Cum se transmite meningita. Ce masuri s-au impus dupa ce o eleva de la Lazar a murit

Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 07:22
7392 citiri
Cum se transmite meningita. Ce masuri s-au impus dupa ce o eleva de la Lazar a murit
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii a anuntat, joi seara, ca s-au stabilit toate persoanele cu care a intrat direct in contact eleva de la Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Bucuresti care a murit de meningita, fiind vorba despre doua clase de elevi si zece cadre didactice.

Tuturor li s-au prelevat analize si li s-a administrat antibiotic in doza unica pentru a preveni imbolnavirea. Vineri, cursurile sunt suspendate in liceu pentru actiuni de decontaminare si dezinfectie.

"Inspectorii Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti au intervenit imediat ce au fost informati ca la INI Bals este internata o pacienta in varsta de 18 ani care a fost diagnosticata cu meningita meningococica, afectiune care a dus la deces in cursul acestei zile.

Conform procedurilor care se impun in acest caz, au fost stabiliti toti contactii directi, elevii a doua clase de curs si 10 dintre profesorii unui liceu din Capitala, carora li s-au recoltat probe de exudat faringian si li s-a administrat antibiotic in doza unica in scop profilactic", a transmis, joi seara, Ministerul Sanatatii.

Sursa citata a precizat ca, impreuna cu Inspectoratul Scolar Bucuresti, s-a luat decizia suspendarii cursurilor in data de 19 aprilie pentru a aplica in unitatea scolara masuri de decontaminare si dezinfectie.

Cum se transmite meningita

"Infectia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar in cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnava sau purtatoare. Microorganismul nu este rezistent in mediul extern, fiind foarte sensibil la variatiile de temperatura si uscaciune.

In unele cazuri rare, poate aparea o forma fulminanta a bolii (meningococemie) cu o rata mare de deces. Doar contactii apropiati sunt testati in vederea posibilului portaj al meningococului si li se aministreaza profilactic doza unica de antibiotic", a mai transmis Mnisterul Sanatatii.

Sursa citata a precizat ca, potrivit ultimelor date raportate de Centrul National de Control al Bolilor Transmisibile, in anul 2017 au fost inregistrate 63 de cazuri de meningita meningococica, din care 13 persoane au murit.

O eleva de clasa a XII-a de la Colegiul National "Gheorghe Lazar" a fost dusa initial la Spitalul Universitar, iar apoi la Instititul "Matei Bals", fiind diagnosticata cu meningita fulminanta. Fata de 18 ani a murit joi dupa-amiaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Cum se transmite meningita, #eleva Bucuresti murit meningita , #boli