Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > pielea
A   A   A

Cum sa scapam de petele maronii de pe ten

Cum sa scapam de petele maronii de pe ten
Foto: Dana Bratu
Una dintre cele mai mari probleme ale tenului matur sunt pete maronii distribuite la nivelul fetei, mainilor si decoltelui. Exista numeroase cauze ale aparitiei petelor pigmentare - de la expunere la soare pana la dereglari hormonale, sarcina sau utilizare de contraceptive orale.

Cum tratam petele pigmentare?

In functie de gradul de severitate al petelor, de etiologia acestora si de durata de evolutie vom opta pentru tratamente efectuate in clinica dermatologica sau doar tratamente de ingrijire pentru acasa.

Desi cremele pe care le putem utiliza acasa sunt foarte eficiente, este bine de stiut sa trebuie utilizate pe termen lung (6-9 luni) iar pe parcursul tratamentului trebuie sa fiti monitorizati de un medic dermatolog.
Cel mai studiat agent depigmentant este hidrochinona in concentratii de 2 sau 4%. Acest ingredient inhiba enzima responsabila de producerea pigmentului in pielea noastra. Problema cu acest ingredient este ca induce foarte usor iritatie; de aceeaa se foloseste maximum 16 saptamani.

Retinoizii inhiba transferul melanozomilor in keratinocite, cresc turnoverul celular, deci exfolierea straturilor superficiale epidermice si odata cu acestea si pigmentati. Pe langa efectul depigmentant, retinoizii sunt ideali pentru tenul matur datorita efectului anti-aging.

Acidul azelaic este un acid utilizat in scopul estomparii petelor pigmentare dar si in tratamentul acneei vulgare prin actiunea antiinflamatorie si de inhibare a tirozinazei.
Alte ingrediente implicate in oprirea proceselor de pigmentare anormala a pielii ce se gasesc in creme si lotiuni pe care le puteti cumpara direct de la farmacie sunt: arbutina, antioxidanti precum vitamina C, soia, extract de ceai verde.

Proceduri dermato-estetice eficiente in tratamentul petelor pigmentare

1. Peelingul chimic foloseste acizi de diferite concentratii precum sunt alfa si beta hidroxi-acizii care realizeaza o exfoliere a pielii si ajuta la reducerea pigmentarii daca pigmentul este localizat superficial.

2. Tratamentul laser - are avantajul ca poate penetra si straturi mai profunde ale pielii in cazul in care pigmentul este situat in derm dar pastreaza riscul hiperpigmentarii reactive.
3. Microneedling - este un tratament minim invaziv care creeaza mici canalicule la nivelul pielii si realizeaza o stimulare celulara care scade transferul de pigment in straturile pielii. Mai mult, aceste canaliculi vor permite penetrarea mai usoara a substantelor active cu rol tintit pe procesul depigmentant.

In timpul tratamentului de depigmentare este foarte important sa prevenim aparitia altor pete sau agravarea celor deja existente! Tenul este sensibilizat de aceste produse si tratamente, motiv pentru care el se poate pigmenta suplimentar odata ce ne expunem la soare. Prin urmare, este obligatoriu sa utilizam produse de protectie solara.

Recomand sa incepeti tratamentul lor din stadii precoce, cand inca nu sunt foarte extinse. Combinarea produselor pentru acasa cu procedurile dermato-estetice reprezinta cea mai eficienta metoda de tratament a hiperpigmentarilor.
Citeste si:

Tratamente estetice cu rezultate spectaculoaseUtilizari neobisnuite ale botoxului
Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog
www.danabratu.ro


Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Duminica, 11 Februarie 2018, ora 07:42

 Articol citit de 5962 ori

Citeste si: