De ce avem nevoie de radiografie dentara

Sambata, 02 Noiembrie 2019, ora 07:59
5182 citiri
De ce avem nevoie de radiografie dentara
Foto: Mihaela Dan

Spre deosebire de o consultatie obisnuita, radiografia dentara ofera medicului numeroase informatii, uneori neaccesibile ochiului uman, dar care ajuta la stabilirea diagnosticului dentar si a tratamentului optim pentru fiecare pacient in parte.

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca, mai mult, efectuarea radiografiei dentare este esentiala cu atat mai mult si inainte de inceperea tratamentului ortodontic, pentru a evalua corect situatia si a recomanda cel mai bun aparat dentar dintre toate optiunile existente.

Cele mai frecvente informatii ce se pot vedea pe radiografia dentara panoramica sunt:

1. Dintii in plus sau lipsa. Uneori putem descoperi pe radiografie dinti in plus (supranumerari), alteori vedem daca pe locul unde pare sa lipseasca un dinte a fost facuta o extractie sau dintele este blocat in os si trebuie adus pe arcada cu ajutorul aparatului dentar.

2. Nivelul de implantare a radacinilor dentare in os. Prin radiografie se observa lungimea si forma radacinilor dentare, precum si inaltimea pana la care sunt acoperite de os, densitatea osului in vederea deplasarii dintilor prin os. Daca este nevoie de extractii dentare, cu atat mai mult este necesara radiografia. La fel se intampla si in cazul parodontozei, caracterizata prin scaderea implantarii dintilor in os si dezvoltarea de infectii langa radacina, deoarece aceata afectiune influenteaza decizia de tratament in functie de gravitate.

3. Nivelul osului ramas in urma unei extractii dentare mai vechi. Daca dorim sa deplasam dintii in spatiile ramase in urma unei extractii dentare, atunci trebuie evaluat osul ramas, apropierea de sinusul maxilar etc.

4. Carii, tratamente de canal incomplete, eventuale infectii la nivelul radacinii - toate sunt vizibile la o radiografie dentara si toate acestea trebuie tratate corect inainte de inceperea tratamentului ortodontic, pentru a evita complicatii ulterioare.

5. Lucrari dentare vechi, implaturi dentare. Uneori lucrarile dentare ne pot fi de folos, in sensul de a folosi spatiul dintelui lipsa pentru alinierea celorlalti dinti, alteori ne pot modifica planul de tratament.

6. Pozitia molarilor de minte. Daca acestia nu au loc suficient sa erupa sau au o directie gresita de eruptie, trebuie extrasi inca de cand se afla in os, inainte de a produce efecte daunatoare, cel mai frecvent fiind acela de inghesuire a dintilor, stricand rezultatul tratamentului ortodontic.

7. Pozitia celor doua oase maxilare. Radiografia laterala a capului ofera mai multe informatii, in principal referitoare la pozitia maxilarelor unul in raport fata de celalalt (se observa daca unul dintre ele se afla prea in fata sau prea in spate), precum si de inclinarea dintilor in raport cu cele doua maxilare.

Asadar, radiografia dentara este o investigatie absolut necesara pentru luarea unei decizii de tratament corecte in vederea obtinerii zambetului perfect si a functionalitatii optime a dintilor.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 21 ani Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Mai multe informatii sunt disponibile AICI.

Contact Clinica Orto-Implant

www.ortoimplant.ro

Facebook Mihaela Dan

Facebook Orto-Implant Expert Ortodontie Stomatologie

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Radiografia dentara, #importanta radiografiei dentare , #dinti