De ce ecografia abdominala ar trebui sa fie inclusa in analizele medicale periodice

Duminica, 22 Octombrie 2017, ora 08:32
18818 citiri
De ce ecografia abdominala ar trebui sa fie inclusa in analizele medicale periodice
Foto: Clinica DigestMed

Ecografia abdominala este o investigatie uzuala, care ofera informatii despre majoritatea organelor din abdomen. Este simpla, neinvaziva, nu iradiaza si este larg accesibila. Datorita acestor atribute, ecografia abdominala este de cele mai multe ori prima investigatie in patologia digestiva. Ar trebui insa inclusa si in setul de analize periodice.

Potrivit dr. Elena Ciuperca, medic primar Gastroenterologie la Clinica DigestMed, acuratetea ecografiei difera in functie de conditiile de examinare, dar si in functie de organul examinat.

In ceea ce priveste conditiile de examinare, cei mai mari "dusmani" in ecografie sunt gazele din abdomen si tesutul adipos excesiv. Cu alte cuvinte, ecografia abdominala poate fi mai dificila si poate aduce mai putine informatii la persoanele supraponderale sau obeze, precum si la persoanele cu meteorism abdominal.

Este important ca ecografia abdominala sa se efectueze in conditii de repaus alimentar de minimum 4 ore, iar pentru vizualizarea optima a abdomenului inferior este necesar aportul a cel putin 500 ml de apa cu 30 minute inainte. Utilizarea de produse care reduc gazele abdominale - antispumante si/sau adsorbante - poate imbunatati vizualizarea ecografica.

In ceea ce priveste organul examinat, ecografia abdominala are acuratete buna in vizualizarea ficatului, colecistului, rinichilor, splinei, vezicii urinare, uterului si anexelor, respectiv a prostatei.

Citeste mai multe despre simptomele bolilor de ficat

Poate diagnostica de regula cu usurinta o piatra la colecist sau la rinichi, insa acest lucru depinde si de dimensiunea acesteia. Poate depista un ficat gras sau un nodul hepatic, chisturi hepatice, renale sau anexiale. Poate de asemenea diagnostica o marire de volum a prostatei sau un uter fibromatos.

In mai mica masura insa poate vizualiza o piatra pornita pe calea biliara sau modificari la nivel gastrointestinal. Uneori, se pot remarca ingrosari de perete la nivel gastrointestinal, care pot avea substrat inflamator sau tumoral, insa diagnosticul definitiv presupune investigatii endoscopice pentru stomac si colon, respectiv enteroCT, enteroRM sau explorare cu videocapsula pentru intestinul subtire.

De asemenea acuratetea ecografiei abdominale este mai mica in explorarea pancreasului.

Cand efectuam o ecografie abdominala?

Este bine sa facem o ecografie abdominala periodic, chiar fara niciun motiv, prin prisma multitudinii de informatii pe care ni le aduce, in absenta unor riscuri sau a vreunui disconfort. O ecografie abdominala pe an ne poate informa asupra unor probleme de sanatate la acest nivel inainte ca ele sa se manifeste si astfel sa le putem rezolva din timp.

Uneori avem un motiv - si cel mai frecvent motiv este durerea abdominala sau lombara, care isi poate avea originea intr-o piatra la nivelul colecistului sau rinichiului, intr-un nodul pancreatic, hepatic sau renal, intr-un chist anexial, in inflamatia acuta sau cronica a pancreasului si lista poate continua.

Un alt motiv este prezenta unor probe hepatice modificate - si atunci ecografia abdominala permite vizualizarea structurii hepatice si poate identifica semne care sa arate un stadiu mai avansat al bolii hepatice.

Bolile hepatice cronice, indiferent de cauza - virala, metabolica, autoimuna, consum de alcool - se monitorizeaza periodic ecografic, pentru a identifica precoce evolutia bolii si eventualele complicatii.

Tot ecografic se pot monitoriza diferite leziuni solide sau chistice cu caracter presupus benign la nivel hepatic, pancreatic, renal, colecistic sau anexial, pentru a observa comportamentul acestora in timp (cresterea sau mentinerea dimensiunilor), precum si aparitia unor complicatii.

O situatie care necesita urmarire periodica este de exemplu prezenta polipilor de colecist; cresterea semnificativa in dimensiuni a acestora poate identifica niste polipi cu risc, care sa necesite interventie chirurgicala.

Cu alte cuvinte, ecografia abdominala, ca orice alta investigatie, are limite - nu putem avea pretentia ca vedem orice in abdomen prin aceasta metoda. Dar ne aduce o multitudine de informatii si este ieftina, accesibila si nedureroasa. Din aceste motive trebuie sa intre in evaluarea standard periodica a starii de sanatate.

Dr. Elena Ciuperca, medic primar Gastroenterologie Clinica DigestMed

www.digestmed.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Ecografia abdominala, #ecografie abdominala organe, #ecografie abdominala analize, #analize periodice , #boli