Cum mancam in mod corect fructele - de ce nu sunt bune fresh-urile

Duminica, 13 August 2017, ora 13:20
46238 citiri
Cum mancam in mod corect fructele - de ce nu sunt bune fresh-urile
Foto: Arhiva Ziare.com

Auzim zi de zi cat de sanatoase sunt fructele, dar cati dintre noi stim cum se consuma acestea in mod corect?

Pentru a invata cum este bine sa le consumam, am discutat cu Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, de la Clinica de Nutritie KiloStop.

Din punct de vedere medical si nutritional, fructele se impart pe grupe in functie de continutul de glucide. Acestea sunt:

1. Fructe cu 5-10% glucide: capsuni, corcoduse, fragi, grapefruit alb/roz, pepene rosu/galben, pomelo.

2. Fructe cu 10-15% glucide: afine, agrise, ananas, caise, cirese, clementine, coacaze, dude, fragi, kiwi, mandarine, mere, minole, mure, nectarine, piersici, prune, portocale, visine, zmeura.

3. Fructe cu 15-20% glucide: banane, pere, struguri, gutui, kaki, rodii, mango.

Citeste si ce este apa enzimatica si la ce te poate ajuta

Chiar daca fac parte in grupe diferite, putem combina fructele oricum intre ele, dar fara sa depasim numarul total de portii indicat pe zi, mai ales in cazul pacientilor cu diabet, trigliceride crescute sau care au nevoie sa slabeasca, a recomandat medicul.

Tot ce este natural, de sezon este bun si merita consumat, dar cu masura, fara excese, ne-a mai spus Laurea Ene.

"Putem combina fructele nu numai intre ele, ci si cu lactate (iaurt sau branza proaspata), branzeturi fermentate (telemea, branza cu mucegai) sau cu fructe oleaginoase ori seminte (nuci, alune, migdale, caju, seminte de in, dovleac, floarea soarelui, chia etc) ", a punctat medicul.

Ce este de evitat in privinta consumului de fructe

In primul rand ar trebui sa evitam combinatiile cu fructe puse la dispozitie de industria alimentara, de exemplu iaurtul cu fructe, dupa cum ne-a spus medicul. Acestea au multe calorii din zaharuri si putini nutrienti.

"Eu le recomand pacientilor mei sa isi prepare singuri propriul iaurt cu fructe din iaurt si fructele preferate proaspete sau congelate", a adaugat specialistul.

La fel de periculoase pentru sanatate si silueta sunt pateurile si foietajele cu gem, dulceata sau topping de fructe. Pe langa zahar in cantitate crescuta, contin multe grasimi rele de tip trans (margarine) si fructe mai deloc. Medicul recomanda ca de preferat este sa facem in casa prajituri cu ingrediente naturale si fructe proaspete.

"Persoanele care se stiu cu gastrita, ulcer, colon iritabil sau colita de fermentatie ar putea sa aiba probleme in cazul in care consuma fructe necoapte (de exemplu zarzare, corcoduse, dude necoapte, prune necoapte), cu coaja si fibra tare (mere tari, gutui, pere) ori cu multi samburi (pepene, struguri) ", ne-a mai spus Laura Ene.

In privinta fructelor cu coaja tare si fibre multe care pot produce probleme digestive (balonare, cresterea aciditatii gastrice, colite de fermentatie), acestea trebuie sa fie consumate coapte la cuptor sau fierte in compot fara zahar.

Trebuie precizat ca din cauza continutului de glucide, fructele pot creste trigliceridele, glicemia, grasimea viscerala si abdominala, mai ales daca sunt consumate seara, in exces.

"O alta modalitate total nepotrivita pentru sanatate si silueta de a consuma fructele o reprezinta fresh-urile. Prin stoarcere, din fructe mai raman doar apa si zaharul, cu alte cuvinte calorii goale. Eu le recomand pacientilor mei care prefera sucurile de fructe sa isi prepare smoothie-uri", ne-a mai spus medicul.

Ca o concluzie, medicul ne-a explicat ca nu exista combinatii periculoase, ci cantitati si ore nepotrivite.

Ceva mai multa grija la consum trebuia sa aiba pacientii care sufera de diabet.

"Eu le recomand pacientilor mei cu diabet sa manance doua fructe pe zi, de marime medie - unul la gustarea de la ora 11:00, iar celalalt la gustarea de la ora 17:00. In cazul in care vor sa manance mai multe fructe, le recomand sa inlocuiasca painea de dimineata sau garnitura de cartof/orez/paste/mamaliga de la pranz cu o cantitate echivalenta de carbohidrati din fructe", a incheiat medicul.

Afla si care sunt cele mai bune fructe pe care le poti consuma toamna

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#fructe combinatie medic, #cum combinam fructele, #reguli combinare fructe , #fructe