanasana (faimoasa asana creativ numita "cainele cu fata in jos") este o postura de relaxare si nu poti sa faci o Chaturanga (flotarea yoghina), chiar si cu genunchii la sol, fara sa suni precum Serena Williams la un meci de tenis, nu trebuie sa lasi ego-ul sa decida pentru tine ca aceste posturi nu sunt grele.

La fel cum nu trebuie sa lasi ego-ul sa te faca sa crezi ca ar trebui sa exersezi sa iti masezi scalpul cu picioarele in timp ce te echilibrezi in cotul stang si rasfoiesti paginile unei reviste. Greu nu inseamna sa te expui riscului de a te accidenta, ci doar de a gasi limita zonei tale de confort.

Greu nu inseamna neaparat greu fizic, ci poate sa fie si sa stai relaxat si prezent intr-o postura de yin yoga timp de cinci minute. Greu poate sa insemne sa iti controlezi respiratia pentru o perioada mai lunga de timp.

La Hot Pod Yoga, desi mergem pe un format relativ fix, cu asane clasice care pot fi executate chiar si de incepatori, noi, instructorii, oferim mereu variatii mai dificile care sa iti provoace corpul, echilibrul si mintea si sa simti cum fiecare practica te intareste nu doar fizic, ci si mental.

Pentru un pic de provocare si haz am tinut clase care au culminat intr-o postura pe care cei mai multi, la prima vedere (fara sa o incerce), au clasificat-o ca pe o postura grea pe care ei sigur nu o vor putea face niciodata.

Beneficiile practicilor Yoga pentru femei

Doar cateva momente mai tarziu am fost martora unor sunete de uimire, zambete largi si sclipiri de fericire in ochii lor. Aceste reactii imi amintesc mereu de mine in ziua in care am incercat sa fac Astavakrasana pentru prima data (burdusita cu perne in jurul meu, desigur) si am reusit sa ma uimesc singura de ce pot fi in stare.

Poate ca yoga este grea, dar sincer, sa nu faci yoga deloc este mult mai greu! Continua sa practici, deoarece, cu perseverenta si consecventa, ceea ce astazi ti s-a parut greu maine va fi doar incalzirea!

Cristina Ionescu, instructor la Hotpod Yoga, certificata hot yoga de Absolute Yoga Academy, Thailanda

Hotpod Yoga.

https://www.facebook.com/hotpodyogaBucharest

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Yoga amplifica increderea in sine, #yoga intareste vointa, #sfaturi practica yoga , #yoga