COVID-19: Un vaccin utilizat pe scara larga, nu mai devreme de un an

Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 07:31
3692 citiri
COVID-19: Un vaccin utilizat pe scara larga, nu mai devreme de un an
Foto: Arhiva Pixabay

Punerea la dispozitie a unui vaccin impotriva noului coronavirus, gata sa fie utilizat "pe o scara larga", ar mai putea dura cel putin un an, a apreciat marti Agentia Europeana a Medicamentului (EMA).

Agentia, cu sediul la Amsterdam, a adaugat ca doua vaccinuri au intrat deja intr-o prima faza de teste clinice, desfasurate pe voluntari sanatosi, scrie AFP.

EMA "estimeaza ca va trebui sa se astepte poate cel putin un an inainte de a avea un vaccin impotriva COVID-19 gata sa fie aprobat si disponibil in cantitati suficiente pentru a fi utilizat pe o scara larga".

Aceasta estimare se bazeaza pe informatiile disponibile si experientele din trecut in domeniul dezvoltarii vaccinurilor, a precizat EMA.

Compania farmaceutica Johnson&Johnson (J&J) a anuntat luni ca a selectat un vaccin candidat pentru noul coronavirus, care urmeaza sa fie testat pe oameni pana in septembrie si ar putea fi gata pentru utilizarea de urgenta pana la inceputul anului viitor.

Grupul american a indicat intr-un comunicat de presa ca a semnat un acord cu Autoritatea pentru Cercetare si Dezvoltare Avansata in domeniul Biomedical (BARDA) din Statele Unite, aflata in subordinea Guvernului american, pentru investirea unei sume de 1 miliard de dolari in acest scop.

J&J a inceput sa lucreze in ianuarie la vaccinul experimental, Ad26 SARS-CoV-2, utilizand aceeasi tehnologie pe care a folosit-o pentru a dezvolta un vaccin candidat contra Ebola.

Aceasta tehnologie combina virusul unei raceli comune, incapabil sa se reproduca, si fragmente de COVID-19, in incercarea de a genera un raspuns imunitar la om.

"Am testat mai multe vaccinuri candidat pe animale pentru a-l selecta pe cel mai bun. A fost nevoie de 12 saptamani", a declarat pentru AFP Paul Stoffels, director stiintific la J&J.

Desi pana in prezent nu a fost dezvoltat niciun vaccin eficient impotriva unui virus din familia coronavirusului, Stoffels estimeaza ca acest lucru este acum realizabil, deoarece echipa care lucreaza la acesta este aceeasi cu cea care a dezvoltat un vaccin candidat pentru Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), in 2002-2003. Activitatea a fost intrerupta cand epidemia a fost controlata, dupa ce a ucis aproape 800 de persoane.

"Chestiunea este aceea de a sti daca este necesara protectia impotriva infectiei sau contra unei forme grave a bolii", a explicat Stoffels.

"Pentru multe boli, precum gripa, pentru care exista vaccinare anuala, este vorba despre protejarea fata de forma severa, nu neaparat impotriva infectiei", a adaugat el.

J&J a indicat ca este pe cale sa isi extinda capacitatea de productie globala, in Statele Unite si in alte regiuni, pentru a ajuta la furnizarea a peste un miliard de doze de vaccin la nivel mondial.

De asemenea, compania lucreaza la tratamente antivirale contra coronavirusului.

La randul sau, compania farmaceutica americana Moderna efectueaza deja studii clinice pentru vaccinul candidat pe care l-a dezvoltat, la fel ca si grupul chinez CanSinoBIO.

Moderna a inceput in martie testele pe oameni si a semnat, de asemenea, un acord cu BARDA.

BARDA intentioneaza sa sprijine cinci sau sase candidati la vaccin, in speranta de a avea doi sau trei de succes, a declarat directorul BARDA, Rick Bright, intr-un interviu telefonic acordat Reuters.

Expertii au estimat ca ar putea dura 12 pana la 18 luni inainte ca un vaccin sigur si eficient sa fie aprobat.

"Guvernul si industria lucreaza in moduri fara precedent", a spus Bright. Speranta este ca acestea sa functioneze "cat mai repede posibil si sa se fabrice destul de multe pentru noi si restul lumii intr-un interval de timp foarte scurt", a adaugat el.

Pe langa investitiile in J&J si Moderna, Bright a declarat ca agentia pe care o reprezinta este in discutii cu cel putin alte doi mari producatori de vaccinuri, dar a refuzat sa le mentioneze numele. BARDA este interesata sa lucreze cu o gama larga de tehnologii de vaccinuri si cu companii care au inregistrat reusite in acest domeniu, a adaugat el. "Sunt implicate multe riscuri in productia unui nou vaccin, exista multe riscuri cand se lucreaza repede", a spus Bright, citat de Reuters.

"Oriunde este posibil, trebuie sa intelegem si sa reducem acel risc", a subliniat el.

Nu exista inca un vaccin sau tratament aprobat pentru COVID-19.

Mai multe tratamente sunt studiate, cum ar fi antiviralul remdesivir, antimalaricul clorochina si derivatul sau hidroxiclorochina, insa eficacitatea acestora nu este inca stabilita clar.

Grupuri farmaceutice si laboratoare de cercetare din intreaga lume s-au angajat in cursa pentru dezvoltarea tratamentelor si vaccinurilor impotriva COVID-19, folosind o varietate de tehnologii noi.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#vaccin coronavirus, #vaccind covid19 , #vaccin
Comentarii