Conf. dr. Mihnea Ionescu: In cazul cancerului colorectal, descoperit si tratat in stadiu incipient, putem vorbi de vindecare

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 09:00
11203 citiri
Conf. dr. Mihnea Ionescu: In cazul cancerului colorectal, descoperit si tratat in stadiu incipient, putem vorbi de vindecare

Cancerul colorectal, a doua cauza de deces prin cancer, atat la barbati cat si la femei, poate fi tratat cu succes si chiar vindecat, daca este descoperit timpuriu.

Conf. dr. Mihnea Ionescu, medic primar chirurgie generala, in cadrul sectiei de oncologie a Spitalului Monza, ne spune care sunt simptomele si factorii de risc pentru acest tip de cancer.

Cancerul colorectal apare, de obicei, in jurul varstei de 50 de ani, insa in ultimii ani numarul cazurilor este in crestere si in randul tinerilor. De vina ar putea fi si alimentatia, dar si polipii colonici sau anumite boli inflamatorii, asa cum este boala Crohn.

"Frecventa acestui tip de cancer este din ce in ce mai mare, dar spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul colorectal este mai usor de tratat, daca este descoperit la timp si putem vorbi chiar de vindecare", a explicat conf. dr. Mihnea Ionescu.

Atentie la simptomele polipilor colonici!

Chiar daca boala nu are simptome decat in stadii avansate, exista anumite semne care pot anunta prezenta unui polipop colonic, cel mai important factor de risc a cancerului colorectal.

"Polipii colonici pot deveni displazici si se pot maligniza, de aceea ar trebui extirpati endoscopic si chirurgical, atunci cand sunt descoperiti. Acestia pot sangera, pot duce la anemie si pot secreta mucus care se exterioreaza prin materiile fecale. Daca ne prezentam la medic atunci cand observam aceste semne, putem preveni aparitia cancerului", a completat conf. Ionescu.

Din pacate, multi pacienti ajung la medic abia in stadiile avansate ale bolii, cand tumorile sunt voluminoase si apar si metastaze. Cel mai eficient tratament este cel chirurgical, insa in unele cazuri, e necesar sa fie consolidat cu chimioterapie si/sau radioterapie.

CARTE DE VIZITA

Conf. dr. Mihnea Ionescu este medic primar in chirurgie generala si doctor in stiinte medicale. Cu o experienta desavarsita cumulata in cei peste 38 de ani de cariera, dr. Ionescu face parte din echipa medicala a sectei de chirurgie oncologica din cadrul Spitalului Monza.

Conf. dr. Mihnea Ionescu este supraspecializat in chirurgie oncologica, chirurgie laparoscopica, chirurgie esofagiana si chirurgia hepatica si transplant hepatic.

De-a lungul carierei sale, a obtinut o serie de premii importante, printre care si Premiul Academiei Romane pentru Tratatul de Chirurgie Hepatica.

Pe langa activitatea sa ampla in sala de operatie, dr. Ionescu este si formator al Scolii Chirurgicale. Pana in prezent, a pregatit numeroase generatii de chirurgi ce astazi isi desfasoara activitatea in sectii de chirurgie si clinici universitare din tara si strainatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cancer colorectal tratament, #cancer colorectal simptome, #chirurgie oncologica Monza , #cancer