De ce apar bataturile - cum pot fi prevenite si la ce afectiuni pot duce

Sambata, 19 August 2017, ora 17:29
25910 citiri
De ce apar bataturile - cum pot fi prevenite si la ce afectiuni pot duce
Foto: Arhiva Pixabay

Bataturile sunt ingrosari dureroase ale pielii care apar din cauza suprasolicitarii mecanice. Acestea reprezinta o reactie de aparare a pielii la adresa unei hiperpresiuni pe anumite puncte ale piciorului sau mainii.

Localizarea cea mai frecventa este cea plantara, urmata apoi de palme, coate, genunchi si degete.

Care sunt cauzele

Bataturile apar din cauza unui dezechilibru anatomo-functional al piciorului cu modificarea zonelor de presiune si suprasolicitarea anumitor suprafete de pe talpa.

Cele mai frecvente cauze sunt anomaliile anatomiei oaselor piciorului (hallux valgus, hallux rigidus, platfus), purtarea de incaltaminte sau sosete nepotrivite, ortostatism (mentinerea corpului in pozitia verticala) prelungit, prezenta unei deformari sau denivelari in incaltaminte (o pietricica), obezitatea, boli metabolice (picior diabetic) si reumatologice (poliartrita reumatoida) sau traumatismele.

Iata si de ce apar crampele musculare si cum pot fi prevenite

Cum se manifesta

Simptomele includ dureri la mers sau la purtarea pantofilor si dificultati la incaltare, cu limitarea progresiva a mersului.

Cum se pot trata

Tratamentul nechirurgical presupune adaptarea incaltamintei cu una comoda, normalizarea greutatii, limitarea ortostatismului prelungit sau tratarea bolilor de baza. Iar tratamentul chirurgical se aplica doar dupa esecul tratamentului conservator.

Cum se pot preveni

-se va purta incaltaminte adecvata si incapatoare;

-se vor purta sosete potrivite;

-sa vor folosi inserturi ortopedice (talonete) pentru a tine piciorul si degetele de la picioare intr-o pozitie cat mai comoda.

Neglijate, bataturile pot duce la aparitia unor complicatii precum tulburarile de mers, artrita, bursita sau ulcere cutanate.

Citeste si

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ce sunt bataturile, #cum tratezi bataturile, #boli provocate de bataturi , #tratament