Cum sa mananci "ca la carte" in timpul postului - 5 sfaturi utile

Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 21:23
30717 citiri
Cum sa mananci "ca la carte" in timpul postului - 5 sfaturi utile
Foto: Arhiva personala Dani Grigore

In prag de Sarbatori, multi dintre noi tin post. Chiar si in aceasta perioada, insa, trebuie sa te hranesti sanatos.

Lasand la o parte incarcatura religioasa, postul este o metoda traditionala de detoxifiere. Iar indiferent de motivele pentru care alegem sa tinem post, acesta ne va ajuta sa ne simtim mai bine si sa ne purificam.

In functie de post, cateodata putem manca peste, alteori nu. In acest articol ma voi concentra pe ce poti manca in post fara peste, scrie pentru cititorii Ziare.com antrenorul Dani Grigore.

In prezent, datorita miscarii vegane, exista foarte multe resurse de informatie in materie de alimentatie pe baza de legume si fructe.

Ca sa nu cauti peste tot pe Internet, iata mai jos 5 sfaturi despre ce sa mananci pe durata postului.

1. Go nuts! Mananca nuci si alune

Aici ma refer la tot felul de alune si nuci, de la migdale, fistic, pana la nuci braziliene sau arahide.

Nucile si alunele sunt o sursa importanta de grasimi sanatoase, de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona normal.

In plus, nucile si alunele au proprietatea de a elibera in mod constant si lent energia. Aceasta este eliberata, dupa ce ai mancat nuci si alune, pe termen mai lung decat in cazul majoritatii alimentelor.

2. Ai incercat untul de arahide?

Desi am crescut vazand in filme unt de arahide, fara sa-i stim gustul, de cativa ani acesta exista si pe piata romaneasca.

Asemenea arahidelor din care este compus, si untul de arahide este un furnizor de grasimi sanatoase. Extrem de versatil, poate fi inclus atat in mancaruri, cat si in gustari sanatoase.

Un aspect important al untului de arahide este ca acesta mentine senzatia de satietate pentru o perioada indelungata, fapt ce te va ajuta sa te abtii de la gustari nesanatoase, bogate in zahar.

3. Mananca legume bogate in proteine

Pe durata postului, in mod normal, se creeaza un deficit proteic. Acesta survine in contextul lipsei carnii din dieta.

Solutia in cazul unui astfel de deficit este consumul legumelor bogate in proteine: mazare, spanac, broccoli sau ciuperci.

Deoarece aceste legume necesita prepararea, incearca sa le incluzi in macar doua mese pe zi. Iar daca trebuie sa iei pranzul la serviciu, incearca sa iei aceste legume in pachetul tau zilnic.

4. Mananca mai des - Ai "dezlegare" la gustari

Ok, este stiut ca gustarile dintre mese tind sa contina ingrediente "pacatoase", care ingrasa. Dar asta se intampla in timpul unei alimentatii normale.

Pe durata postului, insa, mesele sunt mai sarace in proteine si nutrienti, asa ca e nevoie de "suplimente" sub forma unor gustari. Incearca sa suplimentezi cu gustari sanatoase constand in nuci sau alune.

5. Cat mai multe fructe

Alte produse ce pot fi folosite pentru a completa mesele si pot lua locul gustarilor sunt fructele.

Indiferent de sezon, pe piata vei gasi un minimum de 10 sortimente de fructe. Acestea sunt bogate in nutrienti si antioxidanti. Daca le mananci, sistemul tau imunitar nu se va simti slabit din cauza ca esti privat de unele alimente.

Astfel, zilnic, incearca sa ai o gustare fructata.

Citeste si ce sport poti face si daca esti racit.

Dani Grigore,

Instructor personal si fitness manager Pure Jatomi Fitness Tomis Mall Constanta

https://www.facebook.com/danigrigorecoach/

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ce mananci in post, #dieta post antrenor fitness, #alimentatie post sfaturi, #alimentatie fara carente post , #nutritie